fredag den 4. juni 2010

Grænser - eller mangel på samme

Nøj, hvor er der travlt omme på det der arbejde. Det' helt vildt, altså. Men det ER jo nok fordi, jeg skal køres i stilling til barselsvikariatet. Som virker til at være åndssvagt travlt. Men også sjovt. Og det er ret vigtigt i min bog.

Matriklen har haft besøg af mormor i et par dage, så hun lige kunne få lidt Øgle-tid, og så mutti og HDD kunne komme på en kærkommen get-away. Helt til Indre By på restaurant og tilbage igen. Bearnaisesauce, der kunne stå selv, steak frites og créme brulée - ja tak!

Nå. Men mormor kom i onsdags. På ca. det tidspunkt, hvor jeg plejer at gå fra arbejde. Så jeg havde liiidt travlt med at cykle de 8 km hjem - med pitstop i vuggeren - for, at et stykke slægt ikke skulle sidde alt for længe på trappen og blomstre. Øglen blev forsvarligt spændt og fik hjelm på, og ad sti af sted gik det så det sidste stykke hjem. Grundet det gode vejr havde jeg ikke lige givet Øglen en hue på, og det betød - og gør det i øvrigt stadig - at cykelhjelmen er en kende stor til det bette hoved. Så den rutsjede (staveplade?) lidt rundt på hovedet af hende. (Fyyyyyyy!) Det er ikke godt. I know! Og når det blev lidt for rutsjende, stoppede jeg, efterspændte og gjorde ved. Men hjelmen blev ved med at glide, og på slutspurten - vi taler de sidste 200 meter - må jeg så tilstå, at jeg glemte at tjekke, om hjelmen sad ordentligt. (Fyyyyyyy!)

Men. Så er det jo heldigt, at der findes mennesker, der anser det for deres borgerpligt at fortælle dårlige mødre som jeg, at den er gal med dette og hint. Således hørte jeg pludselig en stemme gjalde

"NAJMMEN ALTSÅ!!! HAN HAR JO HJELMEN HELT FULDSTÆNDIG NEDE I HOVEDET. STAKKELS LILLE DRENG!!!!"

Erhm... Pinligt. Og ikke helt i overensstemmelse med sandheden. Dels er Øglen ikke en lille dreng, dels havde hun ikke hjelmen "fuldstændig nede i hovedet". Den sad dårligt, ja. Men ikke kriminelt dårligt. Ikke desto mindre bød min mor-samvittighed at gøre noget ved det Med. Det. Samme, for nu var det jo blevet påtalt. Så af cyklen med mig, rette på hjelmen (vel vidende, at den ville sidde lige så dårligt igen efter 3 meter) og så ellers den sidste strækning hjem til mormor på trappestenen.

Og nu sidder jeg så her. Og ved ikke helt, hvad jeg skal mene om gjalde-damen. For hun havde jo ret i, at hjelmen sad dårligt. Men hun var en tilfældig forbipasserende, som jeg bestemt ikke havde ringet op for et godt råd, så hvad sker der for gjalderiet? 

Generelt synes jeg faktisk, at folk blander sig RET meget, når man sådan har et lille barn med sig her og der. (Og her taler jeg om fremmede, for familie blander sig jo bare pr. definition, og venner ved (som regel) bedre end at kloge sig alt for meget). For et par uger siden var HDD, Øglen og jeg på Den Franske Café, og mens HDD var inde og bestille, kæmpede jeg lidt med ét stk. Øgle, der hverken gad sidde hos mig eller i sin klapvogn, men som allerhelst bare ville kravle rundt på cykelstien og/eller nede ved svanerne i Sortedams Dosseringen. 

Ud af det blå kommer der så en mor med et par piger, kigger mønstrende på Øglen og jeg og spørger så, om Øglen ikke går endnu. Det kan jeg jo kun svare benægtende på, men tilføjer så (hvorfor?!?), at hun jo trods alt kun er 15 mdr., så der er jo lidt tid til at lære det endnu. Hvortil über-mor fortæller, at hendes ældste også (også?) var ret sen motorisk - "men hun gik trods alt i 10. måned. Ja, det gjorde de faktisk begge to". Meget intelligent får jeg udstødt et paf "aha/nå/okay" og overvejer, hvordan jeg kan få afsluttet den her samtale. Inden jeg får overvejet færdig, føler über-mor trang til at dele med mig, at ældstebarnet på grund af denne her åbenbart uhyrligt dårlige motorik (?) havde været hos en kiropraktor-slash-fysioterapeut-slash-zoneterapeut-slash-altmuligkvinde, som havde gjort et eller andet, jeg har glemt, "og dagen efter rejste hun (barnet, ikke behandler-typen) sig bare op og gik".

Endnu engang fik jeg ytret noget intelligent - denne gang var det vist bare et "mm-hmmm", og så fortsætter damen g*dhjælpemig med et "jeg har vist nummeret med, hvis du vil have det? Eller også kan du slå hende op på Krak. Det er da værd at overveje". Grrrrrrrr. Nu er jeg en ret høflig person af natur, så da jeg endelig fik tænkt til ende, hvordan jeg skulle lukke den (nu) groteske samtale, endte det med at blive med et "tak for tilbuddet, men jeg er nu ikke urolig over, at Øglen ikke går endnu. Jeg er sikker på, at det kommer lige pludselig. Du skal bare lige turde at give slip, ikkeogså lille skat?" *overdrevet fokus på Øglen, dikkedikke Øglens borgmester-vom, fortabe sig i Øgle-univers og lukke über-mor helt ude*. Hvis jeg IKKE havde været en høflig person, har jeg en idé om, hvordan det også kunne have været muligt at afrunde, men det blev jo heldigvis ikke aktuelt. Grrrrrr. HDD var lykkeligt uvidende om hele råds-udvekslingen, men han kom så til gengæld ud med en stor kop sort kaffe til mig, lige da låget var blevet lagt på den 'hyggelige' snak. Den var tiltrængt.

Selv, hvis Øglen havde været 3 år gammel og stadig ikke kunne gå, ville jeg synes, det var grænseoverskridende at få sådan et råd med på vejen (af en jeg aldrig har set før). Cykelhjelms-misèren kan jeg til nøds forstå (selv om jeg stadig synes, det er lige kækt nok, men gjalde-damen kunne selvfølgelig heller ikke vide, at jeg kun skulle cykle et par hundrede meter mere). Men altså. Hvis der var tale om vanrøgt eller uvidenhed (fx hvis nu jeg fejlagtigt troede, at Toblerone var viiildt sundt og udelukkende fodrede Øglen med dét og intet andet - måske lige et skud snaps i ny og næ - så kunne jeg tilskrive deres indblanding, at de bare ville Øglen det bedste. Men at henvise mig, som (håber jeg da) virker rimelig fattet omkring, at Øglen ikke går selv, til en kiropraktor-slash-fysioterapeut-slash-zoneterapeut-slash-altmuligkvinde, det kan jeg ikke få til at passe ind under "til Øglens bedste"-hatten.

Hvad er det med grænser, der bliver brudt noget så eftertrykkeligt ned, når man får et barn? Hvad er det, der får nogle mennesker til at synes, at det er helt ok at kommentere, påpege og råde allerhelst vildfremmede? Er det fordi deres eget bagland har slået hånden af dem, hvad angår 'gode' råd, og/eller tror de i ramme alvor, at deres adfærd er kærkommen hos de 'heldige' vindere af rådene? Eller er det i virkeligheden bare mig, der er sart?

9 kommentarer:

 1. Ha, ha, sikke dog en type! Du skulle have henvist hende til en psykoterapeuttype med speciale i acceptabel social adfærd på offentlige steder! ;-) I øvrigt er det sgu da heeelt normalt, at 15 måneders-øgler ikke går endnu, så vidt jeg er orienteret (og jeg er da rimeligt godt orienteret, hvis jeg selv skal sige det!).

  SvarSlet
 2. ... i øvrigt er den der borgmestervom da virkelig til at få øje på på dit introbillede af Øglen der oppe i hjørnet. Totalt nuser og lige til at sætte tænderne i!!! ;)

  SvarSlet
 3. Altså hvad sker der for folk?
  Som du skriver, så kunne jeg til nød forstå den med cykelhjelmen - det kunne jo være, at du ikke var klar over, præcist hvordan sådan en hjelm skal sidde.

  Men som Julia (julialahme.dk) skriver i dag; det gælder om at have svar på rede hånd, og Julias søster siger, at man bare skal sige "Flet Fissen, Søster Klidbolle!". Så det gør du bare næste gang :)

  Ellers kan jeg faktisk godt lide Louises forslag om henvisning til psykoterapeut :)

  SvarSlet
 4. åh, jeg bli'r også helt paf, når der kommer sådan nogle typer. Fx til middag hos svigermor, med noget langt-ude familie. Kvinden siger: jeg tror baby ville have godt af lidt is. Mig: nej, baby skal ikke have is (baby er 7 mdr!). Kvinde: Jo, hun ville da godt have lidt is, det skader ikke. Mig: Baby skal IKKE have is: Kvinde: Jeg tror gerne, baby vil have lidt is x 30! Hvad, hvad, hvad?

  SvarSlet
 5. Jeg har bare så ondt af ham Øglen. Sikke dog en mor...
  Ej, seriøst. Sådan nogle bedrevidende spelt-mødre skal bare klappe gællerne i. Du kunne have sagt til hende: "Tak for rådet, men Øglen har til gengæld travlt med at udvikle sin hjerne. Det er jo noget vi alle kunne bruge lidt af ind i mellem"

  SvarSlet
 6. Det hele starter mens man er gravid. Der er en million gode råd og når så barn bliver født, så bliver det næsten endnu værre og hvis man vælger at slæbe citronemåne med til barns fødselsdag i institution, så ringer speltmødrene fluks til de sociale myndigheder. Jeg bliver sindssyg.

  SvarSlet
 7. I morges, da min kæreste var på vej til dagplejen med bøffen i cykelstolen, blev han anråbt af mand i bil, da han ikke lige huskede at række armen ud før et venstresving. Ikke nogen sindssygt stor forbrydelse, synes vi her i vores lille by uden det vilde trafik, men det syntes manden åbenbart, for min kæreste blev forfulgt og råbt af næsten hele vejen ned til dagplejen, hvor det lykkedes ham at undslippe gennem en blind vej, der endte i en cykelsti. Fandme uhyggligt. Jeg kan slet ikke holde ud at tænke på hvad han kunne have fundet på, hvis han havde indhentet dem....

  Folk er psykopater. Seriøst, det er de.

  SvarSlet
 8. Du er absolut ikke sart. Den slags kvinder med den slags kommentarer burde få den der FLET-F-MOSTER-KLIDBOLLE ovre fra Julia ;o) Jeg tror, jeg var i mødregruppe med hende, du mødte (smiler), og det var årsagen til, at jeg ved barn nr. 2 valgte mødregruppe fra ;o)Det gode spm. er,hvordan man slipper ud af den slags samtaler. Hurtigt.

  SvarSlet
 9. Åh SUK! Godt klaret, det med venligheden - så kan du i hvert fald trøste dig med, at du er et venligere, rarere menneske end blandedamen. Har 7-9-13 ikke mødt sådan en Søster Klidbolle endnu. Kun et par stykker, der spurgte, om jeg allerede var gravid igen (tak for den, den luner virkelig i det kropslige selvværd) og et par stykker, der mente, at min datter var en dreng, fordi hun havde noget grønt/blåt på. (Håber jeg vil have fatningen til at fortælle, hvor hun kan stikke sine gode råd hen :-)

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...