mandag den 7. februar 2011

Søvn. Eller mangel på samme

Nu er jeg lige så godt i gang med at brokke mig over sygdom, så jeg fortsætter da den sure stil lidt endnu. Denne gang skal det dog ikke handle om sygdom, men om søvn. Eller mangel på samme.

Jeg er helt med på, at man sover væsentlig dårligere end normalt, når man er syg. Man vender og drejer sig, man vågner og er tørstig, man skal tisse, man bliver viklet ind i dynen. Og så videre. Derfor har jeg da også taget det med relativt ophøjet ro, når Øglen igen og igen og igen (og så lige IGEN) er vågnet og har krævet vand, har viklet sig ind i dynen, har viklet sig ud af dynen, har tabt sin sut, har lagt sig på sin putteklud og andre mystiske ting, der er helt forfærdelige i en knap to-årigs søvndrukne univers.

Men NU stopper festen, altså. Feberen er væk og Øglen er i fuld vigør, så nu synes jeg altså, at hun må værs'go at bruge natten til at sove i. Og vigtigst; lade sine hårdtprøvede forældre sove. Hun vågner hele tiden, altså. En gang i timen i snit, vil jeg skyde på. Nogle gange skal hun bare have en sut eller en sang. Andre gange vil hun bare lige gøre opmærksom på, at hun har taget sin ble af, kylet den ud mellem tremmerne og i øvrigt tisset i sengen, så lagen og sengetøj (og Øgle) er blevet helt vådt. Andre gange igen vil hun ikke rigtig noget - hun ligger bare og klynker (hun lyder faktisk lidt ligesom de der maskiner, man stemplede bøger med på biblioteket i gamle dage (= dengang jeg var barn)) og sørger lige for at gøre det højt nok til at vække mig (og nogle gange HDD. Som jo sover den velkendte mandesøvn), hvilket betyder, at det er temmelig højt.

What to do? Én ting er, at hun bliver ved med at smide bleen. Det er r*virriterende, men forhåbentlig bare en fase. (Og hvis det bliver ved, tyer vi til gaffertape, som Husmoder foreslog). En anden ting er, at hun vækker os hele tiden. Den er straks værre. Kan prøve at fifle lidt på sengetiden. Det må være første skridt. Hun bliver trods alt puttet allerede 18.30, men hun er bare så træt på det tidspunkt. Hvis det ikke virker, må vi sørge for at fodre og vande hende (endnu mere), inden hun bliver puttet. Tredje skridt må være at tvinge hende til at bruge nattøj (som hun hader), så hun ikke vågner af at fryse, når hun taber dynen. Fjerde skridt må være… æggebakker på væggene og lydtætte døre? Eller en salgsannonce på DBA? Sig, at det bare er en fase. Jeg savner min nattesøvn…

(Og ja - jeg er tilbage på arbejde. En sand lise at komme tilbage til voksensnak, bugnende mailboks og mulighed for at gå på toilettet alene. Og væk fra SF Børns samlede dvd-værker, plagen om "kiiiiiiks" og brokken sig over, at man skal have ble på, ikke mindst. Men alligevel lidt trist ikke at have en lille levende varmedunk slænget et vilkårligt sted på kroppen, store blå øjne, der kigger på en, som var man det bedste i hele verden og små, klistrede hænder, der (forhåbentlig i bedste mening) lige synes, at man skal smage en smattet rosin dyppet i juice (arj, ok - det savner jeg faktisk ikke). Godt, at det snart er fyraften. Og så ikke et ord om, at jeg skal være alene med Øglen de næste tre dage og nok kommer til at ønske både mig selv og Øglen hen, hvor peberet gror. På forskellige tidspunkter, naturligvis).

13 kommentarer:

 1. Åh! Skynder mig lige at sende masser af medlidenhed i din retning. Manglende søvn OG alene hjemme er ret opslidende.
  Her hjalp det, da vi fandt på at proppe ungen i uldnattøj. Altså i ca. 1 uge fik jeg lov at komme op omkring de 4 timers sammenhængende søvn plus de små intervaller. Nu virker det ikke længere, og så kører det igen, som det har gjort siden jeg var gravid. Altså dårlig søvn i 3 år. Skønt! (Og så fik jeg også lige luft for lidt brok ... det gjorde mig dog ikke mere frisk.)

  Jeg håber, det viser sig, at alenedagene bliver rigtig hyggelige og med masser af søvn og bleer, der ikke falder af.

  SvarSlet
 2. Aiiih, jeg føler virkelig med dig! Bliver selv helt tømmermands-agtig-dårlig, hvis jeg kommer i underskud for søvn - og du skal endda være ressourceperson for den lille lømmelpakke i de (planlagt) vågne timer!

  Lige i disse dage er jeg voldsomt skræmt fra morrollen, i hvert fald for det helt spæde barn. Ville helst bare aflevere et eventuelt nyfødt barn til fx min egen power mom, indtil barnet fylder i hvert fald ½ år, hvorefter jeg bedre ville kunne overskue dets skrøbelighed og alle dets behov. Men derefter kommer jo institutionsalderen med sygdomme & søvnløse nætter. Suk!

  Meeeen - så nåede jeg til sidste del af din blogpost med den lille varmedunk slynget om halsen på én. Årh! ♥

  SvarSlet
 3. Det er en fase, det er jeg sikker på. For et par uger siden sagde du det samme til mig, og du havde ret. Bøffen er tilbage til at sove almindeligt dårligt igen i stedet for pikkelortespassermongoldårligt og jeg er sikker på øglen igen vil sove som en engel, bedst som du tror det er blevet en permanent tilstand. :)

  -Men for en sikkerheds skyld, så få lige en læge til at kigge i øglens ører. Dem kan der altså godt være noget med, selv om øglen siger nej når i spørger. :)

  SvarSlet
 4. Godt at høre at feberen har lagt sig og at I alle er friske igen - så mangler kun søvnen. Årh for filan den er så slem når den mangler.
  Det med at tage bleen af, det orker jeg bare ikke. Det gider jeg simpelthen ikke og jeg håber ikke mine krudtugler kommer i den fase. Ikke om natten ihvertfald. Jeg håber snart det går over for øglen med spændingen i at smide den midt om natten

  SvarSlet
 5. Hold da op, hvor bliver jeg lige taknemmelig for, at trolden ikke har luret det der blenummer, for det lyder da godt nok belastende og besværligt og virkelig svært at gøre noget ved, udover at messe "Det er en fase" om og om igen.

  Men det er helt sikkert en fase, men derfor kunne I jo godt prøve at skubbe sengetid bare 20 min. måske? Læse en ekstra bog for hende eller noget?

  fase, fase, fase!! ;)

  SvarSlet
 6. ÅH.....*verdens største suk*

  Jeg synes efterhånden, at det er ret synd for dig.
  Jeg har ingen råd eller (yderligere) gode idéer. Andet end ørepropper.
  Altså hvis hun virkelig hyler og skriger igennem skal I jo nok høre hende, men så slipper i for alt det der vrøvl som den kære Øgle bare skal droppe, og lægge sig ned for at sove igen...

  SvarSlet
 7. Mine unger har heldigvis heller ikke luret den der med at pille bleen af selv (det er de for dumme til ?!?)
  så var jeg da blevet helt sindssyg.
  Vores ældste sov som en sten fra han var tre måneder. Frygter at vores yngste først tilegner sig den vane, når han bliver tre år.
  Så desværre ingen gode råd herfra, kun en masse medlidenhed.

  Kh Anne Lotte
  PS. Er enig med Tris. Få tjekket ørerne. Men gør det hos en rigtig ørelæge. Almindelige læger tager alt for ofte fejl!

  SvarSlet
 8. Det ér en fase. Basta! Men faser sucks for man ved ikke, hvornår de slutter... Pt. har vi også et par faser herhjemme. Johannes står op efter han er blevet puttet og har 1000-vis af undskyldninger - og altid en ny, så vi kan ikke "lukke dem" på forhånd. Han vågner meeeeget tidligt i weekenderne! Gerne kl. 6 eller 7. Han nægter at gå i bad eller komme ud af det igen for den sags skyld, når han først er kommet derind. Men det er faser, faser, faser. Og jeg har ingen gode råd bortset fra måske at indlogere HDD på en madras på Øglens værelse, så DU kan få en hel nats søvn :-)

  SvarSlet
 9. TAK for medlidenhed og trøstende ord. Det hjælper, ja det gør så! Og i nat har vi ovenikøbet sovet godt allesammen. Hele natten. Yay!!!

  @Spiren: Jeg ved godt, at indlæg som dette nok ikke gør sit bedste til at forsikre dig om, at morrollen er noget af det mest fantastiske, men hvis du kan læse mellem linjerne om søvnløshed og frustration, så ER det virkelig fedt. Og livsbekræftende. Og slet ikke noget at være skræmt over. Bare så du ved det ;-)

  @Tris: Jamen, så satser vi på, at det bare er en fase. Så er det som om, at det også er lidt nemmere at kapere...

  @Vevika: HDD på en madras på Øglens værelse. Du siger noget. Dét må jeg foreslå (læs: afkræve af) ham! :-)

  SvarSlet
 10. Hmm, det der med bleen? Hvilken type nattøj har hun? Kan man ikke give hende en heldragt på, så hun ikke så nemt kan komme til bleen (hvis det stadig er et problem)?

  SvarSlet
 11. @Stine: Det er stadig et problem, desværre. Ang. nattøj, så er det typisk en body og et par strømpebukser, men hun tager som regel bukserne af, knapper bodyen op, og så har vi balladen.

  Ang. heldragter, så har vi overvejet at genintroducere dem, men hun bryder sig VIRKElig ikke om dem, så vi vil helst undgå det. Men hvis det her show bliver ved, så må hun bare lære at holde af heldragterne, for så skal hun til at sove i en, der er knappet på ryggen... :-)

  SvarSlet
 12. Pyh, det lyder altså lidt hårdt, at hun sådan bliver ved med det! Ærgerligt, hun så er imod heldragter. Mon der er en sammenhæng? ;-)
  Jeg håber, I får løst problemet med ble-aftagning snarest, mit bedste forslag var heldragter, mit næstbedste bud er en sundhedsplejerske? Vores kan virkelig nogle gode tricks ind imellem, og Øglen kan da næsten ikke være den første med så fiks en ide...

  SvarSlet
 13. @Stine: Ja, det kan godt være, at der er en sammenhæng mellem antipatien mod heldragter og bøvlen rundt med bleen :-)

  Hvis det bliver ved (og hun stadig ikke gider det der toilettræning, som hun er helt og aldeles uinteresseret i indtil videre), så kan det være, at jeg skal ty til sunderen. Som jeg faktisk ikke rigtig har set, siden Øglen var 10 mdr. Hm. Er ikke engang sikker på, jeg kan huske, hvad hun hedder. Men så kan jeg vel få en ny?! Tak for tippet, i hvert fald - det havde jeg slet ikke tænkt på.

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...