torsdag den 17. marts 2011

Om børnetøj

Jeg bruger relativt mange penge på tøj. Ikke sindssygt mange penge og ikke sindssygt få penge. Jeg køber, når der er ting, jeg ikke kan modstå, og jeg må med skam indrømme, at jeg ikke køber særlig struktureret. Således kan jeg sagtens købe 3 sorte kjoler, selv om jeg egentlig mangler bukser. Og videre i dén dur. Jeg køber det, jeg synes, er pænt, og det jeg ikke kan leve uden. Uden at skele helt vildt til, om det lige er 'in season' eller om det har den helt rette pudderfarvede nuance. Jeg har gjort en del kup på Trendsales (hvis jeg da selv skal sige det), og selv om jeg til tider ikke synes, at jeg har noget som helst tøj i skabet, ser det trods alt ikke helt sort (tøhø) ud.

Når det kommer til tøj til Øglen, er det en lidt anden historie. Jeg vil godt vove den påstand, at jeg bruger væsentlig flere penge på tøj til mig selv end på tøj til Øglen. (At jeg så bruger væsentlig flere penge på Øglen generelt, er en anden sag). Da Øglen var bittelille, lånte vi os til det meste fra familiemedlemmer, der også har små børn. Det er taknemmeligt at låne sådan nogle nuttede str. 50-bodyer; de ser jo sprit-neues ud, fordi de der babyer ikke har lavet andet end bare at ligge i dem.


Brugt tøj, men helt nye Ray-Bans. Friske fra amazon.co.uk

Hele vejen op til str. 80 har vi faktisk lånt os til det meste. Har selvfølgelig også købt noget og fået noget, men hovedparten af tøjet var lånt. Da vi nåede str. 80 begyndte det så at tynde ud i lånestrømmen - velsagtens fordi tøj i den størrelse alt andet lige bliver mere slidt (i hvert fald hvis ungerne kravler rundt i det), og fordi tøjstørrelserne ikke skifter nær så hurtigt længere. Så jeg gik på wørld wajd wæb og fandt en rar dame på Fyn, der tilfældigvis lige havde en røvfuld pigetøj i str. 80 (og i god stand) til salg. Haps, sagde jeg. Især fordi hele baduljen - inkl. porto - kun beløb sig til 400 kr. Og der var flyverdragt og regntøj og alt muligt med, så jeg syntes bestemt, at det var en god handel.

Øglen røg så op i str. 86, og i mangel af sindssygt gode tilbud på store mængder brugt str. 86-tøj, lavede jeg en raid på hm.com. Og fik en pæn portion nyt tøj. Var lidt spændt på, om jeg ville have det anderledes med en garderobe af helt nyt tøj end med en garderobe af genbrugstøj, men lord behold; det gjorde ikke den store forskel. Udover, at Øglens udtryk (hvis børn i str. 86 ellers overhovedet har et sådant) måske blev en anelse 'ensrettet'.

Og nu er hun så videre i størrelserne, hende Øglen (det går fiseme stærkt, når de først sådan går i gang med at vokse). Jeg har været på Trendsales, og bedst som jeg var ved at dø over uoverskueligheden i det hele, faldt jeg over dejlig dame, der havde ufattelige mængder tøj i str. 92 til salg. På bedste krejler-manér (man er vel jyde?) udspurgte jeg hende om stand og slags og alt det der, og inden længe var vi blevet enige om en samlet pris på 800,- (der er desværre langt mellem damerne fra Fyn, der sælger alt for en slik).

HDD var mand for at hente det, og han kom hjem med tre hårdtproppede bæreposer fyldt med tøj. I rigtig pæn stand og i mange forskellige mærker og kvaliteter. Og nu er Øglen så den heldige indehaver af ikke færre end 10 par jeans (TI?! Får hun aldrig brugt. Men så kan jeg vel sælge videre...) og en hævleds masse andet tøj.

Jeg ved godt, at Øglen næppe bliver spottet af modeforskere og udspurgt om sin utroligt opdaterede stil, men hun er velklædt og ren og pæn. Og det synes jeg egentlig er vigtigst. Hvad synes I andre om brugt børnetøj? Giver jeg Øglen traumer for livet, er det helt okay, eller noget helt tredje?

I øvrigt skal det siges, at når Kamæleonen i maven gør sin ankomst, så bliver det nøjagtigt samme historie. Dele af tøjet kan så selvfølgelig lånes af Øglen (hvis farve, størrelse og årstid lige passer), men i bund og grund er der dømt brugt tøj. Stakkels børn. Eller hvad?

27 kommentarer:

 1. Øgler og andre tager bestemt ikke skade af aflagt tøj... Har selv været i mine fætres aflagte tøj og har bestemt ikke taget skade. Den bette knægt herhjemme har stort set kun været i fætter peters tøj indtil videre og ellers har vi frekventeret børnestaffetten og red barnet genbrug en del. Det eneste vi har købt alt af fra nyt, var da den bette knægt kom lidt bagpå os -og derfor kunne være ved siden af sig selv 3 gange i det mindste af fætterens tøj.. Tøj i størrelse 40-44 er ikke let at skaffe brugt,og slet ikke når man er spærret inde på et hospital ;) Synes også det er meget hyggeligt at de har haft det samme på.
  Min pointe: Tror bestemt ikke de tager skade..

  SvarSlet
 2. Jeg er all for genbrug, så jeg synes klart, at du (og Øglen) har fat i den lange ende. Rullepølsen er tit i arvet tøj fra top til tå, og det, vi mangler, køber vi brugt eller på lagersalg. Eller i Hø & Møg. Jeg vil nemlig også hellere bruge penge på tøj til mig selv, og jeg tror altså også, at jeg påskønner en dyr designerklud noget mere end en treårig gør ;-)

  SvarSlet
 3. Jeg gad da godt finde sådan én der på Trendsales.
  Jeg er hundrede og tyve på, at små børn er fuldstændig ligeglad med om tøjet er brugt, lånt, købt i hm eller om det er de vildeste og dyreste mærker. Så længe tøjet er behageligt at have på og passer til årstiden og såd´n - nyt tøj og mærketøj er for forældrenes skyld og intet andet, og det er også fint nok for mig :-) selv ligger jeg på en kombi af hele tøjscalaen, brugt, lånt, købt billigt i hm og sådan nogle lækre, lækre og lidt for dyre ting som (jeg) børnene bare måtte have...

  SvarSlet
 4. Brugt brønetøj rules - i hvert fald så længe de er så små de ikke selv brokker sig. Hr og Fru Nasserøv her i huset har allerede lagt billet ind på ti milliarder stykker babytøj som Niecen har været i (og en masse andet baby-gejl) Jeg mener, der er jo ingen grund til at lade være. Er jo totalt ressourcespild hvis vi alle sammen skal have flere sække med næsten-nyt tøj i str 50-80 liggende

  SvarSlet
 5. Brønetøj? Kan jeg ikke undskylde mig med graviditetshjerne

  SvarSlet
 6. -Og dertil kommer, at alle kemikalier og hormonforstyrrelser er vasket helt ud af det brugte tøj. Et virkelig godt argument for at genbruge!
  Så brug du bare de store sedler på mor-tøj! :-)

  SvarSlet
 7. Altså Trutten går også i brugt tøj - jeg har desværre ingen at overtage fra, så jeg tyer til Trendsales og Ebay - og har han nyt tøj, ja så er det købt til lagersalg eller på udsalg.

  Jeg vil gerne have lækkert tøj til ham, men er simpelthen for meget en nærrigpind til at betale fuld pris.

  Nu køber jeg så også det meste af mit eget tøj på den måde, så hvis han om nogle år kommer og klandrer mig for det, så kan jeg henvise til, at vi er i samme båd, ham og mig :D

  SvarSlet
 8. Brugt tøj brugt tøj brugt tøj!
  Hurra!

  SvarSlet
 9. Altså, jeg har nu med det samme meldt dig til de sociale myndigheder, idet jeg er sikker på, at du for længst har givet Øglen et traume for livet med alt det arvekluns!!!

  Aj, det er bare GAS! Brugt tøj styrer da for vildt (synes jeg sjovt nok og har netop lagt en masse til salg på min lille butik – man er vel sælger/krejler/platugle/pengepuger).

  Jeg ville dog ønske, at jeg havde det mere ligesom dig, idet jeg bruger aaalt for mange penge på kluns til flødebollerne. ÆLSKER bare at shoppe nuser børnetøj – og ja, det er da helt klart for min og ikke deres skyld; Gustav registrerer overhovedet ikke, hvad han har på, medmindre det er hans Spiderman-kostume. Jeg har masser af arve-, låne-, loppemarkeds- og H&M-tøj, men det forhindrer mig desværre ikke i at købe alt muligt andet sødt oveni. ÆÆÆÆLSKER bare at shoppe nuser børnetøj – nå, det har jeg vist sagt! Men det ælsker jeg altså!

  :-)

  SvarSlet
 10. Det kan sommetider være svært ikke at gå bare en lille smule amok i nyt tøj fra H&M (modetøj når man er på su..) men ellers er det brugte det bedste - især for miljøet - elsker tanken om det har været vasket 100 gange før så al kemikalielort er væk :-)

  SvarSlet
 11. Det meste af Veras garderobe er kusinernes aflagte og det fungerer sgu fint for os alle :) Så kan vi bruge pengene på noget sejt legetøj til Vera eller oplevelser.

  SvarSlet
 12. Jeg vil sige: Go! Gør det da endelig! Jeg synes faktisk, at der er liiiidt en tendens til, at folk mener, at man ikke er en rigtig mor, hvis man ikke køber alt tøj spritnyt (og helst i dyre mærker) til ungerne (eller er det bare mig, der har oplevet det?) Hvorom alting er: Jeg har det fuldstændig ligesom dig, og jeg er så heldig, at jeg har villige leverandører i både pige- og drengetøjsafdelingen. Det har virkelig sparet os for mange penge, og ungerne er sgu ligeglade. Eller... var det i hvert fald. For den store har ret meget sin egen mening om, hvad hun vil og ikke vil have på. Skillelinjen går imidlertid ikke ved, om det er brugt eller nyt (brugt kan godt være en kvalitet i sig selv, når det kommer fra hendes elskede kusine) - men om det er lyserødt og kjolet nok....

  Mvh
  Mette

  SvarSlet
 13. Hvem ville dog ikke arve tøj?. Det gør vi jo også (jvf. de store bunker natdragter..)
  Jeg skal lige høre .... 92? Er hun i 92! Shit, hun er vokset! Eller også er det bare Krabbe som krabber rundt i for småt tøj. Ej., måske var hun lidt større...
  Nååå, Kamæleonen.. Sødt!

  SvarSlet
 14. Synes bare det er fint du er til genbrug og rigtig fint at Øglen vokser op med genbrug som en naturlig del. Bare fortsæt stilen. Genbrug er for de kreative og jeg elsker det.
  Klem MARIANNE

  SvarSlet
 15. Jeg synes helt bestemt at genbrug er ok. De vokser jo så hurtigt.
  Trendsales har lige forsynet mig med en masse tøj i str. 56, som ville koste en trilliard fra ny - øko og sådan noget. Men her sparede jeg da over 50 %. Det er fint med mig.

  SvarSlet
 16. Brugt tøj er sgu det fedt. Vi arvede også en masse til (ja egentlig Cirkeline) Gustav; barnevogn, puslebord, tøj (meget tøj) og langt det meste af det er røget videre til Harald.
  Der er stadig noget i kassen fra Gustav, men der er længere imellem, fordi det bare er mere slidt. Så denne gang har jeg syet en masse bukser/smækbukser til Harald og så har jeg været en tur i Tøj og Sko på Østerbrogade (lige i nærheden af dig?). Jeg er vild med den butik. Her har jeg købt en masse gode bodystockings, både med lange og korte armer og bluser og virkelig til ingen penge.

  SvarSlet
 17. Mon ikke, at du er godt på vej til at sikre, at det ikke bliver dine børn,der udtaler "at de hellere vil købe nyt, end at vaske tøj" i en fremtidig runde af "blod, sved Og t-shirt"...

  SvarSlet
 18. Jeg kan se, at vi alle er i den samme båd mere eller mindre. Vi har arvet rigtig meget til Johannes. Det er begrænset hvad jeg har købt brugt - ærligt så synes jeg det er vildt at skulle betale 600 kr. for en brugt flyverdragt, når jeg kan få en ny for 8. Så jeg er helt imponeret over, at du har kunne gøre så gode kup! Johannes er nu en str. 98 og jeg synes at brugt ofte er meget slidt, så der er efterhånden ikke meget der ryger ind i skabet.

  Og samtidig er jeg præcis som Louise, jeg elsker at shoppe til drengene! Selvom Villum sæsonmæssigt kommer til at passe/genbruge alt Johannes' tøj, har jeg alligevel shoppet til ham. Jeg kan ikke lade vær. Det så sødt. Tidligere var Johannes' klædeskab 50/50 af nyt og brugt, nu er det nok nærmere 80/20 - max 20.

  SvarSlet
 19. Min nr. 2 går stort set kun i arve-tøj og faktisk har jeg så meget, at jeg sorterer groft og giver det resterende til venner og familie. Den store har vi måtte købe meget til, men har ikke prøvet at købe så meget brugt. Synes man tit skal give alt for mange penge for det i forhold til H&M prisen på tøj (og en tur til Malmø kan hurtigt være tjent hjem, hvis man smutter forbi H&M's børneafdeling (dengang den svenske krone var helt i bund)

  SvarSlet
 20. Har det på samme måde som Lisbeth/It's fashion. Ingen at arve fra og leder på Trendsales, eller på lagersalg, udsalg og outlets.

  Dog må jeg indrømme at jeg så godt kan shoppe en del på lagersalg, udsalg og outlets. Og - jeg må også indrømme at nr. 2 har fået en del "nyt" tøj eftersom de er hvert sit køn (- og jeg har så sendt en del brugt drengetøj videre til en i mødregruppen - eller hvem der end er interesseret...).

  Og så må jeg også indrømme at jeg køber nyt hos NameIt og Joha og den slags mærker. Nok mest fordi at han vokser så helvedes hurtigt at det er umuligt at følge med på Trendsales for at lave en go' handel. Nu er han 2 1/2 og på vej i 104 i tøj og 110 i bodyer. Så jeg synes at når vækstspringet kommer, så går det hurtigt med at få skiftet tøjet ud.

  SvarSlet
 21. I'm right there with ya sista :-)
  Mine børn har tøj fra Bilka, Tøj og Sko (selv om det vist nok er det samme som Bilka?), HM, Fakta, Netto, Føtex. You name it (cheap), og jeg har det.
  Og så engang i mellem (på Trendsales), køber jeg Katvig, Molo og de andre lækre items jeg ikke kan leve uden. Til ingen penge.
  Uh, det er ren win win.

  SvarSlet
 22. Nåda, d'damer - det må jeg sige; børnetøj er et emne, der er mange, der har meninger om. Fedt, at I deler og mange tak for alle kommentarerne!

  @Stine Elise: Først et velkommen - mindes ikke at have 'set' dig herinde før? Jeg kan godt se, at tøj i str. 40-44 næppe er det, man kan låne mest af. Og god pointe med, at det er hyggeligt, at ungerne har haft det samme på.

  @Lykke: Word! Er RET sikker på, at Øglen på ingen måde ville værdsætte en dyr taske, fx. Giv hende glimmer og plastic anytime - så napper jeg Mulberryen :-)

  @AC: Oh ja - har set noget af J&J's megalækre tøj. Det er simpelthen så FINT! Jeg er bare en nærigpind, tilsyneladende. Så jeg nøjes med at savle over det - så må Øglen nøjes med at savle på sit aflagte tøj ;-)

  @Konen: Du kan godt undskylde dig med graviditetshjerne. Selv om jeg synes, at slåfejl er helt i orden -graviditet eller ej :-)

  @Ninapb: Se, dét var et godt argument! Havde jeg faktisk slet ikke tænkt på.

  SvarSlet
 23. @Lisbeth: Det giver jo helt sig selv, hvis man ikke har nogen at aftage fra - så bliver man ligesom nødt til at købe en hel del fra ny. Men jeg må sige, at jeg er ret overrasket over, hvor meget fint, man kan finde på TS - også til en ok pris - hvis man kigger sig ordentlig for. Undertegnede har da i hvert fald fundet en vællldig fin Botkier-taske derinde til en yderst rimelig penge...

  @Cecilie: Hørt!

  @Louise: Nåmn, så ved jeg da i det mindste, at de sociale myndigheder er på vej. Tak for advarslen :-) Kan være, at jeg skal ind og kigge lidt i Flødebollebutikken, hvis Kamæleonen ellers gide give sit køn til kende til midtvejsscanningen (om 1000 år).

  @Karoline: Ja, H&M har altså også virkelig meget sødt. Og jeg har også svært ved at styre mig. Men sidste sending tøj har fyldt så meget op i Øglens kommode, at der simpelthen ikke er plads til mere, så jeg bliver nødt til at styre mig. Og shoppe til mig selv i stedet ;-)

  @Tanja: Ja, eller tøj til dig, ikke? :-) Arj, netop pga. alt det brugte tøj og de penge, vi sparer der, har jeg heller ikke de store kvaler ved at gå ud og købe noget fint legetøj eller solbriller eller andet lir til hende. Eller oplevelser.

  @Modedullen/Mette: Haha, ja - udfordringerne bliver lidt nogle andre, når ungerne bliver store nok til at have en mening om tøjet, lader det til. Der er vi heldigvis ikke nået til endnu. Altså, der er da helt klart favorit-tøj, men hvorvidt det er lyserødt eller ej, går hun ikke så højt op i. Endnu.

  @Husmoder: Jep, 92. Hun bruger stadig nogle af sine 86-bodyer, men de er lige det strammeste, når de bliver knappet. Så nu er udskiftningen til ny størrelse så småt i gang. Hun ville jo ikke måles til 2 års-undersøgelsen, men jeg skyder hende til at være 88-90, så altså lige midt imellem størrelserne. Hvilken størrelse bruger Krabbe?

  SvarSlet
 24. @Marianne: Ja, jeg er også til genbrug. Men hvor gerne jeg end ville, kan jeg vist ikke kalde mig selv for kreativ. Eller kan jeg?! Fordi Øglen går i genbrug?! Jo, ved du hvad - jeg ER sq kreativ. Eller... ;-)

  @Therese: Du har ret - de vokser som ukrudt! Og 50% er da også en slags penge at spare. For nu at sige det mildt.

  @Frederikke: Min bror og jeg skiftes også til voksipose, aktivitetstæppe og sådan noget - hvor det lige passer med ungernes alder og så'n. Og ja, Tøj & Sko på Østerbrogade (tæt på mig, ja :-)) er rigtig god. Der har jeg også købt en del. Også selv om jeg har en veninde, der, engang jeg fortalte om noget, jeg havde købt dernede, på det bestemteste fortalte mig, at jeg skulle holde op med at handle der, fordi den butik (generelt) var "for skod". Say what? Siden har jeg købt så meget som muligt dernede - og sørger for at fortælle hende det ganske ofte :-)

  @Sequence: Også et velkommen til dig. Tror heller ikke, jeg har set dig i kommentarfeltet herinde før? Og seriøst - siger de det, de der teens i "Blod, sved og t-shirts"? Har ikke set programmet, og nu har jeg fået endnu mindre lyst til det :-)

  @Vevika: Er helt på samme side som dig, når det drejer sig om så dyre brugte ting som en flyverdragt. Den dragt, vi har til Øglen denne her vinter, er også købt fra ny (godt nok på tilbud, men synes nu stadig den var dyr). Netop fordi jeg syntes, at de brugte flyverdragter var for dyre ift. stand. Det skal ikke være brugt for enhver pris - hvis stand eller pris (eller begge dele) ikke er i orden, giver det ingen mening. Mht. at købe nyt til Villum, så kan jeg sagtens følge dig. Og jeg skal da heller ikke afvise, at der kommer et nyt stykke tøj (eller flere) i indkøbskurven, når jeg kommer tættere på termin.

  @Birgitte: Oh ja - et smut til Malmø. Det skulle jeg have gjort. Kan vi ikke gøre et eller andet, så bunden falder ud af den svenske økonomi igen - bare for en kort bemærkning? Så kan jeg nemlig shoppe lidt. :-) (Vil så dog lige sige, at sidst jeg var i Malmø, oplevede jeg de fleste steder, at de havde reguleret priserne, så det blev dyrere, hvis man betalte med danske kroner (eller på Visa), end hvis man havde svenske penge (hvilket jeg ikke havde). Så fx Vero Moda-tøj - eller et andet dansk mærke - blev faktisk noget dyrere end herhjemme. Så helt billigt er det ikke i det der Sverige...

  @Lotte B: Wow, han er godt nok høj/lang, ham Christian! Kan godt se, at der ikke er tid til at scoute for gode tilbud, når han bare gror og gror. Er nogen af jer helt vildt høje?

  @Anne Lotte: Tjotaal win win. Er glad for, at jeg ikke er den eneste, der klæder mit barn i aflagte klude. Lyder faktisk til herinde, at det mere er reglen end undtagelsen med brugt børnetøj :-)

  SvarSlet
 25. Jeg fatter det heller ikke, men han bliver ved med at ligge på sin egen kurve i det dér vækstskema over alle de andre kurver. Hmm...jeg er 1,75 og Høvdingen 1,95, så ja - vores unger skal derop ad (og Frederikke er lige omkring 80 nu...).
  Heldigvis viser det sig jo at mærker som Petit Bateau, Lacoste, etc. er noget billigere i udlandet, så Høvdingen slæber med hjem fra sine ture.

  Og forresten - næste gang du shopper tøj, skal du så ikke hente det selv i bilen? Så du kommer bag rattet? (høhøhø...sådan er det når "man" afsløre svagheder andre steder i blogland).

  SvarSlet
 26. Ja, de ture til Malmø var også før priserne gik op. Sidste år var jeg derovre med kæresten og oplevede også at priserne var sat godt op. Der er vist noget med, at de shopping centre man kan blive 'busset' til fra Kbh. stadig har billige priser. Men så går lidt af charmen også af turen (der er så hyggeligt i Malmø)...
  Pt. har jeg opdaget at H&M online tit har børnetøj i udsalgsboden - også ikke-sæson varer som cowboybukser :-)

  SvarSlet
 27. Jamen nu har vi rykket han opad så han er i det største 86'er. Og så skal vi så have noget mere i 92.. Har netop kigget på dba, men ak. sig lige til, ING?

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...