onsdag den 25. maj 2011

HR? Borgerservice? A-kassen? Julemanden?

Det er så småt ved at gå op for mig, at jeg snart skal på barsel (eller, altså - til august, ikke? Så ikke snart-snart. Men alligevel lidt snart). Ikke kun fordi min lænd er begyndt at gøre ondt på den der psykopat-agtige måde, som den også gjorde, da jeg ventede Øglen. Heller ikke kun fordi Varanen danser jitterbug indeni maven. Lidt - men ikke kun - fordi jeg efterhånden er på størrelse med en sækkestol (og har cirka samme facon). Men primært fordi mine arbejdsopgaver så småt bliver færre og færre.

Jeg er jo ansat i et barselsvikariat. Og hende, jeg vikarierede for, er lige kommet tilbage. Nu overlapper vi så et par måneder (fordi min chef er sød og forlængede mig et par måneder, da hun hørte, at jeg var gravid og IKKE lige følte for at skulle melde mig ledig som højgravid), og det betyder, at der er god tid til at få min kollega sat ind i tingene igen og lige så god tid for mig til at komme ud af dem.

Efter en sindssyg periode på jobbet, hvor jeg nærmest ikke kunne huske, hvad jeg selv hed pga. travlhed, er det slet ikke så tosset at være to om at dele tjansen. Men omvendt er det lidt mystisk ikke at se sin to do-liste blive fyldt hurtigere end en ble fra et barn med rotavirus, når der grundet afsluttede opgaver bliver lidt plads. Derfor sidder jeg nu med en liste, der nok er lang, men ikke specielt omfattende. Og har den der 'gad vide, hvad jeg nu skal lave'-følelse (at det så er blevet til bordfodbold med kollegerne og lidt snusen rundt i Blogland, lader jeg være med at tale alt for højt om).

Og dén følelse har fået mig til at tænke på, hvor kort tid, der egentlig er til 1. august. Hvor min kontrakt stopper, og jeg er on my own efter 4 år i biksen. Godt nok kun 1½ år i min nuværende afdeling, men SÅ stor er virksomheden heller ikke, så jeg kender efterhånden folk ret godt. Det bliver mærkeligt at stoppe. Lidt vemodigt, men også lidt spændende. Både fordi jeg skal på barsel og lære et lillebitte væsen at kende, og også fordi 4 år i den samme virksomhed er en hel del, når man kun har været færdiguddannet i 4 år. Derfor kunne det måske være meget sjovt at prøve kræfter med noget nyt *trygheds-agtig smiley, der griner hysterisk*

Menaltså. Farvel-talen kan jeg skrive senere. Når jeg stopper, fx. Indtil da er der RIGEligt at se til med forskellige offentlige instanser. Fordi jeg jo pludselig er 'sådan en', der ikke har andre end staten til at betale min barsel. Det skal jeg lige vænne mig til, kan jeg godt mærke. Det generer mig lidt (og ikke kun fordi jeg har et unaturligt forhold til shopping). Også selv om det ikke har været nogen overilet beslutning, det her med, at jeg blev gravid igen. Og at vi vidste, at jeg udelukkende skulle leve af dagpenge på min barsel. Nooooo problems. I hvert fald ikke, da der var længe til jeg skulle på barsel. Nu er der ikke så længe til, og praktiske spørgsmål som "hvordan får man overhovedet dagpenge?" begynder at presse sig på.

Derfor har jeg i de sidste par dage snakket med og mailet med hhv. a-kassen, borgerservice, jobcenteret og noget, der hedder 'Barselsteamet'. Og vores interne HR-dame. Er blevet lidt klogere på nogle punkter, men temmelig meget mere forvirret på andre.

Vidste I fx godt, at man først kan gå på barsel(sdagpenge) præCIS 4 uger før sin barsel? Hvilket betyder, at jeg får nogle temmelig fattige dage fra 1.-18. august, fordi jeg ikke længere har noget arbejde, og fordi jeg ikke kan gå på barsel? Jeg kan så vælge at melde mig ledig i de 17 dage, fortalte a-kasse-damen (som i øvrigt var rigtig sød og relativt nem at forstå), "men det kan jo nærmest ikke betale sig". Fandt aldrig lige ud af hvorfor, det ikke kan betale sig, men måden jeg skulle melde mig ledig på, lød alligevel som noget, der krævede en Ph.D., og sådan en har jeg ikke, såeh...

Alternativt kan jeg holde ferie. Ja tak. Ferie vil vi gerne have! Det kræver så bare et feriekort fra mit arbejde - som jeg tidligst kan få sendt 10. august, sagde HR-damen, da jeg havde trykket mig gennem voice-responses absurd mange valgmuligheder. Så jeg har hørt noget om, at jeg nok ikke lige skal shoppe det store i DE to uger...

Derudover ved jeg nu, at jeg ikke kan melde barsel på forhånd hos kommunen. Fordi jeg skal være i opsagt stilling, før de kan gøre noget. Og at jeg i øvrigt skal være opmærksom på, at de nok forlanger en blanket fra a-kassen, så hvis de vil have den, skal jeg bare ringe igen. Adspurgt, om jeg ikke bare kunne anskaffe den med det samme, fik jeg svaret, at det jo ikke var sikkert, at de ville have den - fordi det, den der blanket DP-97436259K kan, åbenbart er noget, som kommunen selv burde kunne klare, når nu jeg ikke melder mig ledig. "Men de vil nok gerne have den alligevel". Nå. Jeg synes allerede, at de der Kommunen lyder som nogle rigtige skrappeduller, så jeg er lidt bange på forhånd.

Men altså - man kan godt nok bruge meget tid på først at finde ud af, hvem man skal ringe til, og dernæst på rent faktisk at begynde at ringe rundt. Det er jo en JUNGLE, og den er på ingen måde indrettet sådan, at den skal være bare sådan nogenlunde ligetil at finde ud af. På nuværende tidspunkt ved jeg ikke rigtigt mere, end at jeg ikke kan/skal gøre noget endnu. Men omvendt venter jeg stadig på at høre fra 'Barselsteamet', og det kan jo være, at de er af en anden mening...

Og for at det ikke skal være løgn, så skal jeg snart have fat i Pladsanvisningen. For at høre, om man mon kan skrive Øglen op til børnehavedelen af en bestemt integreret insitution (og rent faktisk have et håb i helvede om at få en plads til hende), eller om jeg bare skal droppe den idé straks med det samme. De har tidligere slået mine små, spæde håb i jorden, så jeg nærer ikke de store forhåbninger. Heldigvis er klokken blevet for mange til, at jeg kan nå at ringe til dem i dag, så det må blive i morgen. Eller i overmorgen. Kan næsten ikke vente på at foretage endnu Et Spændende Opkald, kan I nok høre. Måske jeg bare skulle skrive et brev til julemanden i stedet. Tror faktisk, at oddsene er bedre dér...

11 kommentarer:

 1. Jeg synes det lyder som en fremragende idé at skrive til julemanden. Så slipper du også for flere opkald. Jeg tror dog, du skal lade være med at holde vejret indtil du får svar (nogenlunde som når man ringer til Kommunen eller lægen).

  Og hvem mon fik lov til at besluttet navnet "barselsteamet"? Hvorfor ikke "barselsbanden" eller "barselshjælperne"?

  Og for faen Øglemor - du skal snart på barsel og være hjemmegående husmor. Det bliver feeeeeed!

  SvarSlet
 2. Shit, jeg får angst af at læse det der. Virkelig meget held og lykke og god energi til dig!

  Det minder mig på en meget trist måde om da jeg kom hjem fra London og skulle have barsel første gang. - På kontanthjælp (fordi sådan en var jeg) man aha, fordi jeg havde været rejst ud af landet i 1 år ud af de sidste 8 var det på starthjælp!

  Det var fantastisk at være nybagt mor med en månedlig check på knap 5000 kr og en engelsk kæreste uden job. Hurra! Denne her gang bliver det bare på S.U. det bliver også sjovt :-)

  Godt man så har et lækkert lille barn til at holde humøret oppe...

  SvarSlet
 3. Åh, jeg føler med dig. Det er en jungle, det dér barsel.

  Jeg kan slet ikke forstå at hun mener 17 dages ledighed ikke kan betale sig, det er jo trods alt 3700 kroner om ugen, sådan ca. Så det synes jeg du skal gøre, selv om du så lige skal til et møde eller to "om at være ledig".

  En sygemelding kunne være en mulighed? Så lapper sygedagpenge stille og roligt over alm. barselsdagpenge, når du når til de 4 uger før termin. Når nu du har SÅ ondt i lænden, kunne det jo sagtens være at lægen ville sygemelde dig pr. 1/8 - og så er det bare en lægeunderskrift på et stykke sygedagpengepapir som lægen så sender til barselsteamet....

  Det var lidt forslag fra mig, der blev bekendt med systemet da jeg sagde mit job op i juni, blev gravid i september og sygemeldt i december... ;-)

  SvarSlet
 4. Ih... God tur med macheten i barselsjunglen. Der er maaaange regler -alt for mange!

  SvarSlet
 5. Maibritt Jensen26. maj 2011 kl. 09.53

  Ej altså, selvfølgelig kan det betale sig at melde sig ledig selvom det kun er for 17 dage. Du har ret til dagpenge fra din a-kasse - hun skal da ikke sige sådan til dig!!
  Meld dig ledig 1. august, send ledighedserklæring (www.adir.dk) med info om forestående barsel til a-kassen og kontakt så kommunens barselsafdeling (som du jo allerede er bekendt med) og oplys om den dag du officelt går på barsel.
  Og de er faktisk ganske søde - bor i samme kommune som dig og var selv på dagpenge hele min barsel :o)
  Husk at have dine 3 seneste lønsedler klar så a-kassen kan beregne din sats - den bliver videreført når du kommer på bearselsdp.
  Ja, jeg er lidt inde i reglerne - har været ledig i små to år og på barsel i den periode, så jeg har luret nogle ting efterhånden....
  Vil medgive, at det er en jungle, så derfor deler jeg gerne ud af min viden - penge skal du jo ha, hvad skal du ellers shoppe for??!!??

  Kh Maibritt

  SvarSlet
 6. Og så tvivler jeg på, at de sender dig ud for at grave grøfter og male stakitter i de 14 dage, så no worries..
  Men: hvorfor er det egentlig, at du selv skal rode med det der? Skal HR ikke ordne det hele og bare sige "Sign here, please"?
  Jeg skal også på offentlige penge, men det er nok noget andet, når nu jeg stadig er under uddannelse, og nærmest aldrig bliver færdig.

  SvarSlet
 7. @Camp Chaos: Du har ret. Jeg skal snart på barsel. Og det bliver SÅ fedt. Så er alt det andet her bare små (irriterende) bump på vejen.

  @Karoline: Urgh. Starthjælp. Det lyder ikke af meget. Men man kan jo klare det meste med en lille lækker bæbs ved siden af sig. Bare fordømt, at jeg er blevet forfalden til den der faste fuldtidsløn, jeg har fået i en 4 års tid efterhånden.

  @Therese: Jeg håber ikke, at en sygemelding kommer på tale. Selv om min lænd gør ret ondt, så er det ikke værre, end at jeg kan holde det ud. Og meget af det går også væk, hvis jeg ellers husker at få de flade sko på i stedet for de høje (ahem). Så jeg krydser fingre for at være arbejdsdygtig frem til barslen.
  Jeg ved heller ikke lige, hvorfor det er, at det ikke skulle kunne betale sig at melde mig ledig, men når nu jeg har en del opsparet ferie (som min arbejdsgiver jo skal betale), så kan jeg vel næsten lige så godt bruge et par uger af den? Eller hvad? Det er dig, der er system-hajen - I know nåååthing.

  @Malene: SÅ mange regler. Det er lige til at blive forvirret af.

  @Maibritt: Ih, endnu en system-haj. Det er et hit, det her! Og du har ret - penge skal jeg jo have. Det koster jo, når jeg skal shoppe ;-)
  Men som jeg skrev til Therese ovenfor, så skal jeg jo have afholdt min ferie på et eller andet tidspunkt. Så spørgsmålet er, om jeg ikke lige så godt kan holde ferie i de 17 dage, som jeg kan melde mig ledig og så gå direkte på barselsdagpenge. Eller hvad? Er temmelig forvirret :-)

  @Husmoder: Nej, de ville være nogle hårde bananer, hvis de sendte en højgravid ud og grave grøfter. Så kender jeg en journalist eller to, som måske kunne få en historie ud af dét :-D

  Grunden til, at jeg selv skal rode med det er, at jeg ikke har noget job længere efter 31. juli, hvor min kontrakt udløber. Så derefter kan virksomhedens HR-afdeling jo reelt set være bedøvende ligeglad med, om jeg melder mig ledig, går på barsel eller rejser til Uruguay. Hvordan med dig - sørger studiekontoret (eller hvem det nu er) for alt det der agpengehalløj til dig, eller skal du også ud i junglen?

  SvarSlet
 8. Vil det ikke være federe at melde sig ledig pr. første august, og så gemme ferien til efter barsel - til den periode hvor du måske endnu ikke har et job ? Eller er du sikret job med det samme barslen er slut?

  Det var nu heller ikke ment som i at din ryg ville gøre dig så ondt at du skulle sygemeldes, men det kunne være en sidste løsning for ikke at gå for lud og koldt vand, de tre uger inden barsel. Min læge, foreslog selv en sygemelding frem for at være i arbejdsløshedsdagpengesystemet, da hun syntes det stressede mig unødvendigt at skulle leve op til alle de regler og risikoen for aktivering.

  SvarSlet
 9. Jo, måske er det federe at gøre det på den måde. Jeg er nemlig ikke garanteret noget job efter barsel, så jeg skal ud på det store stygge arbejdsmarked. Hm, må lige gå i tænkeboks.

  Lyder som en klog læge, du har der. Der er min, som du kan se i dagens indlæg, knap så omsorgsfuld :-) Men da jeg som skrevet har en del opsparet ferie, så tror jeg, uanset a-kasser og jobcentre, at det vil være den, jeg kommer til at trække på, hvis nogen truer mig med lud og koldt vand. Men nu må vi se...

  SvarSlet
 10. Okay, jamen hvis din arbejdsplads kan gi dig penge for at holde ferie, så er det da bare på.....:o)
  Ellers kunne du vente med den ferie til din barsel udløber (man ved jo aldrig hvornår varanen kan få plads i en vugger), så er der lidt mere tid at løbe på.....
  Bare en tanke..... og så vidt jeg ved kan man godt udskyde ferie når man ikke har haft mulighed for at afholde den pga barsel.
  Anyhow, sålænge der kommer penge i kassen, så går det nok :o)

  I øvrigt - fatter ikke der er plus 12,5 kilo på dig - du må da ha været undervægtig inden du blev gravid? Du ser meget slank ud med en super flot mave!!

  Kh Maibritt

  SvarSlet
 11. Åh, Maibritt, du er min redning på sådan en gustengrå mandag - TAK for din søde kommentar om min mave (som i øvrigt er større og tungere end nogensinde før i dag). Var bestemt ikke undervægtig, før jeg blev gravid, og selv om det heller ikke er en tilstand, jeg stræber efter, så luner tanken om, at jeg i en snæver vending på et dårligt billede kan passere for engang at have været det, her på en kedelig dag ;-)

  Ang. A-kasse-halløj, så tror jeg egentlig, du har ret i det der med, at det måske er en god idé at udskyde ferien til efter barsel og så melde mig ledig 1/8. Hm... Jo... Ved du hvad. Det er det, jeg gør! Så skal jeg bare lige se, om jeg kan finde ud af, hvordan man gør dét, men ellers bruger jeg bare din (for det er dig, der også er Maibritt Jensen ovenfor, ing'?) glimrende forklaring i en tidligere kommentar...

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...