onsdag den 6. juli 2011

Frelsthed for en femmer

Ja, hvis nogen skulle være i tvivl, så har vi jo været på ferie. De to uger føltes som dejlig lang tid, mens vi var af sted, men nu - retrospekt - synes jeg måske godt, at de kunne have varet lidt længere. Ah well - sådan er det vel altid… Har dog stadig ferie-rester i kroppen i form af afslappethed, der tangerer zen, og sør'me om jeg ikke også har fået noget, der minder om kulør? Normalt bliver jeg højst mørkehvid (eller krebsefarvet), men denne gang har jeg ramt en eller anden (godt nok lidt fesen, men allywl) honning-tone. Beige, måske? Og det er store sager, når man er skummetmælksfarvet til daglig. Som en af verdens tre sjoveste udbrød i går, da jeg så hende: "Nejjjj, du har fået FARVE? Og du er jo ellers ikke ligefrem den, der stod forrest i køen, da der blev uddelt pigment". So true.

 Ja, ok - dårligt valgt billede, eftersom det er fra den første dag. Præ farve af nogen art. Jeg er jo nærmest selvlysende. Men det her var altså vores daglige vu på gåturen til legepladsen og is-manden. Ikke helt skidt, vel?

Nå, men zen og kulør. Ikke de værste ting at få med sig fra en ferie. (Og så dropper vi at tale om de mange kilo is i maven og væske i fødderne, jeg også har med hjem). Men det stopper ikke her. Der røg nemlig også en pæn portion frelsthed i hjemrejse-kufferten. For når man sådan hænger ud i solen og varmen i et land, der holder siesta i FIRE timer (hvad sker der for det?!) om dagen, og man i øvrigt også har resten af dagen til at tale sammen (når altså snakkechatollet Øglen ikke overdøver ethvert tilløb til tankevirksomhed med sit: "Se mor. En mindvølle. Den drejer. SE. En flyvemaskine! Brrrrmmmbrrr. På vej hjem. Aftensmad? Hurraahh, solen skinner. Ahhhhh, darjlig varmt. Is, mor? Iiiiiiis? NED OG SOPPE. NU!" *gentages i 30 uendeligheder*), så kommer man vidt omkring.

Den lille Øgle og havet

Vi har hver især fået læst en del, og mens litteraturen for mit vedkommende bestod af noget m a j e t læsevenligt af slagsen, læste HDD anderledes oplysende bøger. "Eating animals" af Jonathan Safran Foer, fx. Som jeg egentlig gerne vil læse, men ikke kan få mig selv til at gå i gang med, fordi jeg bare ved, at jeg vil synes, den er klam. Det syntes HDD også, den var. Og nu beHØVER jeg ikke læse den, for han har snakket så meget om den, at jeg bliver mere og mere sikker på, at det ville have været en vældig god idé bare at holde sig fra den. Så jeg kunne blive ved med at spise mine vandpumpede Netto-kyllingefiletter med god samvittighed. På den anden side er det jo aldrig nogen skade til at blive klogere, og det der med at være en oplyst forbruger sætter jeg egentlig en ret stor ære i. (At en af mine kolleger så kalder mig semi-hippie af selvsamme årsag er en anden diskussion).

Øglen i hopla

Men altså, uden at skulle referere hele bogen (eller HDD's udlægning af den), så handler den primært om, at de der dyr, vi (eller i hvert fald amerikanerne) spiser, ikke har det helt top-dollar. Tværtimod. Og jeg har jo hørt noget om nogle programmer på tv, der skildrer en dag i en burhønes liv og sådan noget, så vidste godt, at den nok ikke var helt god. Og den fornemmelse kan mr. Safran Foer så underbygge. Og HDDs udpenslinger af bogen sammenholdt med psykopatvarme (og tilgængeligheden af uanede mængder frisk fisk og skaldyr) gjorde, at jeg ikke havde særlig meget lyst til kød i det der Pastaland. Eller nu, for den sags skyld. Så det er ikke kød, der er blevet spist mest af - om overhovedet - siden vi kom hjem for hele fire dage siden. Har proppet en øko-spegepølse og en ditto leverståhej i kurven hos nemlig.com, og kunne da også godt have brugt lidt bacon, men det kan man af uransagelige årsager ikke købe online mere, og med "Eating animals" i baghovedet kunne jeg ikke få mig selv til at købe den konventionelle. I virkeligheden er økologisk kød vel heller ikke garanti for, at dyrene har haft det markant bedre i deres korte levetid - bare, at de har spist medicin-fri kost, og at det derfor er sundere for mig som forbruger at spise dem? Eller hvad?

Typisk hjemme-frokost i Pastaland. Og ja, der er lidt kød. Er jo ikke blevet helt fanatisk, vel?! 

Kan godt høre, at det lyder frelst, det her. Og er det vel langt hen ad vejen også. Men faktum er, at HDD og jeg ikke har brug for at spise alt det kød, som vi tidligere har gjort. Øko eller ej. HDD er desuden blevet fuldstændig pas på (siger man det mere, eller sidder jeg bare ubehjælpeligt fast i 90'erne?) svinekød. Og finder vegetaropskrifter og what-nots på Indernettet. Det er virkelig nye toner, skal jeg hilse og sige. Vi taler om manden, der kan tylle en dåse cocktailpølser og høvle hakket kød ned, som var det Matadormix. Men jeg nyder det, så længe det varer (som med det meste frelsthed tænker jeg, at this too shall pass) og undrer mig over, hvordan min krop tilsyneladende har det glimrende med at undvære kødet. Det kan selvfølgelig også hænge sammen med varmen (vi kan tales ved, når det bliver koldt igen, eller når jeg craver boller i karry). Indtil det sker vil jeg nyde kød i de mængder, det bliver serveret for mig, men vil i større omfang end tidligere prøve at finde alternative proteinkilder i den daglige husholdning. Øglen får kød i vuggestuen og vil naturligvis også få noget derhjemme (bare rolig - der går ikke Kernesund i den hjemme hos os), så hun skal også nok klare sig.

Ud over kød-retræten, har vi også besluttet at skære bare en ANELSE ned for sukker-indtaget. Sofa, tv, computer og slik/kage af en eller anden herkomst var blevet hverdagskost, når Øglen var blevet lagt i seng, og det lider alle vores sideben altså lidt under (de 12,5 kilo kom jo ikke helt af sig selv, vel?!). Så mindre sukker - faktisk ingen snacks om aftenen, mm. det er noget, der har vokset et eller andet sted engang (rosiner og peanuts tæller også, har jeg bestemt, så der bliver heller ingen raw food-bølge hjemme hos os).


Øglen har helt sikkert fået sine sukkerdepoter fyldt op til randen på ferien. Så en artikel i dag, der hed et eller andet i retning af "Så få is må dit barn få". Den læste jeg ikke. Er sikker på, den ville have gjort mig aldeles deprimeret.

Og mens vi er i gang, har vi nu også opsagt vores tv-pakke. Altså ikke fuldstændigt, vel, vi har stadig en lille pakke, men vi har for tit fjernsynet kørende med for mange ligegyldige ting, som vi alligevel ikke ser, fordi vi laver alt muligt andet, og så er der jo ingen grund til at pøse penge ud til det. Måske aftenerne også kunne bruges lidt mere konstruktivt - har jo fx købt en symaskine i julen engang, som stadig ikke er blevet pakket ud, så det kan være, at fraværet af knald-programmer kan få mig til i det mindste bare at åbne æsken. Så farvel til De Unge Mødre, Playhouse Disney (Øglen aner slet slet ikke, hvad der rammer hende!) og alle de dersens TV1000- og CANAL+ kanaler. Og goddag til mere musik, flere bøger og brætspil. Og måske en symaskine?

Ak ja. Intentioner og idealisme har jeg i hvert fald nok af. Fikse idéer er jeg også leveringsdygtig i. Rygrad - knap så meget. Men lidt har vel også ret? Vil i hvert fald nyde frelstheden så længe, den varer, og gøre alt for ikke at blive lige så røvsyg at hænge ud med, som jeg godt lidt kan høre, jeg er kommet til at lyde…

Nemt nok at blive lidt frelst i de her omgivelser, er I ikke enige?

Jeg er faktisk stadigvæk meget sød og sjov (synes jeg selv). Jeg er bare holdt op med at spise så meget kød i en periode. Jeg er trods alt ikke begyndt at male mit eget korn, bage legetøj af spelt og spinde min egen uld. Endnu. Når jeg begynder på det, er det ok at råbe vagt i gevær. Eller gennemtæve mig med en kotelet. Så den opfordring er hermed videregivet.

Og nu vil jeg gå ud i køkkenet og se, om der er et eller andet nedfaldsfrugt, jeg kan spise. Eller også kunne jeg nyde, at vi har Kanal 4 lidt endnu og se noget House. Pakke føromtalte symaskine ud? Klaske en biga-dej sammen? Tage opvasken fra madklubben har været på besøg? Alle de muligheder - og sjovt nok tror jeg allerede nu, at jeg ved, hvilken en, der vinder...

7 kommentarer:

 1. Hvor var det afsluttende "Amen"?

  Du lyder næsten frelst... hi hi :)
  Jeg bruger altså argumentet at chokoladekiks har vokset sig store på kiksefabrikken... ;)

  Og kan man klare en barsel uden tv-kanaler? Jeg bilder mig ind tv er nødvendigt...
  Kød er i øvrigt også et minimum her - jeg kan bare ikke ha' det her under graviditeten...

  SvarSlet
 2. Har godt hørt om den der bog. Men hvad med grill-pølser??? Og hvad hvis man køber biodynamisk?
  udover det; Jeg ser også House. Og har lige slugt en is.
  Jeg forstår dig godt. Det hele. Det er lidt frelst, men so true i min verden.

  SvarSlet
 3. Første tanke: Stay away from Italy! At være frelst lyder helt stressende... Men ved nærmere eftertanke lyder det jo meget fornuftigt. Det med mindre sukker og tv. Men jeg er på barsel, sidder meget på sofaen med mine boobs i det fri = tv'et kører og jeg guffer.

  SvarSlet
 4. Hvor er det dejligt, når ferien har været så afslappende, at man har haft tid til at reflektere over egne vaner og rutiner.

  Måske rammer hverdagen igen, men det lyder da til, at i har sat rammerne for lidt forandringer.

  SvarSlet
 5. Mørke-hvid. Haha...fantastisk udtryk. Det vil jeg hapse, hvis OK? Fedt med ferie...og det med den skummetmælkshvide farve er vi jo flere, der må leve (godt) med. Smil fra Anette

  SvarSlet
 6. @Alice M: Du har da ret - glemte helt et 'Amen* :-) Kan godt lide argumentet om kiksene, der vokser på kiksefabrikken - det låner jeg lige i en snæver vending, når Varanen vil have noget meget forarbejdet 'mad' at hygge med om aftenen. :-)
  Ang. en barsel uden så meget tv, så tænker jeg, at jeg kan komme langt med DR, TV2, TV3 og Kanal 5 (som alle er i vores lille tv-pakke). Og faktisk så jeg nærmest ikke tv under min sidste barsel. Jeg læste til gengæld ret mange bøger, var en del på computeren og gik lange ture med barnevognen, så det må jeg prøve igen. Og går det helt galt, så er flere tv-kanaler kun en telefonopringning væk :-)

  @Husmoder: Argh! Havde glemt grillpølser! Men hvis nu resten af sommeren får ligeså ringe vejr som i dag, så er vi ovre det problem. Og ellers må jeg ud i noget øko eller biodynamik (som jeg faktisk ikke helt ved, hvad er - men dét lyder også ret frelst :-))

  Jeg nåede ikke at se House, men så til gengæld 'How I met your mother'. Det er sjovt. Og bliver sendt på TV3+, som jeg nu har opsagt. Flot.

  @Vevika: Ja, det kan være helt farligt at tage på ferie :-) Jeg siger bare props til sofagufning og tv-kiggeri, mens man er på barsel. Og som jeg har skrevet til Alice ovenfor, så må vi se, om desperationen ikke når at komme over mig, når det er mig, der skal på barsel. I think so. Og så skriver jeg en ny blogpost med omvendt fortegn. Og lader som om, jeg aldrig har skrevet denne her... ;-)

  @Sequence: Jeg har også på fornemmelsen, at hverdagen rammer igen, men du har helt ret - det er fedt at komme så langt ned i gear, at man gider spekulere over egne vaner og rutiner. Hvornår er det, I tager til Pastaland? Og hvorhenne i Pastaland skal I være, må man få det at vide?

  @Anette Kristine: Du hapser bare. Ord er til for at blive brugt, jo :-) Du er tilbage på bloggen efter skybruddet, kan jeg se? Velkommen!

  SvarSlet
 7. He he, nu synes jeg jo at det lyder meget fornuftigt det hele ;-) Men jeg er vel ok også ret spelt-agtigt.
  Personligt er jeg ikke til nogenformer for fanatisme, så jeg kunne aldrig undvære kød. Men jeg synes det giver god mening at skære ned på mængderne - tror iøvrigt at jeg skal læse den bog der...
  Mht til økologi og kød og fisk, så er det jo nogen gange lidt skørt. Fx er økologiske fisk vokset op i et dambrug og ikke i naturen. Reelt set vil jeg nok helst spise kød og fisk som var vokset op i naturen, da jeg tænker at de har haft det rarest. Men er mit alternativ mellem alm kød og økologisk kød, så vælger jeg øko og håber at dyrene også har haft det bedre end de andre dyr. Jeg betaler gerne lidt mere for det, da jeg ved at det tager længere tid for en økokylling at vokse sig slagteklar.

  Vi har iøvrigt også den lille tv pakke og så ser vi de fede serier (Mad Men, bl.a) på DVD når vi har tid og lyst og ikke når det kommer i fjernsynet, det kan jeg meget godt lide på den måde.

  Og PS snart playdate igen? Måske en eftermiddag i næste uge eller i weekenden?

  PPS tillykke med mørkehvidfarven, jeg er stadig skummetmælksfarvet, så smører noget selvbruner på inden vi ses ;-)

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...