onsdag den 31. august 2011

Av (for fanden)!

Ja, pardon my French, men prøliåhør - det er ikke mig, der siger sådan. Det er Øglen. Wtf?!

Jeg bander næsten ikke. Har faktisk aldrig gjort det. Af og til - når noget VIRkelig irriterer mig / gør ondt / andet i samme boldgade - kan jeg lade et kraftudtryk slippe ud, men generelt prøver jeg at tale nogenlunde pænt. Jeg skal ikke kunne afvise, at jeg engang i Øglens påhør har ytret et "Av for fanden" over et eller andet (formentlig noget, der har gjort ondt), men det er altså ikke hverdagskost. Overhovedet.

Og så var det, at jeg kom til at klemme Øglens fingre i guf-skuffen forleden (ehm... hov...). Godt nok opdagede hun ikke, at det var mig, der kom til at lukke skuffen lige hurtigt nok, og større traume var det vist heller ikke, for der var ikke skyggen af tårer. Men til gengæld kiggede hun overrasket på sin klemte hånd, skulede til skuffen og sagde så med høj, klar barnerøst: "Av. For fann"

Mig: Ehm... Hvad sagde du, lille skat?
Øglen: Av!
Mig: Ja, det hørte jeg, men hvad sagde du mere?
Øglen: Gjorde ondt på hånden. Hånden nede i skuffarna (vi kører med noget nasal a-lyd i substantivers bestemte form. Åbenbart).
Mig: Ja, men hvad var det, du sagde lige før.
Øglen: Mig siger AV, mor!

Jaså. Besluttede at blive enig med mig selv om, at jeg nok havde hørt forkert, så jeg glemte det lidt igen - lige indtil jeg skulle skifte Øglens ble (nogen idéer til pottetræning af tumling, som kun har foragt tilovers for både potte og toilet?) senere. Mens hun stod og gøglede rundt, væltede hun. Ikke, at der skete den store skade, eftersom vi skifter hende på gulvet, men hun mente åbenbart, at hun slog sig. Sprang op, kiggede anklagende på både mig og gulvet og råbte "AV. For fann!"

Og da jeg efterfølgende spurgte hende, hvad det var hun sagde, trykkede jeg åbenbart på en eller anden gentag-knap, for pludselig havde jeg en Duracell-Øgle spankulerende rundt, mens hun råbe-sang "for fann, for fann, for fann".

Suk, altså! Hvor lærer de det, de små krapyl? Og - vigtigst - hvordan afprogrammerer man dem?

---
PS: HDD bander heller ikke særlig meget. Og efter, Øglen er begyndt at gentage stort set ALT, vi siger, passer vi særligt på med ikke at tale grimt. Så det er altså heller ikke HDD, der er synderen...

12 kommentarer:

 1. Otto siger også "Av for fanden". Det lyder så sjovt og jeg skal virkelig bide tænderne sammen for ikke at grine. Jeg ved så (desværre) godt hvor han har det fra... Ahem!! Man er vel fra Vesterbro (som om det er en undskyldning).

  SvarSlet
 2. Jeg har ingen gode råd i skuffen (kun slik). Vi prøver at være ret konsekvente med at man taler pænt, alligevel kommer der ofte eder og forbandelser ud af hendes mund. Fx bad hun med sin mildeste barnerøst sin far om at "holde kæft" en aften vi spiste med et hold venner. Har også hørt "lortefuck" (udtalt: lårtefåk, man er vel fra århus) et par gange, men hun er egentlig ofte udspekuleret og siger derfor: [indsæt-navn-på-bedste-ven-her] siger "skiderik", man må ikke sige "skiderik" vel mor, må man sige "skiderik"?

  SvarSlet
 3. Jeg har et forslag til pottetræningen. Sidste sommer da min datter var 2,5 og lige blevet storesøster og snart skulle i børnehave begyndte vi pottetræningen - dog uden held. Der var ingen interesse for at skulle sidde på den. Så indførte vi klistermærke-systemet. 1 klistermærke efter eget valg pr aflevering i potten, og når der så var 5 klistermærker fik hun lov til at vælge en gave fra gavekassen (æske med små gaver - bold, farver, sokker m.m.)Efter 14 dages tid mistede hun lidt interessen for konceptet og vi afskaffede det ved at hun fik en gave (bestikkelse ja! ;-)) Til gengæld var hun der helt med på, at hun skulle på potten, og vi kunne kort tid efter tage bleen af hende. Alt i alt en meget positiv oplevelse :-)

  SvarSlet
 4. Hahaha åh nej altså, lille bande-Øgle! Er det noget Hobitterne har lært hende, monstro?

  Mht. det der pottetræning, så er min teori blevet (efter forgæves at have forsøgt at få Trolden til at interessere sig for at aflevere fækalier i lokummet hele sommeren) den, at man er nødt til at vente til ungen selv er klar, og selv begynder at vise interesse for det.

  Forleden aften spurgte hun faktisk selv efter at komme op at sidde på det. Jeg var helt paf, men satte hende derop, hvor hun sad og tronede i fem minutter under hyldest-råb og ros fra forældrene, som også havde vældig travlt med at fotografere begivenheden. Ikke at hun lavede noget, men nu har hun i det mindste siddet der.
  Det er så ikke sket igen siden, men jeg tænker, at det kommer lige så stille.

  SvarSlet
 5. Nu er av for fanden vel egentlig ikke det værste kræftudtryk? Jeg bander. Og jeg synes ikke mine børn bander værre end andre.
  Der er lavet undersøgelser, der viser, at folk der bander når de slår sig opnår større smertelindring end dem der ikke bander.

  SvarSlet
 6. @Cecilie: Jam', det er rigtigt - det lyder nemlig ret så sjovt. Og de gentager jo bare, hvad de har hørt, de små bæster :-)

  @Camp Chaos: Hahah - "lårtefåk"; dét holder! Gad vide, om Øglen også kommer til at sige det. Godt nok er jeg ikke fra Århus, men mit jyske må da kunne præge hende i nogen grad :-)

  @Mette: Kunne da være, at vi skulle prøve det der klistermærke-noget. Lyder som et fint koncept. Ved bare ikke, om det vil få Øglen til at gide at lave noget som helst på potten eller toilettet - indtil videre har hun ikke tisset så meget som en eneste dråbe i andet end ble, seng og på gulv :-) Men det skal da næsten komme an på en prøve.

  @GG: Ja, jeg mistænker Hobbitterne. Det er garanteret de små lømler, der lærer mit lille englebarn unoder... ;-)

  Ang. toilettræningen, så har du nok ret - de skal have interessen, før det batter noget. Øglen viser bare NUL interesse; hverken for potte eller toilet. I vuggeren gider hun tilsyneladende godt sidde på de små børnetoiletter, men hun laver ikke noget, når hun sidder der. Tror bare, hun hygger sig med at gøre det samme som de andre Hobbitter.

  @Frederikke: Vi er helt enige om, at "for fanden" ikke er et af de værste kraftudtryk. Kunne komme på mange værre ting, hun kunne ytre. Alligevel synes jeg bare, det lyder så 'groft', når det kommer fra sådan en lille mund. Nærer dog ingen illusioner om, at hun skal klare sig igennem livet uden at begynde at bande. 2,5 er bare lige tidligt nok, synes jeg :-)

  SvarSlet
 7. Når Svesken engang når til pottealderen, så har jeg tænkt mig at sætte hende af hos min søsters svigermor, som har formået at gøre 10000 børn renlige på en weekend. Hun siger at triket er at potten skal være fremme hele tiden, og rumpen skal være bar.
  Jeg ved ikke helt hvordan det fungere i praksis, men mine nevøre har smidt bleen på en weekend, begge to.

  Held og lykke med det for faen

  SvarSlet
 8. Jeg ved godt at det ikke er sjovt.
  Men det er altså lidt sjovt alligevel.
  Mest pga. den lille ordudveksling :)

  Børn er fantastiske :)

  SvarSlet
 9. Svaret er vuggestuen! Altså det med bandeordene, de lærer det helt sikkert i vuggestuen! (host host) Faktisk kom min søn (som er ligeså gammel som din øgle, kan jeg næsten regne ud) og sagde "hold nu din kæft, far". Øøøh WHAT??? Den fik vi sporet til Mathias-fra-Elefantstuens-9-årige-storesøster.
  Derudover tror han at man SKAL sige fuck, når man kører bil. Den bliver nok svær at tørre af på Mathias' storesøster.... Det værste er, at det bare lyder så herre sødt, når det kommer ud af den lille uskyldige mund! Famer svært at kombinere fnisen med irettesættende øjenbryn. Aner (tydeligvis) ikke hvordan man omprogrammerer dem, og aner heller ikke hvordan man får solgt ideen om potter!

  SvarSlet
 10. Hehe, hvor jeg dog grinede, da jeg læste denne post. Kan ikke understrege ofte nok, hvor meget jeg foretrækker bandit-børn! Selvom bandeord selvfølgelig er lidt i en kategori for sig - meeen mon ikke de fortager sig igen, når det tydeligvis ikke er den gængse tone hjemme hos jer ;)

  SvarSlet
 11. Ved ikke med potte; her (og nu praler jeg, men det er den skinbarlige sandhed) gik lilebror bare på potten af sig selv to-tre mdr før sin tre-års fødselsdag. Og kort inden tre års dagen, rykkede han som det naturligste over på toilettet. På vores ferie. Vi havde ellers potten med, men det interesserede ham åbenbart ikke et klap. Hårh, var det lige nemt, eller hvad!?
  Nå, men det med banderiet... de samler det lynhurtigt op, især når de starter i opbevaringen. Og jeg tror, man skal lade dem smage lidt på det og så snakke om, vi ikke bruger de ord, fordi det ikke lyder pænt. Det virker her. Sammen med den klassiske 'man må ikke sige hold kæft, vel mor?'. Så får de lige brugt ordet og vist, hvor dygtige, de er ;) Men hvis nu noget gør RIGTIG, RIGTIG ondt eller har drillet så meget, man har fået tudefjæs her, så har jeg en gang imellem sagt til Laura, at hun gerne må skynde sig at bande alt det, hun orker - og så vender hele situationen simpelthen. Og bliver lidt sjov. Og fy-ordene bliver brugt lovligt. Nu er hun seks, og hun bander (stadig) ikke. Lillebror er lidt værre til det, men det hører nu alligevel til sjældenhederne. Og ham er vi også ved at 'afprogrammere' i dén sammenhæng...
  Kender forresten nogle, der har et legehus i haven. De aftalte med ungerne, at de måtte bande alt det, de ville, bare de lige gik ned bag legehuset. Ret sjov ide, synes jeg.

  - Signe

  SvarSlet
 12. @Fru Forstad: Vil gerne låne din søsters svigermor til det der pottetræning. Hun lyder sej.

  @Diktesoph: Hehe, joeh altså - det ER jo egentlig lidt sjovt. Vi prøver bare at lade være med at grine alt for meget, når det søde lille væsen bander :-)

  @Cecilie: Haha, dét er sjovt, det der med 'fuck', når man kører bil. Den tror jeg heller ikke, Mathias fra vuggerens søster vil have sidden på sig :-) Men ja - generelt tror jeg også, at de samler rætti meget op i vuggeren, og det er jo egentlig klart nok. Små svampe, er de. Så må man jo bare efter bedste evne forsøge at lade være med at fnise alt for meget, når de siger 'grimme' ting derhjemme...

  @Juliette: Bandit-børn er sjove! Og jo, det skal nok fortage sig igen (håber jeg da). Blev bare så overrasket, da hun begyndte at sige det, for som tidligere skrevet, så lyder det så groft i sådan en lille mund...

  @Signe: Dét var en god idé, det med legehuset. Sådan et har vi godt nok ikke, men så kan vi jo sige til Øglen (og Varanen, når den tid kommer), at de må bande alt det, de vil, når de er på besøg hos mormor og morfar (som har et legehus) :-)

  Megasejt med lillebror og hans potte-/toilettræning. Håber, Øglen laver samme nummer - hun kan nå det endnu til sin 3-års fødselsdag om et halvt år... ;-)

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...