tirsdag den 9. august 2011

Den, som bider

- en ny serie fra TV2. Eller nåwet.

Øglen blev bidt ovre i vuggeren i går. Det var en af pædagogerne, der lige nævnte det, da jeg hentede, "men hun fortæller sikkert selv, hvem der gjorde det, såeh..." Fik dog vristet ud af hende, hvem synderen var - ikke fordi jeg nu vil kaste fordømmende blikke på barnet og dets forældre, men fordi det er blevet sværere og sværere at skelne imellem, hvad der er røverhistorier (eller historier fra en anden dag), og hvad der rent faktisk passer. Øglens fantasi fejler nemlig ingenting...

Pædagogen vidste ikke rigtigt, hvad der var sket, men det var åbenbart en eller anden uoverensstemmelse på badeværelset, der havde fået bedsteveninden til at sætte tænderne i Øglen. Og hun havde da også stadig mærkerne af et ca. 2,5-årigt tandsæt i sin marcipanbløde overarm, da jeg hentede hende, så der var blevet lagt kræfter i, lod det til. Efter pædagogens udsagn havde Øglen dog ikke skreget helt så højt, som hun kunne have gjort under omstændighederne, så hun mente, at bedsteveninden nok havde fået 'heldigt' fat i noget hvalpefedt eller andet. (Eller også kunne man mistænke, at Øglen måske selv bar noget af skylden, men det fik jeg ikke lige sagt).

Jeg ved ikke lige, hvordan det funker, det der med at bide og blive bidt, eftersom vi har været lykkeligt forskånede for det indtil videre. Jeg ved ikke, om der skal råbes vagt i gevær, laves indsatsplaner og sættes elektrisk hegn rundt om de børn, der bider. Umiddelbart tænker jeg nej. Og kan ikke lade være med at tænke, at det vel et eller andet sted er det, der kan ske, når mange børn er sammen på begrænset plads flere timer om dagen. Yderligere ville jeg være mere bekymret, hvis det var Øglen, der var den, der som bed. Altså, hvis det var noget tilbagevendende. Ved jo ikke engang, om pædagogerne siger til 'biderens' forældre, at hun har bidt nogen. Men mon ikke?

Nå, men Øglen virker på ingen måde traumatiseret. Jeg spurgte til biddet et par gange i går, men nedenstående var det meste, jeg kunne få ud af hende:

Mig: Var det en god dag i vuggestuen, skat?
Øglen: JA!
Mig: Legede du med S? (ledende spørgsmål kan være anvendt)
Øglen: JA!
Mig: Er S sød? (jaja, jeg ved det - skal arbejde lidt på min interview-teknik)
Øglen: S er meget sød.
Mig: (pædagogens navn) siger, at S bed?
Øglen (med bekymret panderynke): Ja, S bider Øglen, mor!
Mig: Nåda, det var ikke så godt. Hvad gjorde du så?
Øglen: Øglen siger LA VÆR!
Mig: Ved du, hvorfor S bed?
Øglen: *Stirrer med tomt blik, sikkert pga. langt forhør*
Mig: Var S sur, siden hun bed?
Øglen: Ja.
Mig: Nå for søren (ahhh - det er dér, Øglen har sit "nå for søren" fra). Hvorfor var S sur?
Øglen (med lumsk blik): Fordi Øglen driller...

Det anede mig. Ikke, at det overhovedet er i orden at bide. Men Øglen er vist ikke et lille uskyldigt offerlam i den her sag. Og hun har da overhovedet heller ikke gidet at bruge tid på at tale mere om det, end jeg tvang ansporede hende til. Hun ville til gengæld gerne have plaster på bidemærket. Det hjalp, påstod hun.

Plasteret faldt af i nat, så der var lidt krise i morges. men så var det jo heldigt, at vi havde mere plaster. Som hun gerne ville have på benet i dag. Så hun kunne vise det til S i vuggeren i dag.

Tænk, hvis voksne uvenskaber ikke stak dybere - så ville verden da være et fredeligere sted...

Den forbidte Øgle lægger puslespil i dyyyb koncentration. Og vi kunne konstatere, at hun stadig har begge armes fulde brug til trods for tandmærker... :-)

8 kommentarer:

 1. Nåh, det lød ikke til det var så alvorligt. Men 'normalt' vil pædagoger informere både 'bider' og 'bidte' s forældre om situationen. Hvis det fortsætter vil man oftest sætte ind med noget dialog (der er tit problemer hjemme når sådan noget opstår) og lære barnet, hvordan man klarer konflikter, f.eks. at sige det til en voksen, når et andet barn driller.
  Ros til din datter dog, at hun fik sagt sandheden om situationen. Så mangler snakken bare om, at man ikke må drille ;-)

  SvarSlet
 2. Vores den store var en "bider", som de så pænt kaldte det i hans vuggestue (tror han sammenlagt gjorde det to eller tre gange). Dengang fik vi forklaret, at små børn ofte slår eller bider af frustration, fordi de ikke kan formulere sig ud af konflikten. Og det var så der, vuggestuen satte ind med deres pædagogiske evner, hvilket også virkede efter hensigten.

  Til gengæld har vi også prøvet at få et barn hjem med et pænt aftryk af et tandsæt, og selvom det er træls, så tror jeg ikke, at det er alamerende. Med mindre det går hen og bliver en tilbagevendende begivenhed.

  SvarSlet
 3. Jeg synes IKKE det er ok at de bider, uanset årsag. Jeg ville som mor markere her - overfor pædagogerne at det ikke er i orden. Forstår udemærket at der kan være en årsag eller at børn ikke forstår så meget, men ens børn skal bare ikke bides i hverken vugger, børner, fritter eller på noget som helst andet tidspunkt. Punktum.

  SvarSlet
 4. @Birgitte: Ja, den snak må jeg have med hende en dag... :-) Er dog glad for, at hun ikke på nogen måde virker som om, hun er påvirket af episoden, og i dag har hende og S leget vældig meget sammen, hvis man ellers skal tro på hendes røverhistorier :-) Men godt at vide, hvordan det foregår, hvis det er sådan noget tilbagevendende noget - som skrevet i indlægget har vi været forskånet for det indtil videre og ved derfor overhovedet ikke noget om forholdsregler og andet (ikke, at jeg tror, der bliver brug for det).

  @Sequence: En 'bider' ;-) Ja, prædikater er der da i hvert fald nok af i ungernes institutionsliv. Men godt, at pædagogerne sætter ind i sådan nogle situationer, og at det kan afhjælpes. Jeg har ikke hørt om, at bedsteveninden skulle have bidt før/andre, så jeg satser på, at det var en one-off. Så med mindre det sker igen, er jeg ikke alarmeret.

  @Diy: Vi er helt enige! Jeg synes på ingen måde heller, at det er ok at bide, og jeg ville da også langt have foretrukket, at pædagogen kunne have fortalt mig præcis, hvad der var gået forud for konflikten. Det var desværre bare ikke tilfældet i denne her situation, men sker det igen, vil jeg naturligvis fortælle, hvad jeg mener om dét. Pædagogen lod dog på alle måder skinne igennem, at hun bestemt heller ikke syntes, at det var ok, at Øglen var blevet bidt, så det virkede som om, de rent faktisk tog det ret alvorligt. Og derfor dette indlæg - fordi jeg ikke helt vidste, hvor alvorligt jeg 'skulle tage det'. Min umiddelbare reaktion var sådan lidt 'åhr, herregud da - et bette bid', men jeg kunne jo godt mærke på pædagogen, at man godt måtte reagere mere... :-)

  SvarSlet
 5. Hahaaa... hvor er det morsomt. Altså, det der med, hun godt er klar over, der nok var lagt i brændeovnen, siden S bed hende. Dog må jeg også sige, det ALDRIG er ok, de bider, og så er vi ligeglade med årsagen. Så jeg håber, de der gogger har taget en sludder med S om, at DET må man bare ikke. Men skægt skrevet, og dejligt med en mor, som ikke straks farer frem, men godt kan se, eget barn måske har del i hændelsen ;) Sker sku ikke for tit, for så ville verden også være et fredeligere sted.

  - Signe. (Og det var altså ikke mig, der bed Øglen. Jeg sværger!)

  SvarSlet
 6. Hahaha jeg læste dette indlæg på min iPhone og blev derfor noget chokeret over teaseren: "Øglen er blevet bidt. Det var en af pædagogerne..." :D

  Jeg ville nok som dig tro, at mit afkom havde en eller anden andel i det, men derfor er det selvfølgelig ikke okay. Men godt at venskabet er genetableret og at det ikke var en pædagog, som bed. ;)

  SvarSlet
 7. @Signe: Er du nu også HELT sikker på, at det ikke var dig, der bed Øglen? ;-) Jeg har faktisk ikke fået hørt pædagogerne, om de har talt med S's forældre, men forleden, efter bid-episoden, kunne man tydeligt se på S, at der var blevet fortalt op og ned ad stolper, at det måtte man altså ikke...

  @GG: Haha, ja det kunne være yndigt, hvis det var en af pædagogerne, der havde bidt (ikke, at jeg ville fortænke dem i at have lyst engang imellem) :-)

  SvarSlet
 8. Hehe. Herlig fortælling. Er vild med, at Øglen udmærket godt vidste, hvorfor S havde bidt fra sig. Banditske børn er THE best! ;D

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...