søndag den 7. august 2011

Gør-Det-Sella is in da house

Øglen elsker modellervoks. Eller 'vokser', som hun vældig street-agtigt kalder det. Hun fik sådan noget totalt Øko-Erna-noget fra Stockmar til jul, men desværre skal man være stærkere end Hulken for at ælte det sammen, så det er blevet henlagt til skuffen. Måske får det en renæssance den dag, jeg opdager, at jeg lige står og mangler en kastestjerne eller et par ølbrikker, men som modellervoks er det altså ikke meget bevendt.

Nå, men Øglen fik så noget mere æltevenligt modellervoks. Som er fint og blødt og ovenikøbet også ugiftigt. Det er dog en anelse dyrt, så det kan hurtigt blive lidt af en udskrivning, hvis man gerne vil skifte det ud efterhånden som det får den der ubestemmelige grå-grumsede nuance, der formentlig kommer af, at farvesortering ikke ligefrem er den 2-åriges allerstærkeste side. Og så var det, at jeg erindrede, at min svigerinde engang har sagt - som det naturligste i verden - at man da bare kan lave sin modellervoks selv. "Yeah right", ville være min sædvanlige reaktion, men da jeg nu er a) sådan en på dagpenge, b) sådan en på barsel og c) sådan en, der ikke lige havde fået købt ny modellervoks til regnfuld søndag, besluttede jeg mig for, at i dag var dagen, hvor min kogekunst inden for legetøjsgenren skulle udfordres.

Ingredienserne røres sammen. Ser ikke videre appetitligt ud...

Og ved I hvad?! Det virkede! Mel, salt, olie, lidt citronsyre og noget kogende vand. Røre-røre. Ælte-ælte (kan anbefales ikke at være helt så ivrig som jeg, når man smækker hænderne ned i voks-massen. Sådan noget kogende vand er pudsigt nok stadig ret varmt de der 3 minutter efter, det er blevet blandet med de øvrige ingredienser). Dele-dele portionen. Farve-farve med frugtfarve, pastafarve, eller hvad man nu lige ligger inde med.

Færdigrørt - nu tilsættes farve efter eget valg (eller valgmuligheder)

Færdiiiig! Farverne drillede i øvrigt lidt - det var meningen, at den kødfarvede skulle være rød, at den røde skulle være lyserød, og at den sortblå skulle være lilla, men lad nu det ligge...

Øglen var ganske tilfreds med resultatet og kommenterede ikke de mislykkede farver. Hun æltede og byggede med stor entusiasme, og der gik da heller ikke lang tid, før jeg kunne konstatere, at også hjemmelavet modellervoks er i fare for at få ubestemmelig grå-grumset nuance, hvis man ikke er nazi med at holde farverne adskilt. Og det er man ikke med en Øgle i huset, så jeg skal vist snart i gang med en ny portion...
 
Voks og Øgle in action

Den nye voks omkring et nanosekund efter, at Øglen havde haft fingrene i det

Nu står de sørgelige rester i køleskabet og venter på at blive leget med igen engang. Efter sigende skulle det kunne holde sig i ganske lang tid, hvis det bliver opbevaret i lufttæt beholder i køleskabet. Bliver spændende at se. Men selv om det kun skulle kunne holde sig i et par uger, så er det egentlig stadig en vældig god deal at lave det selv. Det er nemt (og faktisk ret sjovt, selv om jeg bandede en anelse over, hvor meget sådan noget pastafarve kan sidde fast på hænderne), og så koster det ikke mange kroner. Desuden er det så ugiftigt som noget, så selv om jeg tvivler på, at det smager specielt godt, ville der ikke ske det store ved at tage en bid. Såøh - kom ikke her. Man bor vel ikke på Østerbro for ingenting, vel... 

7 kommentarer:

 1. Sejt! Det må jeg huske når Vera en dag skal lege med modellervoks :) Har du fundet opskriften på nettet?

  SvarSlet
 2. Jep. Kan ikke huske, hvilken en jeg brugte - der kommer en del hits, hvis man googler 'modellervoks + opskrift'. Jeg stykkede vist bare noget sammen af de forskellige opskrifter med de ting, jeg lige havde i skabet.

  SvarSlet
 3. Den røde farve er en bitch. Den bliver bare aldrig rigtig rød (med mindre man bruger halvdelen af bøtten) Og den lyserøde skal man bruge minus af og så var der hotpink! Knus-elsker mine pastafarver, men for fanden altså, de måtte gerne være lavet sådan at man skulle bruge lige meget af hver for at opnå farven på æsken

  SvarSlet
 4. Man kan også finde en rigtig nem og god opskrift i bogen 'Krudtugler og Kanelsnegle'... Du kan bruge engangshandsker i plastik når du ælter - man kan 'låne' nogle på tankstationer, hvis man ikke vil investere i en hel pakke ;-)

  SvarSlet
 5. Sejt! Speltvoks. (Hun får ret mange point for at kalde det vokser)
  De bruger det også i Krabbens vugger... Men jeg gider fandme ikke lave det før Manden giver tilladelse til en Kitchen Aid. Kan jo lissom ikke røre en modellervoks i hånden..eller med stavblenderen, vel!?

  SvarSlet
 6. @Konen: Jeg er rimelig ny med pastafarver, så det er meget rart med lidt insider-viden om farvernes opførsel. Åndssvagt, at der ikke skal bruges lige meget, uanset hvilken farve, man bruger. Men så ved jeg da det til næste gang :-)

  @Birgitte: Har lige været henne og slå op i Krudtugler og Kanelsnegle (havde slet ikke tænkt på, at der jo nok var en opskrift i dén bog). Opskriften ligner meget den, jeg har brugt - havde dog ikke tænkt på det der med aromaolierne, hvilket er en god idé, synes jeg (hvis jeg ellers havde haft nogen) :-) Tror, jeg må investere i en kasse med plastichandsker i stedet for at 'låne' fra tankstationerne - det må der kunne blive råd til, nu hvor jeg skal til at spare kassen på hjemmelavet modellervoks ;.)

  @Husmoder: Næste gang laver jeg det på speltmel i stedet for den onde, onde almindelige hvede...
  Synes da helt klart, at Manden skal give dig en Kitchen Aid. Det er da det mindste han kunne gøre efter, at du har født ham to sønner ;-) (Men når det er sagt, så gad jeg faktisk ikke tænde for min Ballerup Mastermixer for den der portion vokser. Brugte bare håndmixer med dejkroge, og det gik ret nemt...)

  SvarSlet
 7. Ja, når nu det er to vi er oppe på, må der da mindst falde to gaver af. (For jeg har jo faktisk fået en ret fin halskæde i barselsgave af ham....)

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...