mandag den 22. august 2011

Hvad er barnets navn?

På nuværende tidspunkt i min sidste graviditet var vi ved at have nogenlunde styr på, hvad Øglen skulle hedde. Vi havde været vidt omkring i diverse navnestammer, men var altså endt op med to muligheder (som i øvrigt var temmelig forskellige). Så der var ok ro på, hvad navn angik.

Denne gang er historien lidt anderledes. Altså, vi har naturligvis talt navne mere eller mindre lige siden, vi fandt ud af, at den tykke mave gemmer på en dreng (og faktisk også før, så derfor ved vi godt, hvad Varanen skal hedde, hvis det bliver en pige), men vi kan simpelthen ikke finde det helt rigtige navn.

Vi har haft rætti rætti mange navne-kandidater og har naturligvis indsnævret feltet en anelse, men det helt rigtige navn, dét, der giver en "ja, han kan da ikke hedde andet"-fornemmelse i maven, lader vente på sig. Tænker jeg virkelig godt efter, så havde vi vist heller ikke den fornemmelse i maven, da vi besluttede os for Øglens navn, og jeg kan da huske, at det længe efter fødslen føltes underligt at kalde hende ved navn. Så det er måske bare sådan, det er - lidt underligt at skulle bestemme, hvad et andet menneske skal hedde. For det der med navn er jo temmelig vigtigt. Det er som regel, det første, folk får at forholde sig til, når man mødes (eller inden man mødes, for den sags skyld), så derfor er det nødvendigvis en ret stor del af ens personlighed.

Yndlingsmennesker

Normalt taler vi navne så'n lidt "on the fly"; i bilen, på trilletur med barnevognen, over en kop kaffe, osv., men i går satte vi os simpelthen ned og snakkede navne lidt mere systematisk. Og endte op med at være præcis lige så kloge, som da vi startede. Så status er, at vi har to navne på bedding (og nej, mor - vi siger ikke, hvad det er for nogle :-)), men er samtidig lidt i tvivl om, der skal lukkes flere navne ind i det fine selskab, så der er lidt mere at vælge imellem. Jeg kan dog afsløre så meget, at ingen af dem er på nogen top 10-lister (eller top-20 for den sags skyld) og formentlig ikke kommer det foreløbig. Til gengæld er det ene et mørkt hårs-navn, og det andet et lyst hårs-navn. Bare for at gøre det vanskeligt for os selv. Øglen var nemlig mørk, da hun blev født og endte op med at blive helt gennemsigtig lys (som sin mor). Så det er lidt svært at sige, hvad Varanen bliver...

Det blege barn i ZOO. Med øko-agtig, bæredygtig is, lavet af spelt. Eller noget...

Øglen er - modsat hvad mange måske tror - ikke opkaldt efter nogen, selv om hun tilfældigvis hedder det samme som HDD's bedstemor. Indrømmet; vi var nok ikke kommet på navnet, hvis ikke bedstemoderen havde heddet det, men ligefrem 'opkaldt' vil jeg ikke sige. Alligevel ville det jo være oplagt at blive i bedsteforældregenerationen, når vi nu skal finde et navn til Varanen. For navnene må jo gerne passe sammen. Omvendt gider jeg heller ikke vælge et navn fra en relativt lille palette, hvis det ikke føles rigtigt - bare fordi en af vores bedsteforældre tilfældigvis hed det. Så bedsteforældrenavnene er indtil videre dømt ude.

Men måske er det bare sådan, det er - at det er sværere at finde på et navn til barn nr. 2? Fordi det umiddelbart virker som en håbløs opgave at finde et navn, der er lige så 'spot on', som det navn, den førstefødte render rundt med? Eller også ER det bare sværere at finde på et drengenavn? Hm... Nå, der er heldigvis nogle uger til termin, så der er masser af tid til at finde på et navn. Så inspiration, kom hid!

Og så kunne indlægget jo egentlig godt stoppe her, men da jeg har problemer med at fatte mig i korthed, tænkte jeg da lige, at jeg ville dele mine navnetanker med jer. Så:

I øvrigt er jeg ret fascineret af, hvor stor interesse, der er fra omverdenen, for at finde ud af, hvad Varanen - og alle mulige andre kommende babyer - skal hedde. Bevares, som skrevet ovenfor, så er et navn da en ret vigtig ting i en persons liv, men så længe forældrene ved, hvad afkommet skal hedde (og det skal de nok finde ud af. På et tidspunkt), så må det da være godt nok. Eller hvad?

Lille hjælper

Hvis man rent faktisk vover sig ud i at vende navneforslag med (nogle, langtfra alle!) folk, er det som om, at al pli forsvinder fra jordens overflade. Oplevede det et hav af gange, da jeg ventede Øglen, og konsekvensen er blevet, at vi ikke gider afsløre vores foretrukne navne længere. For hvis folk får at vide, at "det her skal afkommet hedde", så træder plien i kraft igen, og selv om de ikke er enige, tør de ikke at være helt så bramfri. Misforstå mig ikke - folk må meget gerne have en mening om det/de navne vi vælger, og det er helt ok, at de ikke kan lide det/dem. Men man overvejer jo gerne et navn, fordi man selv godt kan lide det, og så kan det godt føles en anelse... overrumplende... at have følgende samtale (for eksemplets skyld bruger jeg Varanen som case):

Ven/familie/kollega/andet: Nå, har I så et navn parat til den lille?
Mig: Njahh. Ikke rigtigt. Men vi overvejer da lidt.
Ven/familie/kollega/andet: Hvad for eksempel?
Mig: Tjah, vi har snakket lidt om Melvin (det har vi faktisk, men det bliver ikke til noget).
Ven/familie/kollega/andet: ... Altså. Som i MELVIN?
Mig: Ja.
Ven/familie/kollega/andet: Arrrjjjj! Det MENER du ikke.
Mig: Joeh, det gør jeg faktisk.
Ven/familie/kollega/andet: Jamen, det kan man da ikke HEDDE!
Mig: ...
Ven/familie/kollega/andet: Det bryder jeg mig VIRKELIG ikke om. Ja, det er faktisk nærmest SYND for barnet. LOV mig, at I ikke kalder ham dét.
Mig: ...

Osv. Lad os nu sige, bare for eksperimentets skyld, at vi vælger at kalde Varanen Melvin alligevel. Så vil vi - og ven/familie/kollega/andet - stadig godt kunne huske foregående samtale. Ven/familie/kollega/andet vil formentlig stadig synes, at det er det rene børneplageri, at vi har kaldt et barn for Melvin. Og vil måske endda være en anelse fornærmet over, at vi ikke lyttede til ven/familie/kollega/andets velmenende råd.

Havde ven/familie/kollega/andet ikke fået lov til at give sit besyv med, fordi vi ikke havde nævnt nogen mulige navne, ville vedkommende sikkert stadig synes, at det var et rædselsfuldt navn, men efterhånden som personen kom til at lære Varan-Melvin at kende, ville han jo pludselig ikke kunne hedde andet. Win-win, hvis man spørger mig.

Jeg tænker nok for meget over det. Eller. Jeg tænker HELT sikkert for meget over det. Men det er bare min kæphest, det her med navne. Og bare rolig - vi skal nok finde på et fint navn til Varanen. Skal bare liiiige indsnævre lidt mere. Er fx kommet i tanker om to fine navne, mens jeg har skrevet det her indlæg. Så med den fart er der jo masssser af navne at vælge imellem, når vi når frem til termin...

20 kommentarer:

 1. I skal nok finde et navn til ham.

  Personligt er jeg ligeglad med hvad andre mennesker mener om mine børns navne og vi har stort set haft navnene på plads fra undfangelsen af med dem alle og vi har faktisk både et pigenavn og drengenavn (Gorm og Dagmar) i gemmerne, hvis vi nu laver en mere om nogle år ;)

  SvarSlet
 2. Hej Øglemor, du er blevet indstillet til optagelse i Den Hemmelige Bloggerloge http://mandenogkonen.blogspot.com/2011/08/sandelig-siger-jeg-jer.html

  Vi havde også svært ved at vælge navn - bortset fra at da det gjaldt var det nemt. Også selvom Ronan er sådan et navn vi aldrig, aldrig ville have valgt inden vi mødte ham.

  SvarSlet
 3. Jeg fik først lige dårlig samvittighed over at jeg slet ikke har fået spurgt til navn - men så læste jeg videre .... :-D Jeg er sikker på at I finder det helt perfekte navn og når Varanen har fået det navn I har valgt, så er det bare det helt rigtige navn.

  SvarSlet
 4. Da jeg var højgravid, var det 50/50, om folk spurtge "føder du snart" eller "hvad skal han hedde", og jeg var ved at blive sindsyg af det ;-)

  Vi havde også pigenavne klar, og var faktisk i tvivl om hvilket det skulle være, for det blev jo en pige og skulle hun så ha' to navne eller hvordan.... Men så blev det en dreng, og vi var på røven. Vi endte med at ha' to mulige kandidater - Isaac og Conrad - og eftersom Wulff Morgenthaler, havde en megairriterende panda, der hed Conrad, i deres tegnefilm, blev det Isaac. Det har vi ikke fortrudt :-)
  Han skal til mellemnavn, hedde Cornelius.

  Jeg er sikker på at I finder det helt rigtige navn, om så det blir' før eller efter han kommer ud :-)

  SvarSlet
 5. Altså, jeg er altid så fryygtelig nysgerrig omkring hvad øglens rigtige navn er og det her indlæg gør det altså ikke bedre ;)

  (Kunne du ikke lige afsløre det i en mail, hva?? ;)

  SvarSlet
 6. Jeg har temin her i midten af september (venter en pige) - og vi har heller ikke lagt os fast på noget navn endnu. Hos os var det omvendte tilfældet. Vi vidste LIGE hvad hun skulle have heddet, hvis hun var en dreng (og havde endda to andre navne i reserve, som vi var vilde med) - men med pigenavne blev mest ved det der "det er da okay... men lad os nu se, hvad vi ellers kan finde på". OG sådan er det stadig.. med ét navn, der fører foran de andre.

  Det er vores første barn og naiv som jeg har været, har jeg delt det navn vi overvejer mest til vores venner og familie. Dét gør jeg ikke igen.

  Tre reaktioner går igen: Enten hører jeg "Ejjjj, det er så skønt, det bliver hun da nødt til at hedde, det er indre mindre end perfekt!" eller den diplomatiske "Ja, nu må vi se. Det kan jo nå at ændre sig mange gange endnu. I vil vel også lige møde hende, før I lægger jer fast på noget?" eller den knapt så diplomatiske, hvor folk bare klapper i som en østers og ser perplekse ud, fordi de ikke ved, hvad de skal sige... Og udbryder noget i retning af "Hvad med Gaia/Isabella/xx istedet - dét er et RIGTIG godt navn!"

  SvarSlet
 7. Jo! Det er sværere at finde et navn til nr. 2.
  Og så vil jeg lige indskyde at det med navne ikke er til at regne med. Vi valgte også navne som ikke var på top 10 (første søns navn var ikke engang i top 50) og nu er begge navne klavlet op i top 10/20...

  SvarSlet
 8. Hm - kan kun tilslutte mig ideen om ikke at dele navneideer, inden barnet er kommet til verden, og man har bestemt sig. Jeg kan ikke selv lade være med at blive en lille bitte smule påvirket af andres holdninger og kommentarer. Dumt, for det er jo kun morens og farens mening der tæller. Synes faktisk det er en ret privat sag sådan at vælge navn til sit afkom.
  Men det kommer selvfølgelig helt an på, hvordan man har det med det.


  Omvendt synes jeg også, det kan være svært at komme med den rette reaktion på andres navneovervejelser. Man kan jo ikke bare sige ingenting (hvis de vel at mærke selv deler ideerne - ellers kan man jo bare lade være med at spørge...). Og der er faktisk mange navne, jeg selv lige skal smage på, inden jeg rigtigt synes om dem. Inkl. Øglens i sin tid - for lige at pirre de andres nysgerrighed en smule :-). Men faktisk også min egen Thea.
  Men så snart, der kommer et yndigt babyansigt på navnet, er det som om det hele falder på plads på magisk vis...

  SvarSlet
 9. Uh, da vi for 9 år siden fik barn nummer to, havde vi valgt et ganske originalt navn (synes vi selv), som også passede godt til barn nummer et's navn.

  Da min mormor hørte navnet, udbrød hun "det kan i da ikke kalde ham - det er kun gamle, sure mænd, som hedder det navn"... Pli er ikke hendes stærkeste side!

  Navnet findes på navne top ti listen for 2010, så det er ikke længere kun for gamle mænd.

  SvarSlet
 10. Man kan også være så heldig at have en svigermor, der tillader sig at sige, at hun faktisk synes de navne man HAR givet sit barn er grimme ( hvilket i øvrigt skete mens svigermoster sad ved siden af og nikkede ihærdigt).

  Nu sidder jeg i øvrigt her i forstaden og er frø nysgerrig mht hvad Øglen hedder (ej det var jeg faktisk også før). Hvis jeg en gang får en dreng ser navnelisten ca. Sådan her ud:
  Svend, Verner, virgil, Nord, Hugo, Skjold eller måske Arthur.

  SvarSlet
 11. Tak for alle jeres tilbagemeldinger - lyder som om, jeg/vi ikke er de eneste, der gør os overvejelser om at dele navne :-)

  @Frederikke: Sejt, at I allerede har lagt jer fast på navne til en eventuel lillebror eller -søster. For lææænge siden (før, jeg mødte HDD) var jeg sikker på, at hvis jeg nogensinde fik en datter, så skulle hun hedde Hannah. Men så mødte jeg HDD, blev gravid og fik Øglen, og så var det lige pludselig helt forkert. Men ville da gerne have, at jeg kunne være lige så sikker på et navn, som I er. Når det er sagt, så er jeg også ligeglad med, hvad andre mennesker mener om mine børns navne. Jeg behøver bare ikke få det smækket direkte i fjæset allerede INDEN barnet er født :-)

  @Konen: Uhhhh, sikke en ære. Selv om jeg ovenikøbet var en dum ko i drømme-logen. Jeg takker og bukker og forsøger at bestå udfordringen (og udfordre nogle nye, gnæggnæg), så snart tiden tillader det.

  @AC: Haha, du behøver ikke have dårlig samvittighed. Er i øvrigt også sikker på, at du stadig ville have pli, selv om vi diskuterede navne og måske ikke var enige :-)

  @Therese: I hear you! Jeg bilker også snart vanvittig af "hvad skal han hedde"-spørgsmålet. Også selv om det naturligvis (for det meste) bliver stillet i bedste mening. Fedt, at I alligevel fandt et fint navn til Spunken (for selvfølgelig gør man det), selv om det var pigenavne, I havde klar. Tog det lang tid at finde frem til det, så?

  @Mette: Beklager, at jeg pirrer navne-nysgerrigheden :-) Men jeg kunne måske godt lokkes til at afsløre det i en mail, hvis man spørger pænt ;-)

  SvarSlet
 12. @Ann-Sophie: Jamen, så har vi vel nærmest termin samtidig. Hvis du tilfældigvis skal føde på Riget, så kan det være, at vi lige kan mødes på gangen og bytte navnelister? ;-)
  Men er det ikke vildt, som folk har faste meninger om navne? Har heldigvis ikke fået mange 'kategori 3'-kommentarer som i "XXXX er et rigtig godt navn", men det kender jeg nogle, der har. Og det er egentlig ret flabet, synes jeg. Selv om det formentlig er sagt i bedste mening.

  @Birgittte: Du har ret - navnelisterne ændrer sig rimelig hurtigt. Det er dog ikke noget mål i sig selv at holde os væk fra top 10/20. Og jeg vil sige, at jeg bliver seriøst overrasket, hvis i hvert fald et af de navne, vi overvejer, havner der inden for de næste 10 år. Men man skal aldrig sige aldrig, jo. Og nu bliver jeg i øvrigt mega-nysgerrig efter at vide, hvad dine drenge hedder :-)

  @Rie: Helt enig i, at det er svært at komme med den 'rigtige' reaktion på andres navneovervejelser. Især fordi mange navne jo ligesom skal "gro på en" (hvad hedder det egentlig på dansk?), og at man netop skal have en person at knytte navnet til. Tror ikke, du var den eneste, der lige skulle smage lidt på Øglens navn - de fleste blev lidt stille, da vi lige først sagde, hvad hun skulle hedde. Altså lige bortset fra HDD's bedstemor, som prompte sagde: "Skal hun hedde dét?! Hvorfor? Det har jeg aldrig været specielt glad for at hedde" :-D

  @Sequence: Haha, mormødre kan være fantastiske. Jeg vil også forsage al pli, når jeg engang bliver gammel og sige lige nøjagtigt, hvad der passer mig :-)

  @Fru Forstad: Næh, en flink svigermor du har dig dér… :-) Gad vide, hvad hun regner med vil ske, når hun siger sådan. At I omdøber Svesken? :-) Fin navneliste, i øvrigt. Kan sige så meget som at et af navnene er med på vores liste (som startede på to navne, under skriveriet af indlægget blev øget til fire navne, og efter aftensmaden er nede på 3 navne - heraf minus et af de 'oprindelige' navne fra listen)...

  SvarSlet
 13. Åh hvor jeg dog bare kender det. Jeg får sågu også lidt en følelse af at vores venner og familie vel ikke kender os, hvis de mener, at vi skal have et Isabella-afgift barn. Udover at vi så kun laver drenge her, er de der 'søde' navne bare slet ikke os. Og ja, det blev forslået, da vi sagde Dagmar.
  Sys faktisk Melvin er fint - er lidt i tvivl om hvad jeg gav udtryk for på seneste date. I blame the ammehjerne.
  Men Nor(d) - det er da godt:-)

  SvarSlet
 14. Afgift betyder agtigt, på telefonsk

  SvarSlet
 15. Vi har tre piger: Maya, Freya og Laura. Ja det er noget rod med de to første, fordi navnene rimer, men sådan skulle det være. Navnet Laura har jeg altid godt kunnet li', men da min mand og dermed pigerne hedder Laursen til efternavn, så syntes jeg det blev lidt BUM BUM.... Men da hun var født, så kunne det bare ikke være anderledes. De har alle 3 et mellemnavn som starter med L (man er vel nørd). Maya hedder Lykke (fordi jordemoderen efter fødslen satte en seddel på vuggen, hvor der stod "Til lykke" istedet for Tillykke. Så det lå lige til venstrebenet), Freya hedder Liv (fordi jeg havde haft 2 spontane aborter inden det lykkedes at få hende) og Laura hedder Lærke (fordi hun bare er vores lille Lærke).
  Nu er jeg blevet for gammel til at få flere børn, synes jeg, men et drengenavn som jeg rigtig godt kan li' er Linus.

  SvarSlet
 16. Ja det er et kæmpe ansvar at vælge navn til et andet menneske, synes jeg. Vi havde to navne til Rumpenissen, og da han var kommet, var vi stadig meget i tvivl - det er jeg faktisk en lille smule endnu, men jo flere gange jeg siger det, jo mere passer det til ham.
  Jeg har i øvrigt været ret ligeglad med om hans navn "passede" til Troldepigens, for man kan vænne sig til det meste - og desuden er det en relativt kort periode af deres liv, hvor de præsenteres sammen med deres søskende.

  SvarSlet
 17. @Husmoder: Jamn, hvad er der med dem, der synes, at det er fedt at foreslå noget HELT andet, når man nævner et (gerne velovervejet) navn for dem?! Og jeg vil give dig ret i, at det i mange henseender godt kunne tolkes lidt, som om de velmenende mennesker slet ikke kender en...
  Tror i øvrigt slet ikke, at vi talte navne på sidste date. Udover Skrubbens (fine!) navn, selvfølgelig.

  @Pia: Tak for historien. Synes, dine piger har nogle dejlige navne, og hvor er det en fin historie med Lykke-mellemnavnet :-)

  @GG: Arjmen du har helt ret i det der med, at det er en relativt kort periode af ungernes liv, at de præsenteres sammen med deres søskende. Det talte HDD og jeg faktisk om forleden, hvor vi var lige ved at bestemme os for et navn, fordi det var det, der lød bedst sammen med Øglens. Fjollet, så nu har vi faktisk helt droppet pågældende navn :-)

  Og Rumpenissens navn er bare SÅ fint (og passer i øvrigt fint med Troldeungens, synes jeg). Men det kræver nok bare altid lidt tilvænning at bruge et spritnyt navn til en spritny person. Tillykke med ham endnu engang.

  SvarSlet
 18. He he - kan udmærket huske det der med kommentarerne...... Min far sagde ligeud, at det navn (vores søns, hans første barnebarns!) kunne han ikke li! Og det kan han egentlig stadig ikke, men nu kan kan jo ikke hedde andet, som han alligevel så diplomatisk siger....
  Da min svoger og svigerinde offentliggjorde navnet på deres yngste pige sagde min svigermor (en ellers ikke konfronterende og ret så fantastisk sød dame) at" det kan man da ikke kalde et barn"!!!
  Det griner vi stadig ret meget af........
  Tror Varanen kommer til at hedde præcis det rigtige - ligesom Øglen kom til :o)

  Knus fra en, der også har valgt navn udenfor top-50 listerne :o)

  SvarSlet
 19. Ai gad godt vide hvad øglen hedder - men jeg har fire gange haft drengenavne klar, og fået piger, så du må gerne arve min drengenavnsliste: Bjørn, storm, nemo, Sirius, mingus, melvin, vitus, sejr.
  Nu hedder mine fire piger så også mærkelige navne, så det ville have passet ok sammen(-;

  SvarSlet
 20. @Maibritt: Hov, din kommentar var lige smuttet - har først set den nu. Diplomatisk far og svigermor du har dig der... ;-) Arj, et eller andet sted kan jeg jo godt forstå, hvad det er, der kan få folk helt op at ringe over navne, de ikke kan lide, men derfra og så til rent faktisk at sige deres uforbeholdne mening - da især, når navnet ER besluttet - det forstår jeg ikke helt. Jeg håber også, at Varanen får det helt rigtige navn. Nu har vi to navne tilbage (hvoraf det ene er det 'lyshårs'navn, jeg har skrevet om i indlægget, og det andet er en helt ny spiller på banen), så det bliver spændende at se, hvad instinktet siger, når vi ser Varanen... :-)

  @Superheltemor: Ih, også nogle fine navne. Tak for listen. Mingus og Melvin har vi også haft oppe og vende. Vitus var så godt som besluttet, hvis Øglen var blevet en pige. I virkeligheden er der jo supermange gode navne at vælge imellem - det er bare om at beslutte sig...

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...