torsdag den 17. november 2011

Indlæg nr. 300

... Ja, det fatter man jo ikke. 300 indlæg på bloggen. Om alting og ingenting (mest ingenting, tænker jeg). Og hvordan skal det så markeres, tænker I nu? Hvilke spændende ting har hende Øglemor i ærmet til os?! Jo, ser I - indlæg nr. 300 kommer til at handle om Varanens 8 ugers dag (i dag), som tilfældigvis også var dagen, hvor han blev målt og vejet til Åbent Hus hos Sunderne på Østerbro. Jeg løfter sløret for hans vægt, hans længde og hans spisevaner. Og så bliver der også meget noget om for korte tungebånd. Stay tuned - det er hæsblæsende action, det her!

Når man er flergangsmor i Københavns Kommune (og muligvis også andre kommuner), har man ikke brug for at følge sit barns højde- og vægtkurve. Eller spørge ind til dets velbefindende. Åbenbart. I hvert fald er antallet af sundhedsplejerske-besøg blevet reduceret kraftigt i forhold til første barn. Det handler jo nok - som så meget andet - om at spare, og det er da også helt ok. Personligt har jeg på ingen måde lige så meget at spørge Sunderen om, som jeg havde i Øglens første måneder, så det er fint nok med mig, at besøgene hos en flergangs-mor er "efter behov". Men hvis Sunderen i løbet af sine første besøg (1 uge og 3 uger) vurderer, at man ikke har behov for ekstra besøg (og hvornår har man så behov? Kvalificerer nysgerrighed om barnets trivsel som 'behov', eller skal man være reelt bekymret over noget?!), så kommer hun først igen, når barnet er 8 måneder. Og det spring synes jeg måske er liiiiidt langt. I hvert fald, når man gerne vil vide, hvor stor den 'lille' guldklump er blevet. Om det er noget, man bilder sig ind, eller om ungen virkelig er blevet tungere siden 5-ugers undersøgelsen, og om det kan passe, at str. 62-dragterne er begyndt at stumpe lidt.

Men så er det jo dejligt, at der er Åbent Hus hos Sunderne hver torsdag. Varanen blev derfor proppet i sin klapper i morges og skrumlet over for at blive afklædt og målt og vejet. Til 5-ugers undersøgelsen for 2,5 uger siden, vejede han 5.820 g og var 60 cm lang. I dag vejer han 6.280 g og er 63 cm lang, så vi kan vist godt konkludere, at han vokser. Han spiser altså også temmelig tit - fx kom vi lidt for sent til Åbent Hus-aftale med gammel mødregruppe-veninde, fordi han blev akut sulten i det sekund, jeg havde lagt ham i liften. Og han skulle have lidt mere at spise efter strabadserne med at få tøjet af og på igen. Det kan også være appetitfremkaldende næsten at tisse på Sundhedsplejersken og blive talt så meget om, tænker jeg. Alligevel mente Sunderen, at det kunne være, at han ikke fik helt mad nok. Forstået på den måde, at han kan være sulten, når jeg oplever, at han ikke gider ligge selv i løbet af dagen. At grunden til den pletsovning han praktiserer i løbet af formiddagen kan være, at han vil have mere mad.

En kvinde af få ord, hende Sunderen

Min egen Sunder, som jeg sidst så for snart mange uger siden, mente derimod, at jeg skulle prøve at trække ham lidt mellem måltiderne. Så han spiste med 3-timers interval i stedet for 1-2-timers interval. Hun mente nemlig ikke, han skulle spise så tit, fordi han tager flot på. Varanen er imidlertid indrettet sådan, at man da selvfølgelig godt kan forsøge at trække hans måltider lidt, men så skal man forvente at få en høreskade pga. skrigeriet, så jeg giver ham altså bare mad, når han virker sulten. Det har virket fint nok indtil videre, selv om jeg føler, at jeg snyder lidt, når nu jeg ikke gør, som jeg har fået besked på. Og nu er der så en ny Sunder, der siger, at jeg bør give ham endnu mere mad?

Jeg er forvirret på et højere plan.

Forvirringen bliver heller ikke mindre af, at dagens Sunder registrerede, at Varanens tunge er lidt 'kløftet'. (Jeg nåede lige at tænke "Harry Potter", "Slangehvisker" og "Sejt nok", inden jeg fattede, at det ikke var den slags kløft, vi talte om) Har egentlig tænkt på, at hans tunge bøjer sig så sjovt sammen, når han græder, men har ikke lagt mere i det - synes bare, det så sødt ud. Og hvad ved jeg om børn og deres tunger?! Nu kan jeg så forstå, at det kan tyde på For Kort Tungebånd. Aha. En hurtig googling kan afsløre, at nogle af kendetegnene ved sådan noget halløj er dårlig vægtøgning og sår på brystvorterne. Og at det siger 'klikkelyde', når Barnet Med Det For Korte Tungebånd dier. Klikkelyde - tjek. Dårlig vægtøgning og sår på brystvorterne - ikke tjek.

Dagens Sunder (som jeg trods alt konsulterede inden Google) mente så i øvrigt ikke, at for kort tungebånd havde noget som helst med hans evne til at spise at gøre. Men var mere bekymret for, om han ville få svært ved at rense sine tænder med tungen senere hen. Wtf? Det var ikke lige, det første jeg tænkte på, men jeg kan da godt se, at det er en rar evne at have.

Så jeg må jo nok hellere få lægen til at kigge på det der tungebånd. Og eventuelt få det klippet (AV!), hvis det vitterligt er for kort. For ellers kan det være, at Varanen ender op som totalt underernæret skravl, der lugter dårligt ud af munden, fordi han ikke kan rense sine tænder med tungen (og alle tandbørster i verden er gået op i røg). Og bliver kendt ude i byen, som Ham Med Det Korte Tungebånd, Der Kysser Herredårligt. Og det kan vi jo ikke ha', som Øglen ville have sagt.

Nogen af jer, der har erfaringer med for korte tungebånd? Og hvad man i givet fald kan/skal gøre ved sådan nogle?

Nu vil jeg runde indlæg 300 af, fordi Varanen Med Det Måske For Korte Tungebånd øffer i liften. Han har lige nappet en lur på 3 timer, så enten er der noget om det der, Dagens Sunder sagde om mere mad vs. søvn, eller også tager han forskud på eftermiddagens sædvanligvis meget lange lur. Og så bliver det da den rene fest at have ham med i ladcyklen ind for at hente Øglen lige om lidt...

12 kommentarer:

 1. Jeg har hørt om det med tungebåndet før, men ingen erfaring med det. 'Klippet' skulle vist være fredeligt nok :-)
  Tænk at han allerede er så stor (både alder, vægt og længde) - tiden går virkelig hurtigt, synes lige han var kommet...

  SvarSlet
 2. Jamen får man det ikke bare klippet ved øre-,næse-,halslægen?
  Det skulle vidst ikke gøre ond?!

  Ham varanen er stooor og når jeg synes min tykke baby er tyk, så er han vidst kun halvtyk med sine 5050 g ved 5 ugers - tilgengæld er jeg ret sikker på han nærmer sig de 6 kg nu som 7 ugers ;)

  Vi spiser også konstabt - specielt de sidste timer på natten (1,5-2 timer) og så sover vi altså heller ikke godt om formiddagen... Det er vel en fase??

  SvarSlet
 3. Jeg ville have skrevet noget begavet, men jeg er desværre travlt optaget af at rense mine tænder med tungen, og det kræver alt for meget hjerneaktivitet til at jeg kan gøre andet.

  Tillykke med de 300 og den lystigt voksende varan.

  SvarSlet
 4. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 5. Tillykke med de 300.

  Jeg havde en veninde med for kort tungebånd. Hun kunne ikke rulle på r'erne, når hun skulle tale spansk - ellers ved jeg ikke, om hun havde gener af det. Det blev først klippet da hun var voksen. Derefter tog det lige nogle dage, før hun kunne tale rent igen, for det var svært at styre en tunge, der lige pludselig var blevet længere. Jeg tror, det vil være bedst, hvis Varanen får det klippet inden han vænner sig til, at den er kort. Og så vidt jeg husker, var det ikke noget voldsomt indgreb.

  SvarSlet
 6. Altså jeg synes nu, at bloggen her har mere "alt" end "ingenting" :)

  Og så tænker jeg lidt på, om det mon er den del af sunderens uddannelse, at blive i stand til at forvirre mødre på et højere plan... For det er de jo ret gode til, ikke?

  SvarSlet
 7. Frederik fik klippet sit tungebånd da han var et par (?) måneder hos en øre- næse- halslæge. Vi skulle selv kontakte gutten og få en hurtig tid.
  Det tog ham kun et split sekund at klippe båndet, og det virkede ikke værre end når de bliver vaccineret. Han kunne spise meget bedre bagefter fordi han fik bedre fat. Så for os var det løsningen på speed spisningen herhjemme...

  SvarSlet
 8. Hurra og tillykke med jubilæet! 300, mand!
  Allså, hvad jeg ved, når nu du spørger, så er det vigtigste, at de følger deres egne kurver, ing? Og det lyder det da som om, at han gør...
  Men ellers lyder det da som om, på kommentarerne herover, at I lige skal have ordnet det der tungebånd.. Og det man jeg jo sagtens sige, for det er jo ikke min baby som skal klippes. Piv. Jeg kommer med trøste-klap og -kage, hvis det er...

  SvarSlet
 9. Tilløk' med indlæg nr. 300. Fra bunden af mit hjerte kan jeg sige, at jeg personligt vil være Varanen (og han mor) evigt taknemmelig, hvis han aldrig bliver en af dem, der sutter på tænderne. I øvrigt har mine piger alle klikket, når de har spist og deres tunger er næsten lige så lange som koen på Husmoders profilbillede - især når de får is.

  SvarSlet
 10. Tillykke! 300, hvor fint! :)

  Synes, det lyder fælt at klippe tungebåndet, og så på sådan en sød, lille baby, men forhåbentlig er det rigtigt, hvad Alice M skriver - at det ikke gør ondt. Hvis det da skal gøres!

  Nu vil jeg læse 301'eren - har for en gangs skyld god tid til bloglæsning :)

  SvarSlet
 11. Mange tak for jeres kommentarer, alle sammen. Det lyder jo heldigvis til, at indgrebet er temmelig lille, men det er jo min lillebitte (eller ok - ret store, menaltså...) baby, der skal klippes i :-(

  Lægen skal kigge på ham i morgen og så skal dommen afsiges, men nu er jeg er forberedt på, at der kan blive brug for lidt klippe-klistren. Og det hjalp at høre, at der er nogen, der har prøvet det, hvis babyer trods alt ikke skriger endnu...

  @Camp Chaos: Jeg skal gøre mit til, at Varanen ikke bliver sådan en, der bruger tungen til at rense tænder med. Sådan en lærer havde jeg på studiet, og da jeg først var begyndt at lægge mærke til, HVOR meget hun suttede på sine tænder, blev det svært at fokusere på ret meget andet.

  @Juliette: Velkommen tilbage. Dejligt, at virkeligheden ikke har opslugt dig helt :-)

  SvarSlet
 12. Klippet tungebåndet på min sønn da han var en uke gammel grunnet spising og frykt for at han skulle få problemer med å rulle på r'en (som vi gjør her i Oslo). Det vokste bare ut igjen etter kort tid. Min logoped venninne kunne fortelle meg at det gjorde det nesten alltid og at det var rett gammeldags å klippe tundebåndet med tanke på uttale av bokstaven r. Vel, med nr 2 så er tungebåndet like kort, men det skal så menn ikke klippes så lenge hun ikke strever med spisingen. Et tip fra logopeden (om du er bekymret for spansken) er å rekke tunge.

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...