onsdag den 2. maj 2012

Vuggestue vs. dagpleje?

Efterhånden som min barsel går på hæld (næstsidste dag i dag, gisp!), tænker jeg mere og mere over, at der jo kommer et tidspunkt hvor ham Varanen skal ud i verden og passes sådan rigtigt. (Det tæller ikke rigtigt med HDD - selv om jeg gerne selv ville have mere barsel, synes jeg nu alligevel ikke, at far på barsel kan karakteriseres som pasning-pasning). Jeg har været ude og se en af de vuggestuer, vi har ønsket, og den virkede rigtig god. Det er der desværre også bare temmelig mange andre, der synes, så ventelisten er pænt lang. Ergo skal vi ikke regne med at få plads til behovsdato.

Nå. Sådan er vilkårene som børnefamilie i København jo bare, og HDD og jeg har da også forsøgt at lægge en tidskabale og se, hvordan den lettest går op, hvis og såfremt vi kommer ud i, at vi kommer til at vente længe på en plads.

Varanen på tur i det fantastiske 2. maj-vejr

Endelig vejr til at lufte mine sommer-sneaks, som er så nice, men desværre også sarte som ind i h*lvede. Ikke altid lige praktisk med lavendelfarvet ruskind i det ustadige danske vejr...

Men så var det, at der pludselig dumpede en plads ud af den blå luft. Noget med noget privat dagplejemor, i en villa tæt på os og på grønne områder, sammen med et (max. to) andre børn. Det er noget langt ude familie, der har en baby jævnaldrende med Varanen, som står for arrangementet - angiveligt brugte de det til deres ældste barn med stor succes, og den gentager de så nu. Og har spurgt, om vi vil være med.

Varanen og hans partner in crime, A, mens det mødrende ophav går og sludrer og drikker kaffe 

Jeg må tilstå, at jeg overhovedet ikke har tænkt i dagplejebaner tidligere. Ikke af ond vilje, men Øglen gik i vuggestue, så jeg gik nærmest per default ud fra, at det skulle Varanen også. Hvis han kan få plads, that is. Men han skal jo ikke gå i vuggestue. Han kan sagtens gå i dagpleje, hvis det er. Jeg ved bare ikke noget om det. (Men det kan jo næsten kun være bedre end vuggestuerne - medierne er virkelig dygtige i disse dage til at få vuggestuer til at lyde som helvedes forgård).

Og derfor spørger jeg nu endnu engang Blogland om hjælp. For der må være nogen af jer derude, der har erfaring med dagplejere. Og vuggestuer. Måske endda begge dele. Så kom frisk med jeres oplevelser - gode som dårlige - så jeg på baggrund af lidt empiri kan træffe et kvalificeret valg på vegne af min bette Varan.

Fælledparken, 2. maj. Fyldt med skrald fra i går. Jeg ved godt, jeg lyder som en gammel, sur dame, men jeg synes sq, det er noget svineri. Hvorfor er det, at 1. maj retfærdiggør, at folk opfører sig som små skovsvin, der tilsyneladende mister alle evner til at finde - og ramme - en skraldespand?

Selv om der stadig er en del detaljer omkring hele dagpleje-arrangementet, der stadig står hen i det uvisse, ved jeg allerede godt nu, hvad jeg hælder til. Men det kan være, at jeres argumenter og erfaringer kan få mig til at se tingene fra flere sider. Såeh... skriv løs, s'il vous plaît


18 kommentarer:

 1. Jamen, det har jeg, altså erfaring med vuggestue og (privat)dagpleje, og på pasningsforhold på Østerbro ikke mindst! Ældstebarnet på nu 4 år, startede i privat dagpleje, da hun var knap 1 år. Det var en dagplejer med tre børn i pasning. Hun var helt fantastisk og børnene havde det skønt, der var god tid til det enkelte barn, de var på tur hver dag, og det var trygt og rart. Da vores datter var to år og nogen måneder, flyttede vi hende i vuggestue (integreret institution). Det gjorde vi, fordi lillebror var på vej, og fordi vi gerne ville have hende i børnehave samme sted, det var nemmere at få plads, når hun i forvejen gik i vuggestue. Ulempen ved privat dagpleje er, at det er lidt sårbart ved sygdom. Når dagplejeren er syg, er der ingen til at tage børnene. Det samme ved ferier, dvs. at der skal være enighed ml. børnene (og deres familier) og dagplejeren om hvornår ferie afvikles. Så er der også det administrative ifht til løn udbetaling, da man jo som forældre ansætter dagplejeren. Alt det taget i betragtning, var vi nu rigtig glade for ordningen, og beholdt vores datter i dagplejen selv efter hun havde fået tilbudt plads. Hun stod så bare øverst på listen i vuggestuen, og da vi havde brug for en plads, fik vi den rimelig hurtigt.

  Da vi fik barn nr 2, kunne vi heller ikke få plads i vuggestuen (den integrerede institution storesøster gik i). Her kunne vi ikke lige overskue at finde en ny dagplejer, så han fik lov at starte i en vuggestue et par km væk (Ydre Østerbro), hvor der var til at få plads, og her gik han så, indtil han fik plads samme sted som søster. Vi gjorde brug af søskendefordelen, så han kunne beholde sin plads på ventelisten indtil der var plads (ventelisten er alenlang der).

  Ifht til skift fra dagpleje til vuggestue (søster) og skift fra vuggestue til ny vuggestue (lillebror) synes jeg også, at det har været rimelig uproblematisk. Jeg havde gjort mig mange tanker om netop det, hvordan det dog skulle gå, og specielt med hende, hvordan hun ville reagere, at gå fra det tætte og nære miljæ i daplejen til vuggestue. Men der var ingen problemer, hun var klar til de udfordringer vuggestuen kunne give :-) Dagpleje er (hvis det fungerer) en god måde at starte institutionslivet, så hvis I har en plads på hånden, og det virker godt, stabilt og trygt, så ville jeg ikke tøve med at tage imod pladsen, I beholder jo ventelistepladsen imens, når nu der er tale om privat dagpleje!

  Håber du kan bruge erfaringerne :-)

  SvarSlet
 2. Vi havde privat dp, men skiftede til "Ung pige i huset" af flere grunde bl.a. kemien, men husk at tænke over, hvad I gør, når dp er syg eller skal have ferie.

  SvarSlet
 3. Ja, altså vi startede jo i storbyen Esbjerg, hvor vi var rigtige glade for at have Hjalte i vuggestue. Vi syntes det var mest trygt i en institution, når vi ikke kendte nogle dagplejere og derfor ikke vidste hvilket privat vores lille pus skulle lukkes ind i hos en evt. dagplejemor. (Husdyr, røg efter arbejde og alle de andre farer der kunne ligge på lur).
  Da vi så flyttede til 7200 med kun en enkelt vuggestue og ca. 10.000 børn på venteliste måtte vi ty til dagpleje.
  Her var vi bedre tilpas med den løsning, fordi alle kender alle og vi kunne ret hurtigt ud fra andres erfaringer med diverese dagplejemødre danne os et reelt billede af hvem der var gode og hvem der var mindre gode.
  Vi var så heldige af få en af de rigtig gode! Ikke en eneste sygedag de knap to et halvt år vi var der. Vi har været rigtig glade for dagpleje og har kunnet mærke stor forskel mht. sygedage. Der vil jo utvivlsomt være en del flere infektioner, vira og skidteras i en vuggestue med 30 børn eller mere, end hos en dagplejemor med fire, max fem børn. STORT PLUS i min bog!
  Når der var ferier og lignende havde vi en fast gæstedagplejemor... Jeg ved ikke hvordan den slags fungerer, når det er en privat dagplejemor. Det skal i nok lige undersøge.
  Hvis det ellers er et trygt og godt sted, så siger jeg: Go for it!
  Håber i finder ud af noget.
  Knus M

  SvarSlet
 4. Jeg læser lige MEGET interesseret med... Skal jo også til at vælge, hvor Kröte skal passes til efteråret (selvom jeg lige nu OVERhovedet ikke kan forestille mig, at der nogensinde er andre end MIG, og evt. hans far, der får lov til det)...

  SvarSlet
 5. Ulempe ved dagpleje er som Mette T. skriver, omkring sygdom og ferier, der er det nemmere med vuggestue, da de er det samme sted, muligvis med en vikar af og til, men stadig med faste "ansigter" og rammer

  SvarSlet
 6. Øh bøh - er lidt til det hele. Men mest vuggestue (som jeg dog ikke synes er helvedes forgård, men medierne er OK...de dårlige vuggestuer har godt af en opsang!).
  Nu har jeg haft dagpleje tæt på livet idet at Martin har været dagpleje himself for vores egen Christian + ekstra barn. Du kan være heldig at finde en god dagpleje - en kvinde/mand som har lyst til det (men ikke er uddannet pædagog), og for hvem det ikke bare er en periode. Jeg tror der findes rigtig gode! Omvendt kan du også finde nogle, som ikke gider og for hvem det "bare er et job" (desværre med meget små børn). Der er ikke den store kontrol med dagplejere, så du skal bruge din mavefornemmelse og lyt omkring. Hvis du hører noget godt (og føler noget godt), så vil jeg ikke være så bange for at sende junior afsted i en dagpleje (dog indtil der er plads i en vuggestue). Men - det er mig...som har haft begge i en fantastisk vuggestue (Charlottehaven!)

  SvarSlet
 7. Jeg har ingen erfaring med dagpleje, kun vuggestue, hvilket vi var super glade for. Men jeg tænker, kan i ikke starte ham i dagplejen og så have ham på venteliste til drømme vuggeren? Når han så engang får plads, kan i jo vurdere om han skal flyttes. Så har i pasning til behovsdatoen, men stadig en livline til vuggestue, hvis det ikke fungerer;-)

  SvarSlet
 8. vi havde dagpleje til den store, mest fordi der var tusind på venteliste til vuggestuen, og det havde sine fordele. Det var trygt og nært, men der var mange sygedage, og gæstedagpleje kan være virkelig hardcore trist at sende sit barn afsted til. Nu ville vi gerne have haft den store og lille i samme integrerede institution, men der er igen alt for lang venteliste, så vi har valgt dagpleje endnu engang. Denne gang er vi dog skrevet op til en jeg kender, som jeg kun har hørt godt om, som er superduper, og det føles meget bedre end første gang hvor det bare blev en tilfældig fra kommunens pladsanvisning.. men jeg ville hellere bare passe dem selv - hvis altså ikke jeg så blev sindssyg :-)

  SvarSlet
 9. Din bror her: du er ikke selv blevet passet i institution. Dårligt eller godt? Vuggestueforskeren ville nok sige dagpleje. Vil jeg også. Nærvær er det vigtigste, ikke så meget andet. Så hvis tilbuddet er godt og hun ikke ryger 40 Røde Look og ser Go'Morgen Danmark, så lyder det da godt!

  SvarSlet
 10. Min ældste gik i dagpleje fra han var 8 mdr. til 1½ år. Så flyttede vi ham til vuggestue. Det var en integreret institution, hvor den lille også gik, da hans tid kom. Dagplejen er rigtig fin, men synes når børnene kommer lidt op i alderen, så kan det være svært, hvis der ikke er jævnaldrende børn. Og min søn kunne f.eks. ikke med det andet barn, som var jævnalderende med ham. Jeg har været heldig at have mine børn i en rigtig god institution, så der var ingen tvivl, da den lille skulle afsted. Ham begyndte i vuggestuen som 6½ mdr.
  Min nevø og niece har begge gået i dagpleje og det har været perfekt for dem. Bortset fra at min niece ikke er så glad for gæstedagplejen.

  SvarSlet
 11. Altså, uden at vide så meget om det, så tog vi chancen, da vi fik muligheden for at vælge dagpleje.
  Det tiltaler mig meget at de er fire unger sammen, som skal følges til børnehave. Dagplejemor, er godkendt til 4 unger, og der kommer tilsyn fra kommunen hveranden måned, og tjekker at alt er ok.
  Det er billigere end vuggestue (700 kr billigere), og det gør da bestemt heller ikke noget.

  Et minus, er at det kun er hende der må passe. Så er hun syg, ja så må vi finde en anden mulighed. På den anden side, havde hun kun 1 sygedag, sidste år, og hun elsker sit job, og mener at det er derfor hun aldrig er syg.

  Ferie, er planlagt 12 måneder i forvejen, også fedt.

  Hun har lidt kort åbningstid, 8-12, så har man begge et 9-17 job, så er det ikke en mulighed at vælge privat dagpleje.

  Nå, men det var lidt fra mig :-)

  SvarSlet
 12. TAK for alle jeres kommentarer. De bliver læst og genlæst, fordøjet, og så lige læst igen. Vi skal tale med dagplejemoderen og med-moderen i næste uge og har lige nogle temmelig væsentlig (synes vi) punkter, der skal afklares, før vi kan tage en endelig beslutning. Men jeg skal nok opdatere på, hvad vi ender med at vælge.

  Endnu engang tak for input - det er guld værd!

  SvarSlet
 13. En mulighed er flerbørnsdagpleje. Det har vi været meget glade for. Jeg har selv arbejdet i en vuggestue - for mange år siden før de mange besparelser! Så jeg var egentlig mest hooked på vuggestue, men min kæreste ville have dagpleje. Løsningen blev en plads i en flerbørnsdagpleje. Normeringen er enten 8 børn og 3 voksne. Eller 10 børn og 4 voksne.
  Flerbørnsdagplejen har det fede fra vuggestuen: at man afleverer samme sted. Så ikke noget med at aflevere hos gæstedagpleje. Hvis en dagplejer er syg eller holder ferie, kommer der en vikar fra et fast vikarteam. Stemningen er super hyggelig, fordi flerbørnsdagplejen mere er indrettet som et hjem end som en institution. Børnene har fx også lov til at være i køkkenet. Det eneste lille minus er åbningstiden på 42 timer om ugen. Så det fungerer nok bedst, hvis man har fleksible arbejdstider :-)

  SvarSlet
 14. Så vil jeg da også lige give mit besyv med.

  Som førstegangsmor og psykolog i bla. børnepsykologi (bevares;)havde jeg mange tanker om hvordan og hvornår mit barn skulle passes. Vi skrev ham op til både dagpleje og vuggestue i København og blev ret hurtigt tilbudt en dagpleje plads i en lille bitte lejl. i på 3. sal i et ikke så ekslusivt område. Må indrømme at jeg var noget skeptisk, men det viste sig at hun bare var den sødeste, varmeste og mest omsorgsfulde dagplejemor og vi kunne ikke havde fået en bedre start. De var ude hver dag, på forskellige legepladser, i legestue, zoo osv.. Der var tid og plads til hver enkelt barn. Jeg tror på, at indtil barnet er min. 2 år, så har det ikke bruge for masser af andre børn, larm osv. Så er dagplejen klart sagt det bedste valg! Derefter kan man som de andre skriver, så overveje at skifte til vugggestue afhængig af hvordan barnet trives.
  Det sagt har det da også sine dårlige sider. Man er afhængig af dagplejemoderens ferier og det er ret problematisk med sygdom osv. Ikke meget fleksibilitet der. Og så er der jo kun en voksen, så når alle ungerne skriger og ikke vil sove og hun selv har en dårlig dag, ja så er der ikke vildt fedt at hente sit afkom...

  Men mit råd er- go for it. det lyder dejligt med en villa, få børn og grønne arealer. Så kan man jo også lukke øjene for den grumme undersøgelse af Københavnske vuggestuer (puhh)

  god vind,

  Mia

  SvarSlet
 15. År 2010, Jullen fylder 1, og skal ud i noget pasning. Vi får tilbudt dagpleje og integreret institution samtidigt.

  Besøg i Dagplejen: Halvgammel, ikke uddannet dagplejemor. 3 andre børn; 2 store drenge på 2 år, en lille pige der sidder og savler. Både dagplejemor og dame fra kommunen er meget forbavsede over at vores lille præmature pige kan kravle, og siger Ih og Åh. I huset er der intet legetøj, fraset et enkelt lille rum, hvor børnene kan lege.

  Besøg i den integrerede institution: Da vi træder ind ad døren sidder en af de uddannede pædagoger og spiller guitar, mens de små jævnaldrende børn leger for hendes fødder. De har en pædagog der har særlig faglig viden om for tidligt fødte børn, de lægger stor vægt på krop og bevægelse, og huset er nyt med en stor legeplads.

  Vi valgte den integrerede institution, og håber alt hvad vi kan, at der er en plads til Julle, når vi kommer hjem fra Norge igen til efteråret.

  SvarSlet
 16. Vi var ude i samme overvejelser i december, fordi vi fik tilbudt vugger-plads lige EFTER at vi havde skrevet kontrakt med en (rigtig god, virkede det til!) privat børnepasser (tror at jeg har blogget om det, i øvrigt).

  Vi var MAX pressede af udsigten til den private ordning, hvor god en børneperson, hun end var, af flere grunde:
  Som andre skriver ansætter man en barnepasser "selv", dvs. at du bliver arbejdsgiver. Fint nok, hvis hun får influenza en dag eller en uge, så kan du eller HDD tage ferie e.l., (mens I jo betaler løn under sygdom til hende) og det er fint. Men hvad hvis hun tager på skiferie og brækker ryggen e.l.! :S
  Vi har ingen bedsteforældre tæt på, så vi var nervøse...
  Og mht. kritikken af københavnske vuggestuer, så pis mig venligst i øret... ;)

  SvarSlet
 17. Vi var ude i samme overvejelser i december, fordi vi fik tilbudt vugger-plads lige EFTER at vi havde skrevet kontrakt med en (rigtig god, virkede det til!) privat børnepasser (tror at jeg har blogget om det, i øvrigt).

  Vi var MAX pressede af udsigten til den private ordning, hvor god en børneperson, hun end var, af flere grunde:
  Som andre skriver ansætter man en barnepasser "selv", dvs. at du bliver arbejdsgiver. Fint nok, hvis hun får influenza en dag eller en uge, så kan du eller HDD tage ferie e.l., (mens I jo betaler løn under sygdom til hende) og det er fint. Men hvad hvis hun tager på skiferie og brækker ryggen e.l.! :S
  Vi har ingen bedsteforældre tæt på, så vi var nervøse...
  Og mht. kritikken af københavnske vuggestuer, så pis mig venligst i øret... ;)

  SvarSlet
 18. Vores ældste barn gik kun i vuggestue, og vi var så glade for stedet og personalet.

  Yngste barn startede i privat dagpleje på grund af ventelister. Det var en sød kvinde, men ferier, fridage og sygedage var et problem for os (prisen var også høj). Efter et halvt år fik vi en offentlig dagpleje plads til ham, og kunne nu få ham i gæstedagpleje, hvilket umiddelbart var en lettelse.
  Vi savnede dog flere børn på samme alder (dagplejemoderen mødtes ikke med mange andre), og gæstedagpleje var en pestilens, for sønnike ville ikke afleveres til fremmede.

  Forresten havde dagplejebarnet mange flere sygedage end vuggestue barnet.

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...