tirsdag den 13. november 2012

Julemarked på Steiner-skolen i København

Der var engang, hvor jeg troede, at reptilerne skulle være sådan nogle naturfarvede øko-erna Steiner-børn. Det kom sig primært af, at Øglens vuggestue var sådan lidt Steiner-agtig, og jeg syntes, at der var en helt fantastisk stemning derovre. Jeg kunne også godt lide de værdier, vuggestuen havde (har - det er den samme vugger, som Varanen går i i dag), og generelt kunne jeg bare godt se mig selv som sådan en, hvis hjem ikke blev domineret af grimt plasticlegetøj, tv i lange baner og mad med et sukkerindhold på 10.000 %. I teorien, i hvert fald. Men det var naturligvis før, jeg opdagede, hvor glad et barn kan blive for netop grimt plasticlegetøj, der kan sige lyde. Og solgte min - og reptilernes - sjæl til Fischer Price.

Mit hjerte banker dog stadig for Steiner-tankegangen (også selv om et meget simpelt baggrundstjek på mit afkom vil ekskludere dem for evigt på 'rigtige' Steiner-institutioner - mængden af konsumeret tv og dårlig mad gør vist, at de er fortabte for evigt). Men altså. Min ældste niece går ude på Steiner-skolen på Amager. Og elsker det.

Og nu skal de snart holde julemarked. Som lyder så hyggeligt, at jeg ville ønske, at JEG gik ude på Steiner-skolen. Heldigvis må jeg gerne komme med til julemarkedet alligevel (tror jeg da - så vidt vides, laves der ikke plastic- og sukker-kontrol ved døren), og det må I også. Oven i købet uden, at det skal koste en krone. Det er 24. november, det hele løber af stabelen, så I kan godt sætte kryds i kalenderen fra 10-16 den dag.


Nogle af bloglands/speltsegmentets - eller måske faktisk hele Danmarks - helte som Umahro Cadogan, Din Baghave, Søren Ejlertsen, m.fl. er derude for at kokkerere og lege med biodynamiske råvarer, og der er mulighed for at gøre lidt af et kup ved en tavs auktion (aner ikke, hvad det er, men det lyder... stille...), hvor der bl.a. er illustrationer af Anders Morgenthaler, fotografier af Søren Solkær Starbird, gavekort til wellness-lækkerhed og meget andet under hammeren. Og så er der en fiskedam, hvor Steiner-børnenes mødre selv har kreeret fangsten. I øvrigt endnu en grund til, at det aldrig ville gå med mig reptilerne og Steiner. Og hvis de af vanvare skulle lukke mig reptilerne ind, ville jeg de øjeblikkeligt blive bortvist, når kvaliteten (eller mangel på samme) af mine hjemmelavede bidrag kom for en dag.

Nå, men uanset, så bliver det fedt. Ses vi derude?! Det tror jeg nok, vi gør!

23 kommentarer:

 1. Tavs auktion - går ud fra det er det samme som silent auction, og går i så fald ud på at man skriver sit bud ned på et stykke papir. Jeg har både hørt om en version hvor man kan se de andres bud (og så tjekker i løbet af auktionen og kommer med et nyt bud, hvis man er interesseret i at byde højere) og en version hvor man byder blindt - altså, hvor man ikke kan se hvilke bud der ellers bliver givet, og så går genstanden til højestbydende (lidt mere nervepirrende version, hvor man kan komme til at byde en milliard gange højere end det næsthøjeste bud)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ah, så blev jeg så klog. Tak for det. Ved ikke, hvilken en af typerne, Steiner-markedets auktion er, men under alle omstændigheder bliver jeg nok slemt overbudt, hvis jeg skulle driste mig til at byde på et Starbird-billede. Som jeg NOK godt gad have et par stykker eller tre af.

   Slet
 2. Jeps, jeg kommer og sælger bløde syede sager - kig forbi mig :-)

  SvarSlet
 3. På den tavse auktion vil man også kunne vinde et af mine trædyr : )
  Og så kommer Rebecca Persson og fortæller om sin bog!
  Vi kommer også, regner jeg med... Der er nemlig også bazar på Roskilde skolen samme dag, så jeg skal lige vælge hvilken en det skal være : )

  SvarSlet
  Svar
  1. Arjjamen, det bliver jo et overflødighedshorn af gode sager! (Selv om Rebecca Persson nok ikke er helt enig i, hvordan reptilernes (og min, for den sags skyld) kost bliver sat sammen ;-))

   Slet
 4. Åh det gad jeg godt, men Svesken og jeg er sendt til fødeøen den weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Øvbøv. Ellers skulle vi have hygget omkring noget raw food og en biodynamisk drik ;-)

   Slet
 5. Der er én ting du har misforstået her. Vi eksluderer ingen på manglen af deres håndværksmæssige evner. Der er både nogle forældre der er ekstremt godt begavet med deres hænder og så er der nogen der .. æhm... kan noget andet.
  Og det andet er der LIGE så meget brug for.

  Og vi er altså ikke hellige ;). Herhjemme er den store fredagsting at vælge en pose bland selv slik fra Kvickly rundt om hjørnet. Og vi har Netflix, bærbare og spillekonsoller.

  Så kom endelig. Og hils lige på hvis man genkendes, ing´.

  Kh,
  Synne - blogger, mor til 3 på Steinerskolen i København - og i øvrigt travlt optaget af at være med til at forberede dette FANTASTISKE julemarked.

  SvarSlet
  Svar
  1. Arj, men indlægget er også skrevet med et glimt i øjet. Jeg ved godt, at Steiner-folket ikke er hellige, men indrøm det: I ER meget krea. Og det er jeg ved grød ikke :-) Naturligvis ved jeg godt, at det ikke er alle (vel?), der kan trylle smukke sager ud af et stykke filt, men det er bare dem/jer, jeg hører mest om :-)

   Jeg kommer helt sikkert til markedet, og hvis jeg spotter dig i den vrimmel af mennesker, der garanteret kommer, så kommer jeg lige og siger hej :-)

   Slet
 6. Jeg kan godt følge dig, hvad angår tanken om "fortabte" børn. Kunne min søn gifte sig med Byggemand Bob, Fischer Price og larm og blink, så gjorde han det :-)
  Men markedet lyder til at være vildt hyggeligt!

  SvarSlet
  Svar
  1. ... tænk at have Byggemand Bob som svigersøn. Der tror jeg alligevel, at grænsen for min rummelighed går. (Selv om Handy Manny nok faktisk ville være endnu mere irriterende!)

   Slet
 7. Det lyder rigtig hyggeligt, men kommer fra det mørke Jylland. Går personligt ind for at tage det jeg kan bruge af forskellige tilgange til livet dvs. Lidt steiner da børnene var små, masser af tv, sukker og plastik efterfulgt af sund livsstil og motion. Hvorfor nøjes, hvis man kan få lidt af det hele.

  Kh

  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt enig - man kan jo lige så godt nappe så meget fra de strømninger/idelogier/den sunde fornuft, som man kan bruge :-)

   Slet
 8. Denne kommentar er blevet fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet
 9. Hmm... Steiner er en ideologi, som på mange måder er lidt sekt-agtigt? Det ser rigtig godt ud på papiret, men vil lige opfordre folk til at undersøge, hvad det egentlig handler om, inden man lader sine børn indoktrinere. Var selv ved at falde i, da min søn var lille, men blev heldigvis klogere. I øvrigt har Steiner altså ikke patent på økologi og sund livsstil ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er nu ikke af den opfattelse, at Steiner er sekt-agtigt. Naturligvis lukker det sig lidt om sig selv, men det gør de fleste retninger og/eller strømninger vel? Som skrevet i indlægget, så går min yngste i 'Steiner Light'-vuggestue, hvilket den ældste også har gjort. Og det er med meget tungt hjerte, at vi snart skal sige farvel til den, fordi vi er flyttet. Jeg ved godt, at jeg griner lidt af Steiner-tilgangen her på bloggen, men det er bare fordi det er så nemt at lade fordommene få frit løb. Magen til hjertevarmt sted med ro og plads til det enkelte barn på barnets præmisser, skal man virkelig lede længe efter.

   Det behøver naturligvis ikke have noget med Steiner-tilgangen at gøre, at der er så roligt og behageligt i vuggestuen, men jeg holder meget af den. Og selv om mine unger helt klart drages øjeblikkeligt af pangfarvet plasticlegetøj, så er det alligevel Steiner-legetøjet (i hvert fald den store) sammenlagt har leget allermest med.

   Men det er jo en ideologi, og som en har skrevet længere oppe, kan man jo bruge det fra den, som man synes, hvis man ikke kan, vil eller orker at tage det hele. Men for mig ville det aldrig være 'at falde i', hvis jeg besluttede mig for at putte mine børn i rene Steiner-institutioner; det ville være et helt bevidst valg. :-)

   Slet
  2. Det er også helt ok, så længe det er et bevidst valg, og at man er klar over, hvad man går ind til. Jeg tror alle forældre ville elske mere økologi, natur-legetøj, ro på og kiggen indenad, og det er da helt sikkert også det, der er tiltrækkende ved Steiner. Men vælger det, skal man også være opmærksom på de andre sider af ideologien, som ikke bliver fremhævet og som er knap så synlige. Nu er dette ikke ment som en advarsel mod Steiner men mere en opfordring til forældre om ikke kune at "skue hunden på hårene", men også dykke lidt længere ned. Er man så stadig enig med ideologien, er det jo helt fint at vælge det.

   Dog vil jeg igen pointere, at vi jo selv vælger hvordan vi tilrettelægger vores hverdag uafhængigt af hvad de gør i barnets institution. Min søn går selv i en ideologi-løs skov-idrætsbørnehave, hvor de slet ikke har noget "traditionelt" legetøj, da det handler om at kreativitet og bevægelse. De får hjemmelavede øko-brød og frugt hver dag. Herhjemme prioriterer vi også natur-produkter og økologi højt og tv'et bliver som regel først tændt efter kl. 20, når han ligger og sover (selvfølgelig ser han lidt tegnefilm i ny og næ).

   Det er mere for at sige, at man jo ikke behøver en Steiner-institution for at leve et harmonisk og sundt liv. Så vælger man Steiner skal det ikke kun være pga. økologien, spelten og naturlegetøj (det kan man jo sagtens gøre uden) men mere fordi man er enig i hele pakken og er klar over, at det er en ideologi på godt og ondt.

   Slet
 10. Jeg må (med skam) melde, at jeg simpelthen ikke er speltet nok til at være en Steiner-mor. Men jeg satser på at Bean overlever og bliver et ok barn alligevel. Vi tager desuden til Kunstakademiets julemarked i stedet, den dag. (Jeg forestiller mig, at Bean bliver så fint stimuleret af alle de smukke ting, som de næsten-professionelle krea-folk laver)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ork, det er da ingen skam (er det?) Kunstakademiets julemarked er også fint. (Og så er der garanteret rigtig kage, proppet med giftstoffet sukker ;-))

   Slet
 11. Orv, det gad jeg godt. Desværre er vi i Norge, så kan ikke være med. Men sig endelig til en anden gang der er arrangementer :-)

  Jeg troede også at Spunken skulle gå i Steiner institutioner og skole, men tror måske ikke at han med sit gear-forbrug, vil passe så godt ind ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg siger bestemt til, når der kommer andre arrangementer!
   Haha, nej det er ikke altid ens tanker og planer om afkommene bliver helt indfriet, når ungerne først er der. Jeg troede fx heller ikke, at mine børn skulle have sukker. *triller rundt på gulvet af grin*
   ... jeg blev klogere.

   Min sidste bastion er, at mine børn ikke skal se morgen-tv. Gad vide, hvor længe dén holder... :-)

   Slet
  2. ... ikke, at der er noget i vejen med morgen-tv, altså. Mere fordi, et af mine børn (gæt selv hvem) af og til håndterer det temmelig dårligt, når der bliver slukket. Og sådan orker jeg simpelthen ikke at begynde dagen.

   Slet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...