fredag den 28. juni 2013

Sproghjørnet - og om løst og fast og lidt af hvert

Det er ikke nogen hemmelighed, at Varanen er mere eller mindre altædende. KAGE er favoritten (han er vel ikke sin mors søn for ingenting), men generelt spiser han, hvad han kommer i nærheden af - som en anden, lille Pac-Man.

Det plejer dog at være fødevarer, han kyler indenbords (og i uopmærksomme sjældne tilfælde et armbånd eller en bænkebider), men jeg er så småt begyndt at have ham mistænkt for at have ædt en ordbog, sidst jeg kiggede væk. En noget omskrevet ordbog, javist, men alligevel ...

Inden for den seneste uge har sproget nemlig taget fart med en hastighed, så det er svært at følge med. Også selv om det stadig er langt fra alle ord, vi forældre forstår. "FIRE" (som i "This girl is on fire") bliver fx brugt en del, og vi aner ikke, hvad det betyder. Men det er åbenbart vores lod at få børn, der bruger uforståelige tostavelsers-ord flittigt. Derudover flyder der ord og lyde fra ham i en lind strøm, som ingen fatter. Overhovedet. Men det er meget sødt, når han står helt koncentreret med lynende øjne og helt tydeligt forsøger at overbringe et budskab, mens det eneste, jeg/vi hører er "Dub-bi-du-bi-dap-dop-prrrrrr" og "dop-pi-trrrrrhhhzcx-ti-top-dop-DAP!"

Af de (for os) forståelige ord har vi "fhlyver", "baijje" (bolle), "VAIJ!" (vand - og det skal helst råbes, åbenbart), "schto:h!" (stol), "bor!" (bord eller bor, alt efter konteksten), "fuuh!" (fugl), og så videre.

"Dy-nah" er den optimerede udgave af "Dyyyyn!", som betyder dyne, og som er blevet brugt flittigt gennem længere tid. Gerne sammen med yndlings-Gågge - det er jo nærmest et sæt, dynen og dukken.

Og så er der de ord, der er helt klokkeklare, og hvor ingen - selv ikke den allermest tunghøre og/eller verdens mest ikke-børnekendende person overhovedet - ville være i tvivl. Det drejer sig, naturligvis, om førnævnte KAGE. Og så om NEJ, JA, HEIIIIJ og HEJ-HEIIIIIJ. (Og ja, alle ordene skal helst råbes).

Så der er nok af ord at forholde sig til her i hytten for tiden. Det er en fantastisk udvikling at være vidende til - og en anelse trættende fra tid til anden. Særligt for Varanen, der virkelig ikke synes, det er sjovt ikke at blive forstået. Hvilket jo er forståeligt (tøhø) nok, så vi gør alle vores bedste. Men når han i ren og skær arrigskab over, at ingen har forstået hans kantonesiske tirader, begynder at kaste med ting eller skrige, så lukker sproghjørnet, og timen fortsætter en anden god gang.

Varanen har opdaget, at det vrimler med skovjordbær (BÅRBA!) i indkørslen. Koncentrationen er stor

Nu er det snart weekend, og den står på rendyrket hygge. Tivoli i morgen (skal jo bruge overskuddet fra sidste weekends loppis på et eller andet), kaffe med den gamle mødregruppe på søndag og en legeaftale hos en af Øglens veninder søndag. Og sushi søndag aften, for det syntes Øglen "kunne være så hyggeligt". Måske der oven i købet bliver tid til den løbetur, jeg burde være på lige nu, men som jeg har fravalgt til ære for en kop kaffe og den artikel, jeg efter et par dage har erkendt, nok ikke skriver sig selv alligevel. Til trods for mit håb om det modsatte. Nåhja, og så lidt blogging, selvfølgelig. Det skal der også være plads til.

Måske der også bliver lidt tid i weekenden til at ligge i vores nyanskaffede udesofa? Her fra forleden, hvor jeg lige stjal mig til 10 minutter inden puttetid

Reptilerne synes også, sofaen er et hit. Her med fænomenet 'tirsdags-is'

Jeg burde måske have forudset, at der ikke kom mange artikler ud af at drikke kaffe i timevis med den søde Stine i går, men til gengæld var det hyggeligt, og det er altid dejligt at løbe ind i en 'lidelsesfælle' på den selvstændige front. Står det til mig, var det i hvert fald ikke vores sidste kop kaffe ...

Og NU er det nu, jeg lukker og slukker for denne her blogpost. Som sandt for dyden er lang og rodet nok allerede. Så skal jeg bare liiiiige hænge vasketøj op og redde de røde jordbær fra vores lorteirriterende skader, og SÅ skal der arbejdes!

God weekend til jer alle!

6 kommentarer:

 1. Ha ha...:) Vi har været igennem det med sproget. Især prinsessepigen kunne have lange samtaler med os som vi ikke forstod en brik af. Hun blev dog meget meget gal på os når vi ikke forstod. Mindstemanden var lidt mere ligeglad med vi ikke forstod ham. Nu er det måske heller ikke helt nemt at skulle lære to sprog på engang. Men det har været det værd for de er flydende på engelsk og dansk nu. Dog blander de sprogene til tider, hvilket er ret morsomt:)
  Vild med konceptet tirsdagsis, tror da det skal indføres her:)Skønne billeder også.

  http://hvisvindenvender.blogspot.dk/

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja, det må være noget af en udfordring at skulle lære to sprog på én gang. Men sikke en gave, når de først få knækket koden. Nogle af vores gode venner er dansk/britiske (ligesom jer?) og har tre små børn. Det er simpelthen så kært, når der går ren The Julekalender i den :-)

   Tirsdagis holder. Og det gør onsdagsis i øvrigt også ;-)

   Slet
 2. Jamen er det ikke for vildt, hvordan sproget det udvikler sig hos de kære små? Jeg bliver lige overrasket hver gang. Villum har taget et kvantespring rent sprogligt, og meget markant her efter han fyldt 2 år, og man kan lige pludselig føre samtaler med ham, han forstår og svarer. Det er for vildt. Og skræmmende. Min baby er på vej væk, for alvor.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er SÅ vildt. Og netop det der med at forstå og blive forstået er meget vigtigt for Varanen for øjeblikket, kan jeg mærke. Jeg bliver dagligt overrasket over, HVOR meget han egentlig forstå. Jeg har stadig tendens til at betragte ham som babyen, der ikke behøver blive taget med på råd, fordi han alligevel ikke forstår så meget, men det gør han jo. Og slæber nu gladeligt både tallerken, ske og krus med ind til spisebordet ude fra køkkenet, hvis bare man fortæller ham, han skal gøre det. Og kan pege på mere eller mindre alt, han bliver spurgt om. Lille menneske, altså. Og ja - babyerne er i dén grad på vej væk!

   Slet
 3. Åhhh vi er lidt det samme sted med vores trutter for ve den der ikke forstår didididii som hello kitti eller mododydy som
  Motorcykel ;)

  Men nu skal vi i første runde fejre sommerferien hos Madsens og så ellers bare hygge i tre uger alle mand m/k :) god weekend til jer :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Årh mand - rigtig god ferie til jer. Feriefejring med is lyder også som et hit!

   Slet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...