tirsdag den 10. september 2013

Tarvelig(t)!

Kan I huske Norge? Sikkert ikke (og hvis I kan, er I ret uhyggelige, faktisk), men det er også helt ok. For jer, der ikke gider klikke over og se, hvad Norge er (ud over altså landet højt mod nord, der - totalt aktuelt - lige har fået ny statsminister), så var det også et ord, som Øglen brugte i flæng, da hun var omkring den alder, Varanen har nu. Eller - en kende yngre, men det er detaljer.

Varanen siger ikke Norge. Han siger til gengæld "tarvelig!" Eller "tovlig". Eller en blanding: "toarvelig". Til alt og alle. Når han er sur, glad eller ked af det - ordet går tilsyneladende til alle sindsstemninger. Det kan leveres med et gavtyve-agtigt smil på læben og med de sureste øjenbryn, man nogensinde har set - så jeg er temmelig meget i tvivl om, hvad det kan betyde. Det er hans pædagoger i øvrigt også - de kom forleden og spurgte, om vi bruger ordet "tarvelig" meget derhjemme, for Varanen siger det åbenbart omtrent lige så tit, som han siger "Is og cola!"

Det hænder da, at vi siger, at noget er tarveligt - primært fordi det burde være sværere at afkode end "dum". )Som Varanen er blevet utrolig god til at sige på det seneste - helst brugt i sætningen "Dumme fa-ahr!". Som han helt tydeligt ikke aner, hvad betyder, men det er åbenbart sjovt at sige. Og så har han muligvis lyttet til sin søster, når hun af og til ryger op i det røde felt.) Men så tit sker det heller ikke. Og jeg vil sværge på, at ingen af os siger "tovligt" om noget som helst. Selv om jeg er fra Jylland. Så guderne må vide, hvad han mener.

Rimelig tilfreds Varan, der fik lov at kravle amok i en brandbil på Islands Brygge

Men man skal altså generelt også stå ret tidligt op for at finde ud af, præcis hvad han vil nå frem til, ham Varanen. Forleden blev han ved med at sige "Nuffe", og jeg må da indrømme, at der gik lidt tid, før jeg fandt ud af, at det åbenbart betyder "Numse". "PYSSS!" er mere oplagt - Peter Plys - mens "Byddi" også lige skulle op og vende nogle gange, før det gik op for mig, at det betyder "Bygge" (med klodser, red.). I det hele taget er han ret glad for i-endelser, og den viden hjælper helt klart på forståelsen. For det meste.

Men alt andet lige, så gør det det meste noget nemmere, at Varanen nu kan sige så mange ting, som han kan. Også selv om det foregår i bydeform med høj røst. Og hans hastigt stigende ordforråd passer også herren selv ret godt, lader det til. I hvert fald sker det sjældnere og sjældnere, at vi for alvor får glæde af hans eksplosive temperament. Med mindre altså han får nej til at klatre op på bordet, eller han får frataget Duplo-bilerne, fordi han gokker Øglen i hovedet med dem. Så det er meget muligt, at det gamle mundheld lyder på, at tale er sølv, og tavshed er guld, men når det kommer til Varanen - lige nu, i hvert fald - forholder det sig lige omvendt ...


- Postet fra mini-Padden

6 kommentarer:

 1. Tarvelig er sådan et rigtigt børnehaveord.
  Og jeg kan i øvrigt godt huske Nåårve:) det er stadig sjovt!

  SvarSlet
 2. Herhjemme kører den 8-årige på 3. måned med 'seriøst'. Gerne efter når man beder ham om noget. så lyder det 'ej mor, seriøst...' Er seriøst ;-) træt af det. Så bytter gerne for en omgang tarveligt...

  SvarSlet
 3. Det sprog og de børn er altså en sjau kombi. Tarveligt er faktisk et rigtig fint ord. Måske det bruges alt for lidt, sådan generelt, af voksne altså?!

  Vi havde ikke 'nåårve' hjemme hos os, da storemusen var lille - men derimod 'tutenella', som vi efter meget lang tid fandt ud af betød: slut prut finale...som vi sagde når en bog var færdiglæst...

  SvarSlet
 4. Jeg er med Birgitte B, vores 8-årige er også storforbruger af ordet seriøst!! sagt med himmelvendte øjne ret ofte!
  Mindstemanden på 6år er storforbruger af 'ej, helt ærligt'

  http://hvisvindenvender.blogspot.dk/

  SvarSlet
 5. Haha, jeg elsker små børn og deres sprog. Hjemme hos os må storebroren nogle gange oversætte, for jeg forstår simpelthen ikke hvad mindstebarnet mener!

  Fx betyder meed ned, han bruger ikke s, siger dak o maaaad, han skal have gågogger på og govel betyder farvel. Hvilket egentlig er ret sødt, gå vel. Tiden er vist inde til at jeg skal lave et sprogupdate - på min egen blog vel og mærke...

  SvarSlet
 6. Selvfølgelig skal Varanen da tale som et vandfald. Jo mere han siger, jo mere forstår I, og jo mere vil han kunne opnå. Sådan må det jo være.

  Og 'tovlig' er da et supergodt ord, der kan bruges i mange sammenhænge - både positivt og negativt ;-) Bytter gerne for 'mor, slap DOG af'.

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...