torsdag den 10. oktober 2013

Mere om legeaftaler (langt og uden billeder. Sowwy)

For snart mange måneder siden skrev jeg et indlæg om legeaftaler. Fordi jeg var totalt rookie-mor på det punkt, og heldigvis sad I en masse erfarne blogger-mødre rundt omkring i cyberspace og ville gerne give jeres besyv med igen. Tak for det.

Men. Jeg har brug for flere besyver. Så har I mon lyst til at give mig sådan nogle?

Fordi. De der legeaftaler spøger stadig. Og jeg føler mig stadig som rookie-mor på det punkt. Til trods for, at jeg har haft indtil flere børnehavekammerater i min varetægt, leget med dem, skræmt livet af dem med vandmeloner, cyklet med dem i ladcyklen og oven i købet ladet Øglen tage på tur med en af veninderne.

Hvad er det så, der er så svært, spørger I nu. Jo, I gør. Og det er sødt af jer, for nu skal I høre:

I Øglens børnehave er de tre jævnaldrende piger. Lad os for nemheds skyld kalde dem Æ, Ø og Å (Øglen er Ø, hvis I skulle være i tvivl). Alle tre piger leger godt sammen og udgør ifølge pædagogerne i børnehaven 'en stærk pigegruppe'. De leger sammen på kryds og tværs - Æ leger med Å, Ø leger med Æ, og Å leger med Ø. Og så fremdeles.

For et par uger siden var Ø og Å så på tur. Det var Æ lidt ked af, men som jeg talte med hendes mor om (som var helt cool omkring det), så kan man jo desværre ikke altid tage alle med alle steder hen. Det er i øvrigt heller ikke min oplevelse, at pigerne hænger sammen som ærtehalm - sådan virker det i hvert fald ikke på Øglen, når jeg spørger.

Så vidt så godt. I dag fik jeg og Å's mor så en besked fra Æ's mor, der fint og nøgternt fortalte, at Æ var blevet meget ked af det ved aflevering i morges, fordi Ø og Å tilsyneladende var helt oppe og køre af begejstring over, at de skulle i Tivoli i aften. Æ's mor ville gerne vise Æ, at man også godt kunne tage af sted til en oplevelse tre mand, og derfor ville hun invitere Ø og Å med på tur i nærmeste fremtid - om vi var friske på det?

Godt nok skal vi i Tivoli i dag, men vi skal alene af sted, så for at rede eventuelle misforståelser og tanker om favorisering ud, ringede jeg til Æ's mor med det samme og forklarede hende sagens sammenhæng. Hvorvidt Å også skal i Tivoli i aften, skal jeg lade være usagt, men det er i hvert fald ikke sammen med os. Men jeg ville da gerne takke ja til hendes tilbud om at tage Øglen med på tur engang.

Fint. Så tikkede der en besked ind fra Å's mor. At hun også gerne ville takke ja til en fælles tur, men om vi i øvrigt ikke også var med på at mødes til en udramatisk kop kaffe og lige rede trådene ud. Hun oplevede nemlig, at Å blev ked af det, når Æ og Ø leger sammen i børnehaven uden at ville have hende med. Om Ø mon også blev ked af det, når hun blev holdt udenfor?

Øhm ... Nej. Ikke så jeg bemærker det, i hvert fald. Af og til fortæller Øglen godt nok, at Æ og Å ikke har gidet at lege, og at den ene ville gå forrest til en skatteleg (?), men så blev den anden sur, og så stoppede de med at lege sammen, men jeg har aldrig oplevet det stikke dybere end et skuldertræk og et "Men så løb jeg bare efter Y og Z og FANGEDE DEM OG KILDEDE DEM". Derfor må jeg ærligt indrømme, at jeg ikke har tænkt over - som i overhovedet - at der kunne være optræk til pigefnidder. Særligt ikke fordi de kun er 4 år. Men det er måske bare mig, der er naiv?

Jeg drikker altid gerne en kop kaffe - de udramatiske kopper er faktisk mine yndlings - så jeg dukker naturligvis op på det aftalte tidspunkt. Jeg er bare ikke helt sikker på, hvad vi kan nå frem til. Naturligvis er det vigtigt at få på det rene, om nogle af pigerne føler sig decideret ekskluderet, men hvis ingen af vores piger ligefrem mobber de andre (og det kunne jeg bestemt ikke forestille mig var tilfældet), har jeg ærligt talt svært ved at se, hvad vi kan gøre ved det. Og OM vi skal gøre noget ved noget i det hele taget.

Øglens forhold til legeaftaler har ikke ændret sig synderligt, siden vi havde vores debut for et halvt års tid siden. Hun synes, det er hyggeligt, når det står på, men hun efterspørger det ikke selv. Og jeg må ærligt indrømme, at jeg synes, vores weekender er så propfyldte med hhv. vandskade og andre gøremål, at jeg heller ikke ligefrem presser på for at hive horder af børn med hjem. Jeg siger ofte til Øglen, at hun endelig må sige til, hvis der er nogen, hun gerne vil lege med, men hun siger bare ikke til. Typisk er det de andre børn, der spørger, om de ikke må komme hjem til os, og det kommer de så. Når det lige passer.

Så kære, erfarne udi legeaftaler, medmødre: What to do med alt det her legeshow? Skal jeg gøre noget proaktivt for at få min datter til at lege lige meget med Æ og Å? Skal jeg (oh gru) altid fremover invitere flere børn på legeaftaler samtidig? Skal jeg i det hele taget se at komme ind i legeaftalekampen? Skal jeg lade være med at gøre noget overhovedet? Eller noget helt femte? Øs af jeres visdom, og jeg vil være jer evigt taknemmelig!

20 kommentarer:

 1. Du skal drikke en udramatisk kop kaffe og så bliver i enige om, at det er fedt at i som forældre også bevarer den gode kontakt og at man lige kan rede evt misforståelser ud, som i gør. Og så sker der vel ikke mere - ikke inde i mit hoved i hvert fald.

  Min søn har engang været i en tre-i-een gruppe i lang tid (læs: 1-2 år). Det var svært, fordi han ofte følte sig holdt udenfor. (en helt anden sag end du beskriver) og da brugte jeg legeaftaler med alle andre mulige legekandidater til at udvide hans sociale kreds. Trekløveret gik i øvrigt i opløsning af sig selv ca. et halvt år inden børnehavetiden sluttede : )

  SvarSlet
 2. Jamen herreste gud, som min gudmor altid siger.
  ER det ikke en del af deres sociale udvikling? Hyggeligt nok med forældrekaffe and all - men hvis der er problemer i børnehaven - rigtige, alvorlige problemer - ser pædagogerne dem så ikke? Og hjælper pigerne med at tackle dem på en udviklende måde?. Frem for den der... undskyld .. men curling-måde?
  Du kan jo foreslå, at I lige tager en hurtig snak med en voksen på stuen og så lige hører om der er noget, og om det er noget som der skal gøres noget ved. Især når nu Ø faktisk ikke er påvirket af det.

  SvarSlet
 3. Nyd kaffen. Jeg har det lidt som de andre, alle kan ikke altid være glade og lege med alle, MEN I må respektere hvis den lille pige rent faktisk føler sig holdt udenfor. Og hvad skal man så gøre ved det?! Så længe der ikke er for meget pigefnidder, så må man vel også respektere at børn vælger deres venner selv. (Har ALDRIG fattet det der tvungen legegruppebegreb i skolen!). Du kan jo ikke tvinge Ø til at lege med hende, men du kan måske lære hende en god måde at sige "Ikke lige nu, men en anden dag!". Og så må jeg altså sige, at det er en pige ting. Jeg hører det fra samtlige pigemødre med tøser på 3-4-5år, hvor stride de kan være. Det er bare ikke det samme med drengene. Vi har stadig ikke mange legeaftaler. Vores knægt efterspørger det ikke, og da vi bor langt væk fra inst. er det ikke bare lige til. De andre leger nærmest hver dag er min opfattelse...

  SvarSlet
 4. Øh. Hva? Jeg synes det lyder som om der er pigefnidder i forældregruppen.

  Håber seriøst det er en Pølsenholm-ting. Eller i værste tilfælde en sjællænderting. Får næsten helt spat bare af at læse dit indlæg. I må gerne holde det ovre på den anden side af broen.

  Nå, det var ikke meget brugbart besyv. Rundstyk. Men jeg synes det lyder sådan lidt...bwah...hvilket jeg vist også skrev i det andet indlæg

  SvarSlet
 5. @Liv: Det må jeg se at blive enige med dem om, så :-) Der der med en 3'er-gruppe ved jeg godt kan give problemer. Men den jeg selv var medlem af gennem hele gymnasiet, fungerede nu upåklageligt. Så tror ikke, det pr. default er en dårlig konstellation. Men hvis der er nogen, der føler sig holdt udenfor, så er det naturligvis en anden sag.

  @Husmoder: "Herreste gud" er faktisk også lige det mest passende udtryk, jeg kan komme på i det her tilfælde. Og tak for curlig-begrebet. Det havde jeg lige glemt i skyndingen. Det, jeg tror, er udfordringen her, er vist, at det ikke så meget er ifm. børnehaven, nogen føler sig udenfor. Det er mere i relation til de forskellige legeaftaler og 'Turen går til'-arrangementer. Men jeg bliver helt træt, altså ... Nok fordi Øglen ikke er påvirket af det. Men det er måske også så egoistisk igen, når nu hun indirekte er medvirkende faktor til, at nogle andre føler sig udenfor!? Jamenaltså ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Den søde pige er ikke med til at holde nogen udenfor

   Slet
 6. @Maria: Jeg er helt på det rene med, at man må være lydhør, hvis nogen føler sig udenfor. Og Øglen og jeg har haft mange snakke om, hvordan man siger til folk, at man ikke vil lege lige nu. Øglen har selv oplevet, i private sammenhænge, at få en "Jeg gider ikke lege med dig!" smækket lige i synes, og det synes hun ikke er så sjovt. Så jeg tror egentlig, hun er meget sød til at sige det ordentligt ovre i børnehaven. Det er da også det, jeg har fået at vide af pædagogerne.
  Men ja - jeg tror helt bestemt også, det er en pigeting! Det MÅ det være!

  @Konen: Ja, det synes jeg egentlig også. Bortset fra, at - for ret skal være ret - at Æ's mor skrev en meget fin og u-fnidret besked. Hvilket jeg formentlig også selv havde gjort, hvis det var Øglen, der var blevet helt ulykkelig.

  Men bwah er et fint udtryk. Som jeg vil tage med mig til kaffen. Og så drysser jeg lige lidt Pølsenholm-fnidder ud over Fyn, når vi skrider til Jylland i næste uge. Hæ!

  SvarSlet
  Svar
  1. Noooooooo! Nu går det lige så fint med det der institution. Men trøster mig med der stadig er to år til børnehave og millimeter-fin retfærdighedsfølelse

   Slet
 7. Jeg må sige, jeg også er RIGTIG afslappet omkring legeaftaler, hvem leger med hvem, og "x er dum fordi"...
  Nu er det en 8-årig herhjemme. Men de sidste to år, jeg har kendt hende, har der ikke været noget dybere, end det du beskriver med øglen - at "så legede jeg med O og K og S, og det var helt ustyrligt sjovt".
  Nogen gange kommer hun hjem og fortæller, at "oppe i dussen, gad H og K kun at lege med hinanden, når de kom hjem, og jeg måtte ikke komme med", og er ret mut over det. Vi plejer bare at sige, at det er jo sådan, det er nogle gange, og så er det jo godt, at det ikke er farligt at lege alene eller lege med nogle andre i stedet for. Det er ikke altid hun tør lige hurtigt op igen, men det er ikke en halv time, der går, før hun kommer og viser en tegning eller fortæller om sin dag, og så kan vi hygge med det, og alt er glemt igen :-)

  Jeg er selvfølgelig ingen ekspert, men please hold fast i Konens 'bwah'. Du gør det godt, og Øglen har det jo fint!

  Mange venlige hilsner fra mig :-)

  SvarSlet
 8. Indsæt måbende smiley...
  Jeg er nemlig svært enig med Husmoder.
  Kan forestille mig hvordan det er om 2-3 år når nogle af de små piger har telefoner, så de kan ringe efter forældrene ved hver en lille modgang.. Nå det er jo en anden diskussion ;-) Gør som husmoder skriver, det er også mit råd.

  SvarSlet
 9. Studser lidt mere over venindernes mødre inviterer deres børn hjem til jer (ikke at det er ok somme tider)men lyder ikke som om de inviterer øglen hjem til dem men måske jeg har misforstået. Tænker din skønne datter er en supper god ven som leger med mange men alle vil lege med, derfor bliver hun trukket fra hver side af flere veninder. Håber I finder ud af det over en hyggelig kop kaffe:)

  http://hvisvindenvender.blogspot.dk/

  SvarSlet
 10. ups mente selvfølgelig super:)

  SvarSlet
 11. Vil også lige komme med et bidrag til debatten.
  Jeg tænker at det er fint at I som forældre er opmærksomme på hvordan at børnene har det med hinanden og at man selvfølgelig skal gøre alt for at alle børn har det godt og at ingen er/føler sig udenfor.
  Men.......når jeg så læser dit indlæg får jeg en fornemmelse af at pigerne grundlæggende har det fint sammen i børnehaven og at det er sådan lidt på skift at de ikke må være med i legen.
  Det med at sige nej til en der vil være med er en naturlig del af ens udvikling og en afprøvning af hvad der sker når man siger nej. Nogen gange er man så den der bliver sagt nej til og det lærer man også af.
  Jeg tænker at det er fint at i har fokus på det og at i (en gang imellem og i den udstrækning som 4 årige piger og deres forældre har brug for legeaftaler) laver aftaler hvor pigerne kan lege sammen 2 af gangen og andre gange alle 3, men tænker at på den lange bane er det nok pigerne selv der ender med at bestemme om de skal være et fasttømret trekløver eller om ender med at gå hver deres veje.

  SvarSlet
 12. Drik den kop kaffe, tag det oppefra og ned, og husk at pigerne trods alt kun er 4 år. Det er selvfølgelig synd at Æ følte sig udenfor, men medmindre det er en noget, der står på hver eneste dag, synes jeg ikke, at man kan tale om, at hun bliver holdt decideret udenfor.

  Vi har ikke rigtig selv dyrket det med legeaftaler endnu - kun nabodrengen, fordi de kan rende fra det ene hus til det andet, men det er stort set aldrig noget, der er aftalt på forhånd. Helt gammeldags går de bare over for at se, om den anden er hjemme.
  Ligesom Øglen efterspørger Trolden ikke legeaftaler selv, og det er ikke noget, jeg har gjort en masse for at få kørt i stilling. Ofte virker det egentlig som om, at hun mest har brug for at nusse lidt selv med noget legetøj, når hun kommer hjem fra børnehave. Og evt. drille sin lillebror.

  Vi har også med vilje ikke nogen faste fritidsaktiviteter, da begge unger egentlig virker til at få opfyldt deres behov for stimuli i institution. Men det er måske en anden diskussion.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kunne have skrevet det her ned til mindste detalje - og så elsker jeg i øvrigt, at de udramatiske kopper kaffe er dine yndlings, Øglemor - de ville også være mine, hvis jeg kunne lide kaffe ;)

   Slet
 13. Pige-fnidder. E havde noget a la det samme kørende med tøserne A og L mens bedstevennen A (dreng) var ude at rejse i to måneder sidste sommer. Men der trådte pædagogerne ind, inden vi nærmest var blevet opmærksomme på problemet. De var ret stride ved hinanden og kaldte hinanden for navne som 3-årige ikke burde. Men det blev løst på en uges tid hvor de i børnehaven havde stort fokus på mobning (de brugte andre termer). Er sikker på at jeres piger sagtens vil kunne løse det selv, men dejligt med en kop kaffe, så man kommer til at lære de andre mødre at kende (så man ikke er dødsensangst for at sende sin lille mus med dem hjem en dag). Og hvis det fortsætter så læg en føler ind hos pædagogerne, de ser dem trods alt hele dagen og kan måske fortælle hvad der egentlig foregår...

  SvarSlet
 14. Jeg tænker, at I er ude i noget 'forventnings-afstemning'. Hvor I lige bliver enige om, at ingen skal føle sig holdt uden for men at det er ok, at der er dage hvor det kun er to og to der leger sammen og at legeaftaler ikke behøver at inkludere alle tre, med mindre det er belejligt.

  Der har også været optræk til noget der kunne være fnidder i Sveskens børner. i den forbindelse har jeg gjort meget ud af at lære hende, at 1 det er ok, at der er nogen, der leger en leg, hvor hun ikke kan være med. Og at hun også må lege lege, hvor der ikke er plads til andre. Men at hun skal sige: 'Ikke lige nu, måske en anden gang'. Og at hun ikke behøver at være proa-aktiv (der er ingen grund til at starte dagen med at nævne, dem hun ikke vil lege med).

  Når det så er sagt, vil jeg også være djævlen advokat og sige, at der er jo nogen (både børn og voksne), som efter min mening er noget nærtagende. Det er ikke alle grupper, der har plads til alle, og det eneste man er forpligtet til, er at tale pænt, være flink og høflig. Så må man lære sit barn (og selv tænke på), at dem der ikke gider at lege med en, går glip af alt det sjove man har at byde på.

  ... siger ikke at det hele kan ændre sig, hvis Svesken viser sig at være det fintfølende barn, med behov for at blive inkluderet alle steder.

  SvarSlet
 15. @Newbornhousewife: Jeg holdt fast i 'bwah' til kaffen, og det viste det sig, at de to andre mødre også gjorde. Så alt er godt :-)

  @Karina: Jeg måbede også noget. Derfor indlægget. Men alt er godt, som skrevet ovenfor, så no harm done. (Men ja - du har klart en pointe ift telefonerne :-))

  @M.S: Arj, det er bare mig, der er dårlig til at formulere mig. Øglen bliver inviteret ret meget hjem til de andre piger. Deres forældre er ret dygtige til at jonglere legeaftaler - jeg er hende den utjekkede, der glemmer det og i øvrigt slet ikke tænker over, at det kunne være en mulighed :-)

  @Heidi: Du har helt ret. Pigerne har det rigtig godt sammen i børnehaven, og jeg fik det oven i købet endnu engang bekræftet i går, da jeg talte med en af pædagogerne. Så jeg er også af den holdning, at de i udgangspunktet skal lære at klare deres konflikter selv. Med os som facilitator, hvor det er nødvendigt. Og - efter min mening - KUN, hvor det er nødvendigt :-)

  SvarSlet
 16. @Gravidgrahvad: Der er slet ikke tale om systematisk ekskludering. Talte med en af pædagogerne i går, og hun tegnede et billede af en ret harmonisk pigegruppe. Som har de konflikter, børn på 4 år nu engang har.

  ved ikke, om jeg nogensinde bliver hende moderen, der bare styrer legeaftale-showet for vildt. Jeg tror det ikke. Er alt for utjekket, og desuden efterspørger Øglen det, som skrevet, ikke. Vi har også en nabodreng, der bliver leget med, når han er hjemme og de begge to gider. Det er nemt, det er hyggeligt, og det kræver ikke masser af planlægning. I like :-)

  @Louise: Jeg tilslutter mig også pigefnidder-delen. Og som skrevet ovenfor, så har jeg både fået drukket den kop kaffe (med de andre mødre, som jeg i øvrigt har talt en del med før og derfor godt kender - og som er vældig søde) og talt med pædagogerne. Og alt er godt igen i legeaftale-land. For nu :-)

  @Drengemor: Det endte faktisk med at blive en udramatisk kop te - men den var også ganske glimrende ;-)

  @fruForstad: Synes, det lyder som en god tilgang, du har til Svesken og hele fnidder-delen. Jeg har talt lidt med Øglen om, hvordan man leger og siger pænt nej til andre, men jeg må tilstå, at jeg ikke har gjort så meget ud af det endnu, da jeg ikke har fornemmet, at der var nogle problemer. Alligevel er det jo en god læring at have med sig, så det kunne være, jeg skulle gå i træningslejr ;-)

  SvarSlet
 17. Go with the flow; din datter! Lyt til hende. Virker som hun er den der har det mest modne og fornuftige syn på det her.
  Manner, jeg ville være stolt, hvis jeg havde så velafbalanceret en datter ;)

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...