tirsdag den 5. november 2013

Kan I huske tungen?

De virkelig dedikerede læsere kan måske huske, at Varanen, dengang han blot var to måneder gammel, fik at vide af en sunder, at hans tungebånd var lidt kort. Det gav anledning til en masse spekulationer fra min side, og jeg gik endda så vidt som til at få ham tjekket af en øre-, næse-, halslæge. Som konkluderede, at ja - tungebåndet var lidt kort, men da det hverken så ud til at genere Varanen eller påvirke hans evne til at spise, så kunne man da godt klippe det. Men man kunne også godt lade være.

Så jeg lod være. Og Varanen har klaret sig glimrende med sit korte tungebånd. Han taler fint, han spiser fint, og han har endda lært sig selv en måde, hvorpå han kan række tunge. Så meget som det nu kan lade sig gøre, når han ikke kan få tungespidsen ud af munden.

Til 2-års-undersøgelsen spurgte jeg sådan lidt henkastet til tungen, nu vi alligevel var der. Bare for at høre lægens mening. Til trods for hans manglende erfaring med småbørn fik han kigget Varanen i munden og konstateret, at jo, tungebåndet var lidt kort. Og at han da egentlig syntes, at vi skulle have en børnelæges vurdering. Så jeg kom af sted med nummeret til en højt lovprist børnelæge i Større By Pænt Langt Væk (og Varanen naturligvis), og sidste torsdag havde vi så en tid dér.

Varanen fattede ikke en krone af, at vi først skulle aflevere Øglen og så "KØRE TUR!", som han henrykt råbte, men han elskede det. Og da vi var fremme, og han så venteværelset, der bugnede af fremmed legetøj, nærmest kastede han sig over det og legede og legede. Da lægen kom, var han tilbøjelig til at følge efter hende alene (skal lige have en snak med ham om tillid til fremmede), men både HDD og jeg fik allernådigst lov til at komme med. Til et kvarters samtale mellem Varanen og børnelægen. Hvor de talte om puslespil, "Mårfars bil" (som ifølge Varanen er gul med orange ildstriber på siden), Bamse og Kylling og "And", og alt muligt andet.

Det er ham her, det handler om. Den kartoffelskrællende Varan

Da de var færdige med at sludre, var børnelægens dom, at ja, hans tungebånd er stramt. Og at det bør blive klippet. Ikke så meget på grund af hans tale, som hun synes, lyder fin, men fordi det ender med at blive bøvlet for ham fremover. Får han fx en karamel speltkerne til at sidde fast i tænderne, vil han ikke kunne få den ud med tungen, som det er nu, sagde hun. Plus at han kan risikere at blive drillet, hvis han ikke kan række tunge. (Han kan selvfølgelig også risikere at blive drillet, hvis han ikke har det samme tøj som de andre, hvis de andre synes, at han har et mærkeligt navn, hvis han har ost med i madpakken og alt muligt andet, som nådesløse børn nu kan finde på at mobbe med. Så et klippet tungebånd er jo ikke nogen garanti for noget som helst, men ikke desto mindre synes vi, at det skal gøres).

Så om 14 dage skal min lille, bløde dreng klippes i. Han bliver bedøvet kortvarigt, og ifølge børnelægen tager selve indgrebet max. 5 sekunder. Det bliver altså en hurtig omgang. Og det er dét, jeg bliver ved med at fortælle mig selv, når jeg kommer til at tænke over det og er ved at gå i selvsving over, at nogen skal klippe i mit barn og gøre ham ked af det. Præmien for ham bliver så - ud over at han pludselig kan række tunge - at han formentlig skal være på flydende kost i et døgns tid. Og her har jeg bestemt, at 'flydende' kan oversættes til 'lige så meget is, du kan spise, lille skat'. (Og ja, jeg er sådan en, der også trøster med mad. Shame on me!)

Varanen er endnu lykkeligt uvidende om, hvad der venter ham og hans lille tunge. Selv om han var helt med på, at "Læ-Ø" skulle kigge på hans "Tunnnng". Generelt er han faktisk ret vild med læger og undersøgelser - lad os se, om tungeklipningen får lavet om på det ...

17 kommentarer:

 1. Nåååååå - held og lykke!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak. Tror, jeg får brug for det :-)

   Slet
 2. Selvfølgelig laver det ikke om på noget som helst. Lægen vil være superkvik, og Varanen vil i fremtiden forbinde lægebesøg med uanede mængder af is. Men når han en dag opdager, at ikke ALLE lægebesøg nødvendigvis betyder is ad libitum, kan det da være, han bliver lidt muggen ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi satser på, at lægen er superkvik. Indtil videre synes jeg, at lægestanden i Den Nordlige Provinsby har ladet noget tilbage at ønske, men jeg er parat til at blive overrasket positivt. Og ja, du har ret - ikke alle lægebesøg kan udløse is ad libitum. Desværre :-)

   Slet
 3. Åh det skal nok gå...

  Ludvig var panisk angst for læger pga. ørelæge-fra-helved, men efter en gang falsk strubehoste inkl. 2 x 1 døgn på børneafdelingen hvor lægerne delte filur-is ud ad libitum, er han gået hen og blevet hypokonder og vil til Læææhj hver gang han vælter, slår sig lidt, træder på en duplo fordi læææhj giver is.... :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nåååh, lille L. Ikke dårligt med Filur-is, men jeg kan godt se, hvordan det kan være medvirkende til at skabe en lille hypokonder ;-)

   Slet
 4. Sagde hun virkelig SPELTkerne?

  Nå, men det skal nok gå med den lille tunge. Måske mor også skal have is i riiiiigelige mængder?

  SvarSlet
  Svar
  1. Arj, det gjorde hun ikke. Hun sagde karamel. Men JEG sagde speltkerne, for vores børn får jo ikke slik. Eller ... *host*

   Slet
 5. Argh. Det handler om fortrængning (dig) indtil datoen. Skyklapper og alt det der. Og ja, masser af is bagefter. Også til forældrene! (har selv haft yngstemand på operationsbordet ALT for mange gange allerede - og han er stadig glad for både hospitaler og læger!).

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh nej, lille yngstemand dog. Aldrig sjovt med nogen - slet ikke småfolk - på operationsbordet.

   Is til forældrene lyder i øvrigt som en god plan. Hermed taget til efterretning!

   Slet
 6. åååh lille basse. får sgu da helt ondt i maven. Håber det går fint og at isen kan hjælpe. Er spændt på at høre opdatering for Alfen lider faktisk af samme problem, og den tandlæge der klipper tungebånd i Forstaden ville ikke klippe i ham da han var helt spæd, så det kan være det bliver aktuelt senere.

  suk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg lover at lave en opdatering. Er det tandlægen, der klipper i din Forstad? Sejt nok. Det tror jeg sq ikke, min giver sig i kast med.

   Slet
 7. Æv, heldigvis er det et standard indgreb :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret. Standard, standard, standard!

   Slet
 8. Jeg fik det gjort på min yngste, da han var et par uger gammel og det var så udramatisk som noget kunne være. Ingen bedøvelse, ingen blod og ingen skrig. Jeg spurgte dem også, om de ville klippe mit, fordi jeg har alt for kort tungebånd, hvilket har betydet at mit spansk og arabisk bare aldrig blev som en indfødt og så har jeg haft perioder med smerter i tungebåndet, så for hans fremtidige velbefindende og sprogteknik (og kysseteknik - hvad ved jeg) så er det en god idé. (jeg er dog aldrig blevet andet end hyggemobbet med, at jeg ikke rigtigt kan række tunge..)

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...