fredag den 20. december 2013

Øglemor vs. Villavej

... eller Hvordan Man Klemmer 25 Mennesker Sammen Til Æbleskiver Og Gløgg I Et Ret Lille Hus.

I går oprandt dagen så. Den dag, der var blevet gjort til bagkant for alle vores små og store projekter i huset - Æbleskivedagen. For hele vejen. Selv om "hele vejen" i virkeligheden ikke er så vildt, som det lyder - vi er nemlig kun 10 huse, hvorfor det, trods alt, virkede nogenlunde overskueligt at invitere hele flokken (minus et enkelt hus, hvor ejeren er flyttet, og husets skæbne er uvist). Vi havde så godt nok ikke regnet med, at alle ville takke ja, men det skal man jo ikke klage over. Vi fik kun et enkelt afbud fra en ældre dame, men alle andre meldte tilbage, at de kom X antal personer, og "tak for det gode initiativ" og så videre.

Så i går troppede der så - heldigvis ikke på én og samme tid - i alt 25 personer op til gløgg og æbleskiver i vores lilleputhus. Og selv om det er begrænset, hvor meget man når omkring som vært, så havde jeg helt klart indtryk af, at folk hyggede sig. Alle talte sammen på kryds og tværs, og jeg tror nu, at jeg har mere eller mindre styr på, hvem der bor i alle husene. Så fremover behøver vi forhåbentlig ikke længere præsentere os med husnummer, men kan nøjes med vores almindelige navn ...

Billede af Varanen, som ikke har noget med noget at gøre. Jeg fik bare ikke taget nogle billeder til æbleskivearrangementet i går, så i stedet kan I kigge på min søde søn. I sin nye flyverdragt, der er str. 3 år. Mega-dreng. 

Jeg ved godt, at det virker som ren Wisteria Lane at invitere naboerne til julehygge, men netop fordi vi bor på så lille en vej, burde det være muligt at om ikke kende hinanden, så i hvert fald have en idé om, hvem hinanden er. Jeg synes nemlig ikke, det er en selvfølge at forskanse sig bag ligusterhækken, bare fordi man har bosat sig på Villavej I Provinsby. Jeg synes til gengæld, at det er tankevækkende, at folk, der har boet på vejen i hhv. 10 og 17 år, i går, ligesom alle os andre 'nye', blev nødt til at præsentere sig med husnummer over for hinanden. Er det bare mig, eller er det lidt vildt, at man overhovedet ikke har talt sammen i så mange år?

Et af husene på vejen er ved at blive sat i stand, og de nye ejere flytter først ind til foråret, men de troppede op i går alligevel. Med børn, der er stort set jævnaldrende med reptilerne. Så i alt var der 7 børn i alderen 2-5. Det bliver den perfekte legevej til sommer.

Reptilerne klarede det store rykind til UG. Varanen var lidt betuttet og blev ked, når han ikke kunne finde mig i menneskehavet, men som udgangspunkt klarede han det rigtig flot. Og Øglen lod allernådigst de andre børn komme ind på sit værelse. Plus vores nye nabo, som rigtig blev charmet.

Da alle gæsterne var gået, fandt jeg min indre fullblown forstadsfrue frem, pakkede en lille kurv med en liter gløgg, en pose gløggmix, et syltetøjsglas med hjemmebag, en håndfuld mandariner, nogle valnødder og en enkelt julestjerne; og begav mig hen til den næsten-nabo, der havde meldt afbud. Hun havde ikke begrundet sit afbud (hvilket hun naturligvis heller ikke behøvede), men jeg havde på fornemmelsen, at det måske kunne handle lidt om overskud - eller mangel på samme. Hun er en ældre dame midt i firserne, så hvis hun ikke lige orkede et væld af nye ansigter, kunne jeg sådan set ikke bebrejde hende. Men hun skulle ikke snydes for lidt julelækkerier, så af sted med mig (mens jeg krydsede fingre for, at min fornemmelse var korrekt).

Kurv til næsten-nabo

Næsten-naboen var hjemme. Og havde ganske rigtigt ikke haft overskuddet til at tage med til arrangement. Dels på grund af gigtplagede hofter, dels på grund af et nyligt indbrud, forfløjne tagsten (tak, Bodil!) og et oliefyr, der var sat ud. Så sociale arrangementer stod ikke øverst på listen over ting at tage fat på. Men hun blev virkelig glad for kurven, lod det til, og vi blev enige om at drikke en kop kaffe en anden dag.

Efter dagens gode gerning trissede jeg hjem til pizza sammen med vores medværter in crime, Yndlingsnaboerne, og sladrede spiste pizza. Og jeg blev enig med mig selv om, at jeg kan grine nok så meget af provinslivet, men jeg kan sq godt li' det, altså ... (det betyder imidlertid ikke, at jeg ønsker mig Crocs i julegave. Bare for the record)

32 kommentarer:

 1. det er så underligt, det med at man slet ikke kender hinanden. Det er jo det samme i nogle opgange. Hurra for Jeres initiativ!

  SvarSlet
  Svar
  1. Megamærkeligt, altså. Men ja, hurra for initiativet - og fordi, der rent faktisk dukkede nogle op. Ellers ville det have været lidt fladt :-)

   Slet
 2. I den opgang hvor jeg boede før holdt vi altid julehygge sammen d. 23/12... Jeg synes det er begyndelsen på en rigtig god tradition du har gang i ;-) og glædelig jul.

  SvarSlet
  Svar
  1. Orv, det lyder også hyggeligt med sådan en tradition. Og ja, det kunne da være, at det her julearrangement skulle være en tilbagevendende begivenhed. Glædelig jul til dig også!

   Slet
 3. Hvor er det en fin og smuk ide at samle vejen til jul og snak. Det er fedt, at I er med til at skabe et godt naboskab. Dejligt du lavede så fin en kurv til den ældre kvinde. Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes, et godt naboskab er guld værd. Særligt efter, vi er blevet så gode venner med naboerne til den ene side, er det gået op for mig, hvor meget det betyder, at man har nogen bare at sige hej til. Så jeg er glad for, at de øvrige huse på vejen også bakkede op. Knus

   Slet
 4. Jeg synes det er virkelig underligt at man ikke kender hinanden når det er så lille en vej. Mine forældre bor på en vej med 30-og-nogen huser (og en lille blind side-vej med måske 6-7 yderligere) og de snager alle sammen i hvad der foregår alle andre steder. Altså, de kalder det "holde øje med at der ikke sker indbrud", men det resulterer i hvert fald i at de altid kan sige hvis der er flyttet nogle nye ind, hvor mange børn de har og sandsynligvis også hvad de hedder. De fælles gade-aktiviteter er sat lidt i bero, for det er blevet en sølvbryllupsvej uden særlig mange børn, men da vi var små var der gadefest hvert år og et ålegilde-laug.

  Måske I skulle få lavet en vejfest-bestyrelse? Hos mine forældre fungerer det sådan at man sidder to par i to år, forskudt af hinanden, så der altid er et "nyt" og et "gammelt" par. Det er så dem der står for fest-planlægning og regnskab. Og så er der mine forældres genbo, som (af uvisse årsager) er hende der er ene-ansvarlig for at holde styr på folks jubilæer, runde fødselsdage og nye børn og som så sender en seddel rundt og opkræver en 20er fra dem der synes og derefter køber en gave (eller giver et kort med penge) Alt sammen ganske frivilligt, selvfølgelig.

  Sorry for den lange smøre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Og så var det i øvrigt jeg tænkte "Bwahahahahahaha, jeg sender sgu A. et par crocs!" Men de koster fandeme 250kr?! For et par grimme plasticsko?! Så det får du altså ikke lige. Ikke at du ikke er 250kr værd, vel, men så ville jeg nok give dig latte eller kage for dem i stedet, ing.

   Det havde ellers været sjovt.

   Slet
  2. Åh shit, mand. Forestil dig lige et chok, jeg ville få, hvis posten ringede på med et par Crocs. ... Fatter heller ingenting af, at de skal være så dyre. I sommer købte jeg et par kopi-Crocs til hver af reptilerne, fordi de var praktiske på stranden. De kostede en halvtreller pr. par - dér kan jeg lige være med ...

   I øvrigt lyder det som sådan cirka verdens bedste vej, dine forældre bor på. Med arrangementer og bestyrelser og whatnot. Jeg tror dog, at jeg lige holder lidt igen med at foreslå en vejfest-bestyrelse og en indsamlingsdame (som i hvert fald ikke skal være mig) - ingen grund til at skræmme de stakkels naboer helt væk. Men med tiden er det da bestemt en mulighed. Og jeg har tænkt mig at holde dem op på idéen om vejfest, som vi kort berørte til æbleskivearrangementet. Det skal nok blive en god vej at bo på, det her ... :-)

   Slet
 5. Altså en god ide! Får jo helt lyst til at invitere alle på vejen på æbleskiver, men det er muligvis lidt sent... Vi er ikke så mange huse (6 stykker og et forsamlingshus), så vi kender hinanden, og der bliver holdt øje. Desværre er der ingen børn, kun pensionister...

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er også en del pensionister her, kan jeg afsløre. Men heldigvis også nogle børn. En god blanding lige nu, men man kan jo altid bruge flere børnefamilier :-)

   Slet
 6. Hvor lyder det hyggeligt, især på afstand for en introvert som jeg. Vildt at de ikke"kender" hinanden, lyder helt skørt.

  Men det lader godt nok til at I har fundet et dejligt sted i Forstaden..

  Ps: Så fint af dig at smutte over til afbuddet, tror du gjorde hendes dag 100 gange bedre.

  Go ´Jul herfra.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan så betro dig, at omkring 30 minutter før arrangementet skulle begynde, da syntes jeg helt klart også bedst om det på afstand. Men det gik heldigvis alligevel :-)

   Og jo tak, vores sted i Forstaden er rigtig dejligt. Vi har været så heldige at få et sæt fantastiske naboer, og så er byen i sig selv også helt ok ift., hvad den har at byde på.

   God jul til dig også!

   Slet
 7. Dejligt, at jeres gode initiativ blev taget så godt imod. Det der med veje er noget underligt noget. Som ikke nødvendigvis har med provinsen at gøre. Jeg har boet på to veje med fint naboskab; en i Gentofte og en her i den midtjyske provins. Her hvor vi bor nu, siger vi pænt goddag til vores naboer, når vi tilfældigvis er ude samtidig, men vi har stadig ikke set naboens baby, som kom til verden i juli ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig underligt, at villaveje kan være så forskellige. Personligt kan jeg jo ikke forstå, at man har så meget trang til at være privat, at man nærmest ikke ved, hvad ens naboer hedder. Men det er jo ikke alle, der er lige så nysgerrige som jeg, må jeg sande. Men alligevel ret vildt, at I stadig ikke har set babyen. Måske du kan gå ind med en sut og en krammebamse og sige hej? Og tvinge dem til at vise dig den ;-)

   Slet
 8. Glædeligt at det blev sådan en succes. Yay!

  SvarSlet
 9. Dejligt det gik så godt - jeg gad da godt at pakke vores lille (store) familie sammen og flytte til en hyggelig vej som jeres :) Rigtig godt initiv!
  Jeg har et par pinke crocs - for forstad uden crocs fungerer ikke ;) Kh.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jaaaah! Kom over til os. Vores genbo bliver snart sat til salg, tror vi (huset med den uvisse skæbne) :-)
   Jeg kna godt lidt mærke, at et par Crocs ville være praktiske, men det er seriøst min sidste bastion - alle andre er brudt ned. Så jeg holder stand ;-)

   Slet
 10. Shit, det lyder hyggeligt! Du er sgu et godt menneske <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var vildt hyggeligt. Og tak - hvor godt et menneske jeg er, ved jeg ikke, men jeg forsøger da ;-)

   Slet
 11. Dejligt det blev en succes:) Du er totalt overskudsagtig på den helt vildt fede måde. Ej, det lyder vist lidt lamt men jeg synes det var dejligt at læse om og sådan en go' ide:) Glædelig jul

  SvarSlet
  Svar
  1. Overskudsagtig er ikke et prædikat, jeg ville sætte på mig selv, men tak for de pæne ord. Og rigtig glædelig jul til dig også! :-)

   Slet
 12. Jeg synes, det er fantastisk, at I havde overskud til at invitere hele vejen. På din barndoms vej kendte vi stort set hinanden allesammen. Måske skyldtes det naboen, som hvert år inviterede alle til at hente et gratis juletræ i sin plantage? Vi er stolte af, at I fik så god en ide og førte den ud i livet!

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja - den årlige juletræstur. SÅ hyggeligt. Husker den som koldere end kold, men når vi alle blev samlet i hytten til æbleskiver og kakao, var kulden glemt - og julen kunne gå i gang :-)

   Slet
 13. Glædelig Jul til dig og din søde familie! :)
  Og JA, sikke et godt initiativ med æbleskiver og gløgg til hele vejen!
  Du har helt sikkert rørt den ældre næsten-nabo-dames hjerte, for der er da noget, der tyder på, at hun havde brug for ekstra omsorg og omtanke her i Julen, med alt det hun har været igennem for nylig, med sygdom og 'Bodil'-efterveer på huset + indbrud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Glædelig jul til dig også!
   Jeg er glad for, at den ældre dame både var hjemme og blev glad for kurven - særligt, da jeg hørte om alt det, hun er gået igennem på det seneste. Heldigvis lød det til, at hun har en del familie, som hun kan få hjælp af. Det ville slet ikke have været til at bære, hvis hun - som så mange andre ældre - skulle sidde alene med det altsammen.

   Slet
  2. Nej, lige præcis - der er alt for mange ældre, som sidder alene og skal klare det hele selv.
   Vi kunne alle gøre som du :) besøge vores ældre medborgere/naboer noget mere og spørge, om der var noget, vi kunne hjælpe med - det må simpelthen være Nytårsforsættet for 2014! Og hermed ønsker jeg også et skønt Nytår til dig og familien og glæder mig til fortsat at læse med i det nye år. Jeg nyder at læse om bl.a. alle Øglens og Varanens bedrifter; du skriver simpelthen så herligt, sjovt og forfriskende og dine børn lyder som alletiders sjove og skønne børn :) :)

   Slet
  3. Mange tak for de pæne ord. Og rigtig godt nytår til dig og dine også. Dejligt, at du læser med :-)

   Slet
 14. Jeg synes virkelig også, det er mærkeligt ikke at kende naboerne. Jeg flyttede for 1 1/2 år siden op til min kæreste i et hus, han havde boet i i tre år forinden sammen med sine børn. Jeg kender flere navne end han gør(!!) - og det er altså næsten ingen... Jeg kommer selv fra et nabolag, hvor alle - alle! - vidste, hvem hinanden var, så det har været noget af et kulturchok. Helt vildt ærgerligt.
  Men! nu inspireret af dit indlæg, har jeg proklameret herhjemme, at vi inviterer "hele vores vej" (en 10-15 huse) på et lignende arrangement i det nye år! Bum.
  Vi får en lille bebs til maj, så vi har jo faktisk en oplagt anledning...

  SvarSlet
 15. Det lyder da som en alletiders idé at invitere naboerne, hvis I ikke kender dem. Jeg er i hvert fald mægtig glad for at have gjort det - nu er det jo ikke så længe siden, vores arrangement løb af stabelen, men dem jeg har mødt siden da, hilser og småsludrer lidt. Det var helt sikkert ikke sket før! Så jeg kan kun anbefale at invitere :-)

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...