fredag den 10. januar 2014

"Der sidder en klovn i barneovnen"

Selv om Varanen er en lille bestemt herre, er han også et tænksomt gemyt. Ikke at forveksle med en forsigtigfrans - tværtimod er han mere end almindelig svær at skræmme, lader det til (for det er jo ikke sådan, at vi prøver målrettet, vel?!).

Da Øglen var lille, skulle der ikke ret meget til, før hun blev forskrækket. Hver evig eneste gang, der kom en motorcykel forbi barnevognen (og det gjorde der tit, derinde på Østerbro), spjættede hun med arme og ben og begyndte at græde. Døre, der smækkede, pludselige bevægelser og lignende, kunne også godt gøre hende helt perpleks.

Med Varanen er det anderledes. Jeg kan tælle på én hånd, hvor mange gange jeg har set ham forskrækket. Og en af gangene var i går, hvor han og Øglen stod midt i en stor vandpyt, og Øglen lige pludselig vrælede "WRAAAAHHHHRRR!" lige ind i baghovedet på ham. Det ville jeg også være blevet forskrækket over.

Alligevel, til trods for jernpsyken, har jeg en fornemmelse af, at der bliver tænkt mange tanker inde bag chokoladeknapperne. Og i takt med, at der kommer mere og mere sprog på, får han omsat nogle af de tanker til ord.

På det seneste har han snakket en hel del om monstre. Hvilket jeg tænker, har noget at gøre med, at Øglen ofte leger monster og taler om monstre (og forsøger at skræmme den knap så skræmbare Varan med monstre). Varanen mener så, at der tit er monstre i huset. Som kommer og bider ham. Og nogle gange kysser de ham angiveligt. Ikke, at han er rædselsslagen eller noget - han konstaterer det bare. Og lyder lidt irriteret. Forleden talte han desuden meget om "ildebrande" - formentlig foranlediget af noget HDD sagde i forbindelse med Øglens noget skødesløse omgang med en lyspære.

I går regnede det pænt meget, som I måske opdagede, så jeg ordinerede Regnvejrs-kakao med flødeskum og skumfiduser til reptilerne efter institution. Og mens vi så sidder dér - jeg med ryggen til pejsen - konstaterer Varanen helt nøgternt, at "Der er en klovn, mor". Der kommer så meget sødt sludder ud af den toårige mund, og i og med, der var en klovn til Mikle, som han har talt en del om, taler vi lidt om Klovnen Nick. Og taler så videre om alt muligt andet. Indtil Varanen uskyldigt siger "Der sidder en klovn i barneovnen" (Vi har ikke nogen barneovn - det er bare Varanens måde at sige brændeovn på, red. Håber jeg. Kan ikke bære både at have en klovn og en barneovn).

Mig (overrasket): I brændeovnen? En klovn? (Vender mig med vilje ikke om. Kan ikke lige overskue det, hvis der rent faktisk er en klovn i brændeovnen. HADER klovner!)

Varanen (nøgternt): Klovn i barneovnen, mor.

Mig (...): Nåda. Hvad laver klovnen derinde?

Varanen (konstaterende): Skumbad.

Mig (forvirret): Skumbad?

Varanen (forklarende): Klovnen. Tager. Skumbad. Klovnen. Kysser. MIG!

Mig (endnu mere forvirret): Okay, altså. Klovnen tager skumbad og kysser dig?

Varanen (forklarende): Klovnen. Spiser. N's. Skumduser. (skumfiduser, red.)

Mig (mangler ord): O-kaaay?

Varanen (nøgternt): Der sidder en klovn i barneovnen, mor.

Mig (perpleks): Mere kakao anyone?

Øglen og Varanen: Skumbad. Nu!

HDD kom hjem kort tid efter, mens reptilerne badede, og jeg overvågede dem. Og han havde ikke set nogen klovn. Eller nogen barneovn, for den sags skyld. Ved ikke, om jeg skal være glad eller bekymret. Og om jeg skal melde Varanen til Åndernes Magt ...

8 kommentarer:

 1. Ha ha altså, hvad de unger ikke kan finde på at sige:) Mindstemanden spillede bilspil den anden dag og sagde hele tiden: "Se den spænder hjul" Hvilket jeg tænkte betød hjulspind... Nej det var det så ikke men ligesom man kan spænde ben for andre kan biler tilsyneladende spænde hjul for hinanden:)

  SvarSlet
 2. Haha, jeg grinede så meget, at jeg næsten ikke kunne læse jeres dialog højt for Kæresten. Men altså, er der nogen, der har læst "Det onde" højt, mens Varanen har været i nærheden. Her ved jeg ikke, hvad jeg skal mene om, at StoreLille kort efter vi var flyttet ind i huset spurgte "Hvad skal damen, mor?". Jeg kunne ikke se nogen dame. Og LilleLille lå fornylig i det mørke soveværelse og insisterede på igen og igen at sige hej til nogen eller noget, som jeg ikke kunne se.

  SvarSlet
 3. Akkeja, der er ingen, der har sagt, det skal være nemt ;-) Godt, at I igen har et velfungerende badeværelse, når der kræves skumbad for at tøjle vildtvoksende fantasier.

  SvarSlet
 4. Ha ha har lige grint højt ud over vores åbne kontorlandskab. Børn er fantastiske og hvor er deres fantasi dog befriende.

  SvarSlet
 5. Åndernes Magt - og der er ingen tid at spilde. Klovne der skumbader og kysser midt i barneovnen... tsk tsk! :)

  SvarSlet
 6. Skumbadende klovn i barneovnen! <l:o) Hahaha ... hvad bliver det næste? :D
  Kan nu godt forstå, du ikke havde lyst til at kigge, for tænk nu hvis drengen havde ret...
  Klovne er heller ikke min kop the! :)

  SvarSlet
 7. En klovn i barneovnen er måske det mest uhyggelige, jeg har hørt i flere år. Gisp, mand. Kan GODT forstå, du ikke vendte dig om.

  SvarSlet
 8. Børn er kendt for at sige virkelig uhyggelige ting - og børn ER jo i bund og grund uhyggelige, små størrelser med tungerne lidt for aktivt på gled! Tænk bare på diverse skumle film og hvordan børn og disses reaktioner kan bruges som virkemiddel, brrr ...
  (Dermed naturligvis ikke sagt, at Varanen er uhyggelig - han er supercute, også når han taler om klovne & ovne, jf. nedenfor)

  Hvis man tør, så kan man læse andre gyldne klovn-i-barneovn-lignende citater fra børn i denne Reddit-tråd: http://www.reddit.com/r/AskReddit/comments/1d2v7i/parents_of_reddit_what_is_the_creepiest_thing/

  En del af citaterne er både morsomme og tankevækkende. Andre turde jeg end ikke læse højt for min kæreste i mørket en aften inden sengetid, hvor der blev linket til et udpluk af dem på Facebook, fordi de derved manifesterede sig lidt for kraftigt for mig. Jeg er både mørkeræd og aldeles angst for overnaturlige fænomener, såeh ...

  Håber virkelig ikke, at min kommende datter vil udfordre sin mor med mange af den slags udtalelser - jeg ville dø halvvejs af skræk. Faderen, derimod, går videnskabeligt til sagen og kender en hel del til overnaturlige fænomener fra den vinkel, så han håber på det modsatte, fordi barnesindet er fuldstændigt åbent overfor al den slags, modsat voksne, hvorfor det blot er et sundhedstegn hos børn, hvis de oplever/udtaler sig om sådanne fænomener. Og fordi børn sagtens kan tackle al den slags; de tager det i stiv arm og opfatter det som noget komplet naturligt, mens det er langt mere skræmmende for voksne. Børn er jo også i en levende kontakt med fx yndlingstøjdyr og øvrigt legetøj - det er fuldstændigt samme mekanisme.

  Så Øglemor, hverken du eller HDD behøver at bekymre jer - jeres lille dreng har blot et dejligt, åbent barnesind! :)

  P.S. Håber altså virkelig, at det, jeg skriver, er mere beroligende end skræmmende. Jeg har efterhånden beskæftiget mig en hel del med samt hørt meget om børn & overnaturlige fænomener (og jeg har heller ikke selv samtlige voksenfiltre i hjernen, deraf min angst for Mørke & Co.), så måske er det blevet et naturligt emne at beskæftige sig med for mig, mens det fortsat lyder totalt creepy for andre mennesker. Det er bestemt ikke min hensigt. All is good - dét er budskabet! :)

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...