tirsdag den 21. januar 2014

Nåmn, hvordan går det så?

... Med de der nytårsforsæt-agtige tiltag, jeg havde store planer om at implementere her i 2014? Jeg ved godt, at der er 100 år, til 2014 er slut, og at der er god tid til at komme på ret køl og alt det der, men nu, hvor året er en lille måned gammel, kunne det da være sjovt at se for mig, hvordan det går. (Ikke sjovt for jer, indvender I?! Bare ærgerligt ...)

Mindre husagtigt
Indtil videre har vi ikke rigtig lavet noget i huset i 2014. Med mindre omrokering af Varanens værelse tæller? Så det lover godt ... (Og så ikke et ord om, at jeg har skumle planer for bryggerset. Skal bare lige finde nogle penge først)

Et godt år for firmaet
Lidt tidligt at gisne om, men jeg er kommet godt fra start og krydser alt, hvad krydses kan, for at de gode takter fortsætter.

Nærværende
Det går faktisk overraskende godt med at holde pause med min telefon. Indrømmet; hvis Nærværs-politiet kom på uanmeldt besøg, kan jeg ikke love, at jeg ikke vil blive fundet i en situation, hvor jeg tjekker telefonen - også i tidsrummet 15.30-19; efter ungerne er hentet, og før de kommer i seng. Men jeg sidder ikke med den, når jeg hænger ud med reptilerne, og jeg forsøger så vidt muligt at lade være med at bruge den i weekenden. At det så resulterer i, at jeg ikke får taget nogen billeder, er en downside, jeg må tage med. (Eller også må jeg begynde at huske at tage lommekameraet med i stedet).

Kødfrit (januar)
Jamen, det går strålende. Tak, fordi I spurgte. (Nå, det gjorde I ikke?) Jeg har snydt, ganske uforvarende, en enkelt gang, hvor det skulle gå hurtigt, og vi varmede en frossen blok tomatsuppe fra Mou. Som smagte glimrende, men som ved nærmere eftersyn viste sig at være kogt på en høne. (Og jeg har også spist ting, der har rørt ved kød, når jeg har spist ude hos folk, der fx har lavet pastasalat med kylling. Mere hysterisk skal det trods alt heller ikke være). Men bortset fra det, har jeg holdt mig til fisk, ost og grøntsager - og pasta i en snæver vending.

Sundere end 2013
Det går udmærket, men det er ikke uden hovedbrud. Sukkeret går det fint med at undvære, men det skyldes nok, at jeg erstatter det med dadelkugler (#nomnom), som jeg nok spiser lige i overkanten af, og mørk chokolade. Og sort te sødet med Stevia. Jeg klager ikke - og savner jeg lakrids og vingummi, spiser jeg bare noget af det. Dog slet ikke i samme mængder som hidtil.

Det har imidlertid vist sig at være mere 'krævende' at undvære både kød og stivelse, end jeg lige havde forudset. Men jeg gør mit bedste og glæder mig over, at jeg dels får det bedre af at undvære melet og sukkeret, dels bliver mere kreativ i køkkenet, når jeg skal lave aftensmad uden kød. HDD er frisk på udfordringen (han spiser som regel kød til frokost på arbejdet, så han lider ingen nød på kødfronten), og det betyder temmelig meget, da det er tidskrævende nok at skulle lave grøn mad - og hvis jeg pludselig stod og skulle lave to forskellige ting, ville det gå endnu langsommere. Reptilerne efterspørger i øvrigt ikke kød overhovedet. Engang imellem får de en spegepølsemad eller leverpostejsmad til frokost, men til aftensmaden har de ikke nævnt kødmanglen med et ord. Vi har dog den udfordring, at især Øglen ikke er så vild med sammenkogte retter - hvis hun ikke kan se, hvad det er, vil hun ikke spise det. Og bønner og squash (grundstenene i mit grønne køkken) kan hun ikke lide. Til gengæld er hun frisk på at spise grøntsagsstænger i langt de fleste varianter, så hendes pasta bliver akkompagneret af bare nogle få næringsstoffer ...

Mht. motionen går det knap så fantastisk. Det er koldt og det blæser og det er svært at tage mig sammen. Men jeg skal nok! Jeg er i øvrigt begyndt til yoga nu, og dét er fedt! Det måtte gerne være onsdag hele tiden!

Fleksibelt
Indtil videre går det rigtig fint med at balancere arbejde og fritid. Jeg har været så privilegeret, at arbejdsopstarten efter julen har været glidende, således at der har været plads til nogle korte(re) dage til reptilerne. Tiltrængt efter en lang juleferie, hvor det at komme tilbage i hverdagen har været ret hårdt for særligt Varanen. (Så han holder faktisk fri i dag og er lige nu dybt optaget af et afsnit af Dora the Explorer).

Fantastisk
Hvorvidt hele 2014 bliver fantastisk, er svært at spå om, her inden vi rammer februar. Men so far so good - starten har været god, og fortsætter det sådan, er jeg ret sikker på at nå mit beskedne mål om et awesome år ...

15 kommentarer:

 1. Åh, jeg ved godt, at kost er et sprængfarligt emne, men jeg er simpelt hen nødt til at høre lidt om din beslutning om, at reptilerne også skal være kødfri, og om du har sat dig ind i, hvad de så skal have i stedet. Jeg er ked af, hvis jeg træder dig over tæerne, men jeg er meget skeptisk over for kombinationen af børn og vegetar-/veganermad, og vil rigtig gerne høre, hvilke tanker der ligger bag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du træder mig skam ikke over tæerne overhovedet, bare rolig :-)

   Altså, jeg har ikke gjort mig kæmpestore tanker om emnet. For jeg har ikke planer om at fortsætte et vegetarliv som sådan, men blot at skære ned på kødet og måske have to-tre kødfri dage om ugen. Det kom sig egentlig af, at jeg syntes, vores mad var blevet for ensformig, og desuden ville reptilerne kun spise pølser og bacon, når det gjaldt kød.

   Ungerne får stadig kød i deres respektive institutioner, hvor de har en god og alsidig madordning, så jeg er sikker på, at de bliver dækket ind, når det gælder proteiner fra kød (som ikke nødvendigvis er pølser og bacon :-)). Derudover gør jeg mig umage med at lave mad efter bøger, der omfatter alle ernæringskilder, så det er ikke sådan, at vi kun får broccoli med agurker her i januar. Vi får hummus, falafler og andet med proteinrige bælgfrugter, og vi spiser en del fisk. Reptilerne elsker både tun, makrel og torskerogn, så det er tit på frokostprogrammet, og fiskefrikadeller og så'n til aftensmad. I øvrigt skal jeg lige understrege, at hverken reptilerne eller HDD er på kulhydrat-restriktion. Det er bare mig.

   Men det er helt sikkert et relevant spørgsmål, du stiller, og reptilerne ville da helt klart ikke være tjent med, at jeg ikke havde tænkt nærmere over det, hvis jeg ellers planlagde at fortsætte vegetarstilen. Men jeg er ret sikker på, at de får, hvad de skal bruge - og de spiser klart mere alsidigt nu, har jeg en fornemmelse af :-)

   Slet
  2. Jeg synes, det er et sejt træk, du har taget :-)
   Og hvad angår kød & andre animalske produkter, så er det sådan en almindelig dansk hjernevasket antagelse, at vi har brug for mælk og gris. Det passer ikke.
   Der findes 1000-vis af internationale forskningsresultater, der viser, at ingen - heller ikke børn - har BRUG for kød og mælk.
   En hurtig indsigt kan du få ved at se filmen "Forks over Knives" - vises bl.a. på Netflix. Tallene er ikke til at tage fejl af!
   Vi spiser kød herhjemme. 2-3 gange om ugen. Fisk fra den lokale, tykke langtidskyllinger fra Allégården og glade, dansende øko-køer fra Nørregård. Og så får ungerne lidt leverpostej og kødpølse fra Hanegal på madpakken.

   Jeg har også en datter, der nægter sammenkogte retter - ikke engang blandede salater - så jeg laver tit tapas-variationer herhjemme. Fx tomatsuppe-tapas, som består af "kedelig" klumpfri tomatsuppe og så fade og skåle med pesto, parmesan, soyafløde, rugbrødscrutoner, pastaskruer, frosne ærter osv. :-) Eller pastasalat-tapas, hvor alle grøntsagerne, dressing og kerner ligger pænt side om side i fadene... Arbejdet er de samme, opvasken lidt større ;-)

   Tak fordi jeg må læse med - du er en dejlig solstråle :-)
   Like Bree
   http://deterbaresundt.blogspot.dk/

   PS. prøv lige de fantastiske knækbrød, jeg lige har bagt i dag - ungerne ELSKER dem med bare en skive ost på ;-)

   Slet
  3. Det er en interessant diskussion, synes jeg, og selv om jeg ikke har beskæftiget mig så meget med emnet, så synes jeg bestemt ikke, at jeg - eller børnene for den sags skyld - tager skade af at undvære kød fra tid til anden. Og da slet ikke, når reptilernes foretrukne kød er godt forarbejdede sager som pølser og bacon. Jeg må se den dokumentar, du skriver om - den lyder interessant.

   Det er en god idé med tapas-anordningen - vi serverer bl.a. pitabrød med stor succes herhjemme; formentligt fordi den unge dame så kan se, hvad hun spiser.

   Og mange tak for de pæne ord!

   Hvad angår mælk vs. ingen mælk-diskussionen, er den jo et minefelt af dimensioner. Jeg har besluttet, at mælk er fint for mig og mine unger, men ingen af os drikker det som sådan - kun i kaffen. Og så indgår det i madlavningen.

   Slet
  4. Har en bekendt der er sundhedsplejerske og som anbefalede kalk-piller til mine børn, da de heller ikke drikker/spiser mange mælkeprodukter (deres eget valg).

   Slet
 2. Yay for nytårs-statussen ;o) det går jo bare godt. Og hey for yoga-onsdage! Og for kød og kulhydrat fobien. Og for balance og ALT det andet. Yay yay yay.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mega-yay! Lad os håbe, det varer ved :-)

   Slet
 3. Hvor er det godt gået. Og så skid da hul i (Hvad? Skal vi til at tale pænt her i 2014?) om du ikke lige fået løbet helt så meget lige nu hvor det er monster-koldt. Altså når det bliver minus 10 om natten, så er det ok, at mene, at der er noget som kan være for koldt - Selv til god påklædning.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, vi skal da ikke til at tale pænt. Skal vi? Altså, mine børn skal tale pænt, men JEG behøver ikke. Eller hvad? Jeg ville i øvrigt ønske, at jeg kunne skide hul i, at jeg ikke får løbet, men der er 21 km, der venter på at blive løbet i slutningen af marts, så jeg bliver nødt til at løbe bare lidt. Særligt fordi det ville være SÅ ærgerligt at skulle gå ruten, da det bare betyder yderligere tid udendørs på den formentlig VIRKElig kolde martsdag ...

   Slet
 4. Og her sidder man så med hånden dybt begravet i godteposen og undrer sig over, at du skal løbe så langt igen igen. Jeg var fuldt ud overbevist om, at det var noget man gjorde en gang i sit liv bare for at kunne prale med det. Og måske en ekstra gang for at kunne prale med en god tid. Du er jo rockersej.

  Vi er i øvrigt så oldschool, at vi ikke ejer smartphones, hvilket gør os enormt nærværende (når altså laptoppen er uden for rækkevidde). Jeg har dog en arbejdssmartphone, som jeg lystigt bruger til at tage billeder med, men derudover har jeg sjovt nok ikke lyst til at være for meget sammmen med den efter arbejdstid.

  SvarSlet
  Svar
  1. Altså, de andre gange jeg har løbet langt, har jeg jo løbet 42. Så reelt er de 21 ikke helt crazy - faktisk skalerer jeg ned ;-) (Men jeg synes nu, at knæene er begyndt at værke lidt, så jeg tror, jeg skal have mig en længere løbepause, når halvmaratonnen er overstået ...) Der bliver i øvrigt ikke noget af at prale med en god tid - hvis det går, som det gjorde med helmaratonnen, så bliver min tid dårligere og dårligere.

   Smart ikke at have smartphones, faktisk. Det er bare lidt mere besværligt at hive laptoppen frem midt i legen med ungerne ... :-)

   Slet
 5. Køb Ottolenghi's vegetarbog Plenty på amazon.uk. Og når du er der, så køb Hugh's bog også. Selvom han er lidt ækel, så er hans bog ræddi god.

  SvarSlet
  Svar
  1. Plenty må jeg have fat i. Hugh's veg-bog har jeg anskaffet mig. Elsker den højt allerede.

   Slet
 6. Det med telefonen er jeg også begyndt på... Efter min ældste i november sagde, at han synes jeg brugte for meget tid på at glo på den ;-)

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...