onsdag den 9. april 2014

Hverdagsmagi - eller noget om løgn og latin

Jeg har vist skrevet om det før, men i vores lille familie omgås vi sandheden om ikke lemfældigt, så i hvert fald med en vis ramme for fortolkning. Ikke når det gælder almindelige ting, forstås, men herhjemme er udsagn som "Der bor en nisse i skorstenen i december" og "Der bor trolde i de svenske skove - de lever af blåbær og af at drille børn" fuldt ud lige så sande som "Der er syv dage i en uge".

Jeg elsker at bruge fantasien, og jeg elsker, at mine børn elsker at bruge fantasien. Særligt Øglen er meget hittepåsom, og hun elsker magiske fortællinger og noget, der falder lidt uden for det normale. Varanen er også helt med på især konceptet nisse (måske fordi vores dukker op efter forgodtbefindende; fx forleden, hvor han havde farvet risengrøden grøn - og i øvrigt får skylden for alt, der ikke lige kan forklares).

Det giver sig selv, at både julemanden og påskeharen findes, og undertegnedes øjne i nakken står heller ikke til at diskutere. Selv om man ikke kan se dem.

Farmor er ikke helt enig i vores måde at "drille" børnene på, som hun kalder det. Hun er bekymret for, om de kommer til at føle sig drillet, og på den måde bliver kede af det. Derfor har hun flere gange forsøgt at dementere fx fortællingen om troldene i Sverige, og vi har flere gange bedt hende lade være. For er der noget, Øglen kan huske fra gang til gang, vi er i Sverige, så er det, at vi skal sætte blåbær ud på trappen om natten, så troldene spiser dem og lader være med at lave ballade og skræmme ungerne. Ligesom hun også kan huske, at de store trolde bor under de store mosbeklædte sten, og de små trolde bor under de små mosbeklædte sten. Det er blevet en stor del af det at være i Sverige, så det er vi ikke interesserede i at tage fra hende. Jeg tror i øvrigt også, at Farmor efterhånden har fattet budskabet, og så må hun småryste på hovedet fra afstand.

Naturligvis er det ikke planen, at reptilerne skal vokse op i en parallelverden, hvor der danser enhjørninger rundt på en mark fyldt med slikkepinde og ende med at blive mobbet herfra og ud i evigheden, når de engang skal i skole. Men verden og hverdagen kan blive alvorlig hurtigt nok, så derfor synes hverken HDD eller jeg, at der er noget forgjort i at gøre det hele en lille smule magisk. Bare engang imellem.

Og det har jo også sine fordele. Øglen er fx blevet overbevist om, at HDD kan trylle, fordi jeg i weekenden havde held til at smugle en slikkepind fra skabet ned i mit ærme, uden hun så det. Og da vi så sad og spillede Ludo, spurgte jeg helt bekymret, om der var noget i vejen med hendes øre. Hun svarede benægtende, men jeg fik allernådigst lov at kigge alligevel, fordi jeg sagde, at det så helt rødt og mærkeligt ud. Og vupti! Onkeltricket over dem alle - så kom der sør'me en slikkepind ud af øret på hende. Dét blev der dæleme tænkt meget over (da den første begejstring havde lagt sig). Og konklusionen blev, at det måtte være HDD (som ikke var hjemme), der havde tryllet en slikkepind ind i hendes øre, da vi var nede og handle et par timer tidligere ...

Hun tror i øvrigt også, at jeg kan trylle. For et par måneder siden var vi nemlig nede i det lokale storcenter, og Øglen så noget glimmerlim, som hun måtte eje. Onde Mor sagde nej, og så gik vi videre - ét stk. surmulende Øgle rigere. Men da vi kom hjem, kom Onde Mor i tanker om, at vi faktisk allerede havde samme type glimmerlim, så det fik jeg i al ubemærkethed fisket frem fra skabet og præsenteret for Øglen. Instant awesomeness fra den bette til mig.

En eller anden dag finder ungerne ud af, at hverken HDD eller jeg kan trylle. At julemanden ikke findes, og at der ikke er trolde i Sverige (og at de, hvis der var, ikke ville spise blåbær). Men den dag kan tids nok komme, og indtil da stemmer jeg for lidt mere magi i hverdagen!

7 kommentarer:

 1. Jeg er helt enig med dig. Børn kan tids nok blive præsenteret for livets realiteter - lad dem for himlens skyld være børn, så længe de kan. Jeg stemmer for magi :-)

  SvarSlet
 2. Det er det samme her hos os.... Vores unger går begge i skole. Prinsessepigen er den eneste i klassen der tror på julemanden (hun er 8år og går i anden klasse) hun er ligeglad og fortæller glædeligt sine kammerater, at julemanden da selvfølgelig ikke besøger dem når de ikke tror på ham. Vi tror også påskeharen, tandfeen og på, at faren kan trylle:) Vores børn er altså næsten 7 og 9 men de elsker magien og vil ikke stoppe med at tro:)

  SvarSlet
 3. Her har vi gjort det samme og ingen har taget skade, de er i dag hhv 21 og 12 år og vi har stadig en nisse på loftet der får grød den 1. søndag i advent og mormor kan se om hjørner når børnebørnene laver unoder :-)

  SvarSlet
 4. Der skal nok komme en tid, en alder, hvor de så ganske udmærket ved, at det ikke er sandt, men alligevel er med på legen, fordi det giver et særligt sammenhold, tag fx min vætte-julekalender. Gustav er da godt klar over st nissen ikke findes, men derfor er det jo sjovt alligevel og de snakke der opstår omkring hele det setup er guld værd, til evig tid. Til gengæld har vi aldrig haft en tandfe, for Gustav var skrækslagen ved tanken om at den tog hans tænder... men nu er han begyndt at tale om det, fordi han har en alder, hvor han ved, at der følger penge med og dem er han interesseret i, også selv om det betyder, at vi må lege, at der findes en tandfe :)

  SvarSlet
 5. Helt enig i at børn sagtens kan tåle lidt magi - det er det der gør det sjovt t være barn;)
  Mine forældre synes også det er noget pjat med

  SvarSlet
 6. Jeg er helt klart på magi-holdet. Jeg er begyndt at læse Harry Potter for Miriam og det giver anledning til de sejeste spørgsmål fra hendes 6-årige hovede, som fx hvorfor Voldemort overhovedet er ond - og hvorfor han vil slå børn ihjel. Vi stopper efter bog #1 og gemmer resten til hun er blevet ældre, men aldrig har jeg insisteret så meget på at læse for hende. Elsker at vi nu kan tage hul på al den magi, der gemmer sig i bøgerne! Kudos til dig/jer og giv den gas med alt det eventyrlige. Deres fantasi skal nok bliver stækket tidligt nok. Kh Rikke

  SvarSlet
 7. Hear, hear! All for magi i hverdagen.

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...