fredag den 25. april 2014

Klar, parat – børnehavestart!

… Altså ikke endnu, vel. Men til september skal Varanen begynde i børnehave. Det kunne jeg godt skrive en masse om, at jeg slet ikke fatter. Hvor blev tiden af, og alt det der. Men det gider jeg ikke. I ved godt, at tiden flyver som en vanvittig, så i stedet holder jeg mig her i indlægget til at skrive om den børnehave-parat-samtale, HDD og jeg var til i vuggestuen lige før påskeferien. Det er åbenbart kutyme med sådan en samtale i vores vuggestue, og det passede mig da egentlig glimrende at skulle bruge en lille halv time på at snakke om min søde søn. Om end jeg var en smule på barrikaderne i forvejen, da jeg forventede irriterende ord som ’sansemotorisk forstyrret’ og synonymer til samme, efter en af pædagogerne for et par måneder siden havde nævnt noget om det taktile i forbindelse med, at vi talte om, at Varanen godt kan finde på at slå, hvis han bliver rigtig vred.

Heldigvis var der intet ved samtalen, der gjorde, at jeg blev nødt til at opretholde barrikaderne. Det foregik stille og roligt, og der blev hæftet en masse pæne ord på Varanen. Nogle af de ord, der stak positivt ud, var ”kærlig og venlig”. Ord, som jeg helt bestemt synes passer på ham, men som jeg ærligt talt har været lidt i tvivl om, hvorvidt de også mente (eller så) i vuggestuen. Synes ofte, jeg hører, at han igen-igen har været temperamentsfuld, ikke forstår at vælge sine kampe, nægter at tage tøj på selv og videre i samme dur. Og får et ”i dag har været en god dag” med på vejen – sagt i et bekymret-agtigt tonefald, hvor man får indtryk af, at det snarere er undtagelsen end reglen.Mårfar læser højt

Men som sagt; samtalen, der efter sigende skal give et retvisende billede af, hvordan personalet oplever barnet, nævnte nærmest intet om den slags. Jovist fik vi en sludder med ”Voksen-T” om, at Varanen kan blive edderspændt rasende og gå fra 0 til 100 på et splitsekund, men det foregik i en jovial tone, og – modsat tidligere – følte jeg mig ikke ’beskyldt’ for at have et barn, der var socialt og taktilt udfordret. (Ikke, at der ville være noget i vejen med det, hvis det altså også var sådan, vi kender og ser ham).

Så jeg er glad. For at Varanen er lige så sød og dejlig (og hidsig) i vuggestuen, som han er derhjemme. Og for at de voksne også kan se det og holder af vores lille dreng. For det betyder da noget. At de voksne, der er så meget sammen med ens barn, også holder af det. (Altså, nu skal det ikke lyde som om, jeg tidligere har været i tvivl, om de kan lide ham. Men jeg synes bare, der har været lige lovlig meget fokus på hans temperament).

Til mit (måske lidt næsvise) spørgsmål om, hvorvidt Varanen så er børnehaveparat til september (selv mener jeg bare, det er relevant. Hvorfor ellers kalde det en børnehaveparatheds-samtale), fik vi at vide, at det er han. (Duh. Det er jo ikke som om, han får muligheden for at gå vuggestuen om). Men at han kan få en hhv. nem eller svær begyndelse, alt efter om han lærer at tackle eksempelvis konflikthåndtering og modgang på en lidt mindre hidsig måde. Men jeg er fortrøstningsfuld. Synes faktisk allerede, at han slår markant mindre. Og til det der med, at han skal lære, at et nej er et nej uden at gå helt i baglås, så arbejder vi på sagen.

Og at han i påskeferien har lært selv at sige til, når han bliver rigtig vred og så går for sig selv i stedet for at slå (i hvert fald nogle gange), tænker jeg, vil gøre det endnu nemmere for ham i konflikter. Også selv om det foregår demonstrativt med stramt korslagte arme, verdens mest gnavne udtryk i ansigtet og en mumlen, der lyder noget i retning af "Varanen er MAJET vred nu" eller - den lidt mildere version - "Varanen er lidt sur, mor!".

Det skal sq nok gå, det der børnehave. I øvrigt har han allerede smeltet børnehavepædagogernes hjerte – særligt den enes, som han har lært navnet på. Og sagde farvel til forleden med sit allermest indtagende blik, hovedet let på skrå og sukkerstemme. Så jo. Det skal nok gå!

10 kommentarer:

 1. Fantastisk. Sikke da en positiv og løsningsorienteret indstilling. Det kan vi lide - altså os forældre, når 'andre' skal håndtere vores banditters (ikke altid måske) sunde behov for at give udtryk for deres følelser (eller noget). Ja selvfølgelig skal det nok gå. Det er jo Varanen! :o)
  God weekend ♥

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en rigtig god vuggestue, og de er meget opmærksomme på børnenes trivsel. Det er dejligt! Og ja - det skal nok gå. For som du siger, så ER det jo Varanen :-)

   Slet
 2. Mindstemanden skulle også lære at håndterer sin vrede og det har han klaret til UG. Han går i 0 klasse nu og har efterhånden forstået det bedst betaler sig ikke at råbe og bare gå væk:) God weekend:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt at høre, at det iltre temperament kan gros væk :-) Det virker allerede som om, noget af brodden er taget af hidsighedsanfaldene, så jeg er fortrøstningsfuld ... :-)

   Slet
 3. Der er lys for enden af den tunnel. Om ca. 20 år, kan du se at alle kampe og tanker har båret frugt og du har skabt en veltilpas voksen som rent faktisk også fungere i det etablerede samfund.

  God søndag til dig.

  Kh. Lis

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, det håber jeg, du har ret i. Selv om jeg ikke skal tænke alt for meget over, at de ting, jeg gør og siger og kæmper for nu, måske først viser sig - i god eller dårlig form - om 20 år ... Det kunne jeg godt få lidt pres over :-) God aften til dig!

   Slet
 4. Dejligt, at de voksne omkring Varanen ser ham og holder af ham. Det er så vigtigt at føle, at ens barn bliver forstået som den han/hun er. Min veninde sagde engang om min ældste datter, at hun blot havde en stor personlighed i en lille krop:-) Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig SÅ vigtigt, at ens barn bliver både set og mødt som den, det er. Og ja - en stor personlighed i en lille krop; Det er vist kendetegnende for begge mine unger ;-)

   Slet
 5. Jeg tror også, at vi inden for de næste måneder skal til sådan et møde. Bliver helt svedt ved tanken om at min lille pige skal et sted hen, hvor der ikke kun er tre voksne og otte børn og hvor hun i noget videre omfang skal klare sig selv... (Men det lyder i øvrigt som et rætti godt møde)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg fatter overhovedet ikke, at Varanen snart(agtigt) skal i børnehave. Jeg synes jo ikke, det er så længe siden, han begyndte i Den Nye Vuggestue, hvor han var den markant yngste på stuen. Fra og med i morgen er han den ældste. Stop tiden, en eller anden!

   Slet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...