fredag den 16. januar 2015

Fra et hjem med melkværn


Nogen er fra et hjem med klaver (mig, for eksempel). Som barn spillede jeg klaver – først godt hjulpet på vej af min mor, derefter af VIRkelig gusten musiklærer på folkeskolen, der var meget glad for små piger med langt hår. Men han lærte mig da at spille klaver (som jeg sidenhen har glemt), så det var da altid noget.

Andre (som fx reptilerne) er ikke fra et hjem med klaver. Og bliver det formentlig heller aldrig, eftersom ingen af os voksne spiller. Mon HDD's (ubrugte) saxofon tæller bare lidt? Til gengæld er de nu fra et hjem med melkværn. Og mens sådan en måske ikke umiddelbart tyder på, at man kommer fra et velstillet hjem med kulturelle interesser (ordbogens definition af klaver-ordsproget), så tyder det alt andet lige på, at nogen i familien interesserer sig for at bage. Hvilket i min optik ikke kan være helt skidt. 

Her er den jo, den bette kværn. Som jeg kan mærke, at jeg kommer til at blive ret så gode venner med ...

Som jeg kort har været inde på i et tidligere indlæg, så fik jeg en melkværn i julegave. Af HDD. Dén havde jeg ikke lige set komme, og selv om jeg elsker anderledes gaver – og dem er han god til at give – skulle jeg lige bruge et par dage på at vurdere, om den (uforholdsmæssigt dyre) maskine skulle blive i hjemmet eller konverteres til et par langskaftede støvler og en ny cardigan (som man, modsat melkværnen, intuitivt ved, hvad man skal bruge til). Det blev imidlertid melkværnen, der vandt – om end den blev byttet til en pænere, kraftigere model (som HDD oprindeligt ville have givet mig, men da han købte den, var den ikke på lager hos økodøko-forhandler. Det var den imidlertid kommet i mellemtiden). Og som med de fleste gaver fra HDD, har den vist sig at være en gave, der sidder lige i skabet, so to speak. Ikke nok med, at den er sjov at bruge (jeg kræver ikke så meget: Hæld korn i tragten, tryk på knappen, og voila! Friskkværnet mel! Det ER da fantastisk!), så har den også fået mig til at genoptage min bage-interesse, som det er alt for længe siden, jeg har fået gjort noget ved.

Siden nytår har jeg således bagt: 
 • Et grydebrød udelukkende af (usigtet) friskkværnet ølandshvede (pt. de eneste korn, jeg har. Skal snart svinge omkring en kornpusher), som blev lækkert og luftigt, men meget groft. Og temmelig mørkt pga. alle kim- og skaldelene
 • En omgang rugbrød, der mislykkedes (de smagte glimrende, men blev for klæge)
 • Et pull apart-brød med æble, kanel og marcipan (af let sigtet mel). Nok lidt mere brødagtigt, end det ville have været, hvis jeg havde brugt almindeligt, fint hvedemel, men det synes jeg ikke, gjorde noget
 • Chapati med friskkværnet, usigtet mel, og kikærtemel (som jeg havde i forvejen. Men når jeg løber tør, skal det laves på melkværnen)
 • Endnu en omgang rugbrød efter min (bageglade) fars tilrettede opskrift, som blev virkelig lækre, om end der stadig er plads til en smule forbedring. Fx bedre smøring af formen, så brødene ikke hænger fast, for starters …
Og nåja – så har jeg lavet en surdej, og vi har tryllet ølands-pandekager frem af usigtet mel. Som smagte og duftede fantastisk, og som mættede så meget, at vi alle nærmest trimlede ned af stolen efter kun 2 sølle pandekager (hver. Trods alt). Endnu en fordel ved fuldkorn – man kan ikke spise så meget!

Vi kan altså konstatere, at melkværnen har fået mig til at bage mere. Allerede dér vinder den på point. Dernæst har jeg konstateret, at friskkværnet mel dufter sindssygt godt. Af sol og sommer og … sjovt nok … korn. Så man kan ikke undgå at blive lidt glad i låget, når man står der og kværner. Eller … når maskinen står og kværner. For den er heldigvis elektrisk. Ellers tror jeg, min begejstring kunne ligge på et temmelig lille sted.

Jeg har mange flere brød og kager på tapetet i den kommende tid (første projekt er endnu mere rugbrød. Der skal jo bruges af surdejen), men før jeg kan gå i gang med at eksperimentere for alvor, skal jeg have investeret i noget så first world-agtigt som en fin melsigte, så det er muligt at bage brød- og kagetyper, der er mere fine i det. Selv om det er lækkert, ER det jo ikke alting, der behøver at være fuldkorn. 

Og nåja - så mangler jeg snart korn. Har kig på en gård på Sjællands Odde, der forhandler div. korntyper, men var det lidt tættere på Nordsjælland, ville det ikke gøre noget. Eneste krav er, at det skal være økologisk, så er der nogen, der ligger inde med de vises sten, så byd gerne ind. (I øvrigt ved jeg godt, at jeg bare kan bestille korn fra Aurion, men det bliver for dyrt i længden. Jeg vil hellere handle direkte hos dem, der dyrker kornet).

18 kommentarer:

 1. Gården ved Odden har jeg hørt godt om og min veninde har vist også købt der...
  Og hvis du ikke har den, så vil jeg anbefale Meyers Bagebog/brødbog. Jeg lånte den på biblioteket og den er en god inspiration til alt slags (lækkert) brød :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg må se nærmere på gården ved Odden. Kommer bare ikke lige forbi foreløbig, og mit korn-stash er ved at være tomt.
   Jeg har i øvrigt allerede Meyers brødbog - jeg var på bagekursus for snart 5 år siden, hvor min interesse for bagning for alvor blev skudt i gang :-)

   Slet
 2. Nøøøj, hvor er jeg misundelig... Jeg fik altid friskkværnet mel med hjem, da jeg arbejdede i min fars økologiske butik som ung...

  Tjek listen over øko-forhandlere her: http://www.ecoweb.dk/gaardbutik/sjael.htm
  Måske er der nogen, der også kan tilbyde korn, hvis man sprøger pænt :-)

  Ringsted mølle er i øvrigt på listen (ja ja, geografi er så ikke mit speciale, men det ligger da på den rigtige sidevaf Storebælt) ;-)

  Har du fået styr på rugbrødet?
  Ellers kan du evt. kigge ind til mig, jeg har haft god held med rugbrød :-)
  Sværger i øvrigt til Jamie Oliver/Tefal brødforme i silikone med hård kant... Brødet slipper lige så fint hver eneste gang ... og så gpr den i opvaskemaskinen ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for liste til øko-forhandlere. Jeg har talt med en del af dem, men enten bor de for langt væk og fragter ikke, eller også forhandler de primært korn fra Aurion (som er fo dyrt). Må planlægge weekendtur til en gård inden længe :-)

   Tak for tip til rugbrødsforme også - noget må der ske, for indtil videre har jeg kun én form, der er noget værd (fra Kaiser), og det er jo ikke nok, når der er til 2 rugbrød i en opskrift ...

   Slet
 3. Meget misundelig på din kværn! Har set at Plum maler mel til Fuglebjerggaards butik, men om hun sælger kornet også, tjah... Men det er da i hvert fald tættere på en Sj. Odde. Der ligger en biodynamisk/økologisk gård/gårdbutik i udkanten af Farum, husker ikke navnet, og ved heller ikke om de har korn, men lækkert udvalg de ellers har :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ah, Camilla Plum. Må da lige høre hende ad, om hun også dyrker korn til videresalg. Tak for tip! Superlækker butik ved Farum, men de har desværre ikke korn :-(

   Slet
 4. Næsegrus beundring herfra! Jeg er selv en klovn til at bage, så det eneste indspark jeg kan komme med: "Husk at tjekke at du slukker ovnen og ikke kommer til at tænde en kogeplade i stedet."

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha - det skal jeg nok. Hvilket i øvrigt ville være virkelig mærkeligt, hvis det skete hjemme hos os, eftersom ovn og kogeplader befinder sig to forskellige steder i køkkenet :-)

   Slet
  2. SÅ smart! Den indretning kunne have reddet flere bagekatastrofer herhjemme (jep, det er sket mere end én gang - af skade bliver man/jeg åbenbart ikke klog). :D

   Slet
 5. Køb EVA professional rugbrødsform - slipper ALTID! Og brødet får rigtig "rugbrødsfacon".
  Og ja, friskkværnet mel er fantastisk. Jeg er især begejstret for durum.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor køber du dit korn? Og tak for tip til rugbrødsform - ved du, om man kan få den mindre end 3,3 l., der er lidt til den store side ift. mine opskrifter?

   Slet
 6. Neeej, hvor hyggeligt, total Børnene i Bulderbystil.

  - Anne

  SvarSlet
 7. Det er simpelthen så sej en kærestegave! Måske jeg skulle give Manden en næste år? Det er godt nok mest mig, der huserer i køkkenet, men når det handler om teknik, mekanik og sejt grej, er han på.

  Jeg tror aldrig, at jeg har fået friskkværnet mel, men kan forestille mig, at det svarer til friskkværnet kaffe, og det er jo bare godt.

  Og nu de andre skriver om rugbrødsforme gør jeg også: Jeg har droppet de dyre med den gode belægning, da de trods prisen slides for hurtigt. Nu sværger jeg til billige forme fra Netto eller Ikea med enten et godt lag olie eller som oftest et stykke bagepapir.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, giv da Manden en. Eller måske en ismaskine med kompressor (som jeg gav HDD i fødselsdagsgave) - det er totalt win-win; han får noget teknik/mekanik/sejt grej, og jeg får is. Mmmmm! :-)

   Bagepapir må blive vejen frem, til jeg finder nogle nye rugbrødsforme ...

   Slet
 8. Anede simpelthen ikke at sådan noget som at kværne mel var kommet fra den lille kornmølle på toppen af bakken, og ned til elektrisk skabsmodel! Velkommen nye fagre verden til Liv.
  Og sikke en entusiasme det har vakt i dag. Det er da kun til at blive glad i låget af. Men en anden een har jo godt luret at bageglæden kommer fra mårfar ;-) fedt! Gad vide om det bliver Øglen eller Varanen der skal bære det videre ... er der nogle tegn på det allerede? Eller måske begge?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er mega-smart. Særligt den del, hvor man slipper for at have en rigtig mølle stående i køkkenet, er jeg begejstret for ;-)
   Jeg tror faktisk, at bageglæden indledningsvist kom fra det bagekursus jeg var på for 5 år siden, men sidenhen har skubbet lidt til side. Men det har helt klart været et skub i den rigtige retning, at Mårfar også har fundet bageglæden (og så at få en melkværn, naturligvis :-))
   Hvad angår ungerne, så tror jeg faktisk, at de begge kunne ende med at bære bageglæden videre. De er sjovt nok særligt begejstrede for kager ;-)

   Slet
 9. Hvor er det en fin gave! Jeg er helt vild misundelig... Mest på det brød, der kommer ud af det.

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...