mandag den 5. januar 2015

Hej 2015!


Det er næppe gået nogens næse forbi, at det er blevet et nyt år nu. Fyldt med nye, ubrugte dage, der er klar til sjov, ballade, alvorligheder, almindeligheder, glæder og sorger. Alt sammen dage, som jeg endnu ikke aner, hvad bringer, men jeg glæder mig til at se, hvad kalenderens blade bliver fyldt med.

Selv har jeg ikke tænkt så meget over året, der kommer – dagene går jo under alle omstændigheder, og min plan (og min opgave, for den sags skyld) er jo ’bare’ at fylde dem op med liv. 

Men eftersom nytåret maner til eftertanke, refleksion og om ikke ændringer, så justeringer, har jeg brugt dagene omkring årsskiftet på at tænke tilbage på året, der er gået. Jeg burde vel, lige som så mange andre her i Blogland, lave en decideret status over de forgangne 12 måneder, men jeg er for doven til at gå arkivet igennem. Til gengæld er det lige til at overskue at kigge på mine forsætter – eller intentioner, som jeg vist kaldte dem – fra sidste år

De få dage, sneen var her, blev den udnyttet til fulde. Her hos Mårmor og Mårfar i juleferien

Generelt synes jeg, at jeg – vi – er kommet meget godt i mål. Året har været meget mindre hus-agtigt (de eneste større ting, vi har lavet, er at imprægnere taget og rydde op i garagen), firmaet har haft medvind (uden det er gået alt for meget ud over fleksibiliteten), og nærværet er blevet en hel naturlig del af hverdagen. Telefonen har fået meget – meget – mindre opmærksomhed, og selv om jeg hverken kan eller vil pudse nogen glorier, kan jeg helt uden at lyve sige, at den nu stort set kun bliver brugt til det, en telefon er beregnet til plus som kamera, Instagram- og nyhedstjekning og nødløsning i køkkenet, når en opskrift driller. Den rastløse opdateringsfinger har været på afvænning og er faktisk blevet så doven, at telefonen ikke sjældent får lov til at blive hjemme (eller i tasken), hvis vi er ude. Jeg kan mærke, at det giver mig meget mere ro, at jeg ikke længere så let lader mig distrahere. Og det har givet mig muligheden for at falde i staver eller endda – fyha! – kede mig fra tid til anden. For ikke at tale om at læse rigtige bøger (eller ... altså ... chick lit og krimier, eggå. Hvilket måske ikke er 'rigtige' bøger i nogens øjne. Men de er lavet af papir  ...)

Pr. 1. januar 2015 fik jeg endda også deaktiveret (ikke slettet. Har endnu ikke hittet ud af, præcis hvor man gør dét henne) min efterhånden temmelig ubrugte FB-konto. Hvilket jeg burde have gjort for længe siden, for på det seneste har FB ikke givet mig andet end dårlig samvittighed og/eller følelsen af at gøre alting forkert/for lidt/for meget. Så farvel til endnu et tidsfordriv og goddag til en tilværelse med færre input, der sparker til min åbenbart latente utilstrækkelighedsfølelse. (Og i øvrigt også goddag til en tilværelse uden mulighed for nogensinde at kunne deltage i konkurrencer eller give aways igen. Det var ikke rigtig gået op for mig, HVOR meget der egentlig er hægtet op på, at man har en Facebook-konto, men eftersom jeg alligevel aldrig vinder noget, klarer jeg det nok). 

"Skal vi ikke bygge en snemaaaand ...?" *Syng selv videre* (Folk, der har set "Frost" mere end en halv gang, ved, hvad jeg taler om). Her et ret lavstammet eksemplar - igen hos Mårmor og Mårfar 

So far so good. Ønsket om et år med mindre kød gik fint i januar 2014, der var helt vegetarisk. Det var både lækkert og godt for krop og sjæl, men jeg faldt desværre hurtigt tilbage i gamle madlavningsvaner, da februar kom, så jeg må op på den kødfri hest (eller noget …) igen. Generelt kunne jeg godt trænge til at give mine madvaner et sundhedstjek i år. Det der med at holde sig fra mel og sukker, som jeg fablede om for et år siden, er i hvert fald ikke noget, jeg har husket (og næppe noget, der kommer til at ske i 2015, eftersom en af mine julegaver var en melkværn). MEN: Efter verdens længste pause er jeg endelig kommet i gang med at løbe igen. Og vinterbade (ikke noget ”igen” her – det er første gang, jeg har prøvet dét. Men bestemt ikke sidste). Godt nok kun én gang om ugen, men 8 km har også ret, og det giver mig blod på tanden til at røre mig, selv om vejret er både gråt og koldt. Jeg troede faktisk ikke, at jeg egnede mig til at løbe sammen med nogen, men det har vist sig både at være sjovt, hyggeligt og motiverende. Vi vinder ingen priser for hastighed, men vi kommer af sted, uanset om det er gråt, vådt eller hvidt, og det må altså også tælle for noget.

Mit sidste – og måske ikke alt for beskedne – ønske for 2014 var, at det skulle være intet mindre end fantastisk. Men selv om der har været rigtig mange gode ting i 2014 (jeg nævner i flæng: Vi er alle sunde og raske (faktisk kan jeg ikke huske et år, hvor ungerne har været så LIDT syge som i 2014), børnene vokser som ukrudt og trives, og der har været både skønne ferier, hverdagsoplevelser, mærkedage og meget andet), så var især første halvdel af 2014 benhårdt. Jeg har været helt nede i kulkælderen og tumlet med store, tunge og temmelig livsomvæltende tanker og beslutninger. Det har i dén grad trukket tænder ud og pirket til både identitet, selvværd og troen på egne evner.

Fra altid at have været sådan temmelig happy-go-lucky af sind, har det været lidt af en omvæltning. For nu at sige det mildt. Måske var det en form for vinterdepression. Måske var det stress (hvilket kan lyde paradoksalt, når vi tager i betragtning, at jeg ikke just har en 70 timers arbejdsuge. Men der har været mange andre faktorer inde over, som kan have stresset og som i hvert fald har påvirket mit humør i en ret uheldig retning). Eller måske var det bare en sindstilstand, der hverken kan eller skal puttes i en kasse og hedde andet end "træls". Uanset hvad, så er de mørke tanker væk nu, men der er stadig eksistentielle overvejelser, der trænger sig på, og som næppe løser sig lige med det første. Men jeg – vi – er på vej i den rigtige retning, og vi er på vej sammen, så jeg satser på, at 2015 nok skal vise sig at blive alt det, 2014 ikke blev. Nemlig fantastisk.

Og det må så være nytårsreflektioner nok for nu. Alt er godt - send mere chokolade, for jeg har snart spist alt det, der var tilbage fra julen (men dog ikke alt det, vi købte på Ritter Sport-muséet i Berlin. Trods alt). Jeg håber, at I alle har haft et dejligt nytår!

19 kommentarer:

 1. Jeg ønsker dig og din familie et godt og lykkebringende nytår :-)

  SvarSlet
 2. Godt nytår:) Håber 2015 bliver et dejligt år for jer.

  SvarSlet
 3. Sådan et 2014 har jeg præcis også haft - hvor de store (og til tider mørke) tanker har fyldt meget!! Tror altså (som vi har 'talt' om før) at vi er ret ens - måske vi skulle gøre alvor af den kaffe? Vil du komme på besøg i dit gamle hood i januar?

  Og FEDT og FLOT med både løb og vinterbadning (gys) - de der bobler så jo også hyggelige ud, selvom det i første omgang var mig et mysterium at du var løbet ned til en sø med dem og et glas i hånden :-).

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske 2014 bare har været et mørkt år? Det vælger jeg at tro :-) Gør gerne alvor af kaffen, og det er ikke helt urealistisk med et besøg i mit gamle hood i januar. Lad mig vide (evt. bare på mail), hvilke dage og tidspunkter, der passer dig bedst - så vil fleks-typen her forsøge at arbejde omkring det :-)

   (Løb og vinterbadning som kombi kan i øvrigt varmt (tøhø) anbefales. Det giver god energi til resten af dagen)

   Slet
 4. Godt nytår - jeg satser også på et fantastisk 2015 :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - jeg hepper helt klart også på 2015 :-)

   Slet
 5. Din Facebook konto bliver slettet når du har deaktiveret den og ikke logget ind igen i... tre måneder, tror jeg det er. Crazy grænseoverskridende længe, i hvert fald.

  Håber du finder til ro i dig selv i 2015.

  SvarSlet
  Svar
  1. Man kan godt slette sin Facebook-profil helt - jeg gjorde det forleden. Det tager dernæst 14 dage, hvor profilen er deaktiveret, så man liiiige kan genoverveje. Folkene bag siden vil jo helst ikke have, at man smutter. Derfor er det også nemmest at google fx "delete facebook" for at få det direkte link til det dybeste indstillings-indre, hvor funktionen findes. Inden da bør/kan man i øvrigt downloade relevant indhold fra profilen og gemme det. Facebook tilbyder at assistere, men bidrager kun med et vist indhold, så det bedste er selv at være lidt nørdet omkring den slags eller at alliere sig med en netnørd, hvis man gerne vil have mest muligt arkiveret.

   Slet
  2. Orv, det var længe. Tre måneder. Måske jeg skulle google skidtet, som du foreslår, Julie. Skal bare lige have fat i netnørd, der kan hjælpe mig med at suge indholdet ud. Men det haster jo ikke som sådan - så længe kontoen altså er deaktiveret.

   Håber også, at jeg finder til ro i mig selv i 2015, Kone. Ellers vil jeg byttes ;-)

   Slet
 6. Nu forstår jeg langt bedre din kommentar inde hos mig. Det er lige før, vi skulle drikke en kaffe og få styr på det eksistentielle (selvom du lyder til at have fået godt styr på det efterhånden - dejligt!) henover de liflige bønners dampe. Ligesom man kan løse verdenssituationen på den måde. Når bare der er kaffe! Spøg til side, så vil jeg gerne byde på en kaffe UDEN eksistentielt bøvl af nogen art, hvis du en dag skulle få tid & lyst her i det dejlige, nye år. Når det lige er kommet godt i gang og vi har fået rystet det barske 2014 af os (og nogen har været til eksamen, sschhyy). Du fortjener en kaffe. Og én til. Godt nytår, bedste Øglemor!

  SvarSlet
  Svar
  1. Uh, eksamen. Spændende! Er det snart?
   Vil mægtig gerne drikke en kaffe - og én til - sammen med dig. Og får vi styr på det eksistentielle imens, er det jo bare en bonus :-) Vi kan jo lige mailes ved omkring, hvornår det kunne passe ind i kalenderen. Godt nytår til dig også!

   Slet
 7. Jeg misunder dig din evne til at lægge telefonen fra dig og være mere nærværende. Et fortsæt jeg også har i dette nye år ... Nu har jeg i hvert fald hentet inspiration her :)

  Godt nytår til jer også.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan helt klart anbefales. Selv om jeg tror, at afvænningen var første skridt i min deroute - fik jo totalt bondeanger over al den tid, jeg ikke har været så nærværende, som man måske kunne ønske. Eller også var det ikke - det er jo ikke svært at finde ting at slå sig selv i hovedet med :-)
   Held og lykke med projektet! :-)

   Slet
 8. Godt nytår øglemor. Jeg går efter 'fantastisk' for både dig og mig. Så klart!

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt klart! 2015 - vi tror på dig!

   Slet
 9. Godt nytår til dig og reptilerne! Pas nu på ikke at blive så mindfull og tilstede, at du glemmer bloggen. Det går ikke :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, nej, det går bestemt ikke. Må se, om jeg kan finde en gylden middelvej. Mon ikke det lykkes? :-)

   Slet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...