fredag den 29. maj 2015

Om skoleparathed

Jeg ved snart ikke, om det var mig eller Øglen, der var mest spændt på i går: Besøgsdag på skolen. Hvor Øglen skulle se både skole og kommende klassekammerater for allerførste gang.

Datoen har været kendt længe, men det blev først for alvor virkeligt for Øglen (tror jeg) i sidste uge, hvor der lå en invitation til hende i postkassen - oven i købet med håndtegnet tegning fra en af de nuværende 0. klasse-elever. Og nu skulle det altså være.

10.15 dukkede vi op i skolens sal som anvist, og Øglen udgjorde dermed ca. 1/50 af de spændte 6-årige, der myldrede omkring med deres forældre. Efter en kort velkomst og en fællessang blev børnene råbt op en efter en, kom op til lærerne og fik navneskilt på, tog sidemanden i hånden og defilerede så ud af salen på række. Øglen vinkede kækt, sagde "hej-hejjjj", og så var hun væk. Mens Hønemor her mest af alt havde lyst til at rende efter hende og spørge, om det ikke kunne være megahyggeligt, hvis jeg blev?! (Det gjorde jeg ikke. Og jeg er ret sikker på, hun ville have sagt nej, hvis jeg havde spurgt).

Nå, men så havde HDD og jeg jo lige to timer for os selv. Som blev brugt på at slentre en tur i det tvivlsomme vejr, drikke en kop kaffe, spise en chokoladecroissant og vente på, at klokken blev 12.15, så vi kunne gå tilbage til skolen og høre, hvordan det var gået. Vi holdt os væk helt til kl. 12, hvor vi så stod spændte og ventede i 10 minutter foran porten sammen med en spændt portion andre forældre, der tydeligvis var lige så utålmodige, som vi jeg var. Det var sjovt sådan at kigge rundt og vide, at man vil have en eller anden slags samhørighed med mange af de mennesker de næste 10 år. Måske bliver Øglen bedste veninder med datteren til dem, vi stod og sludrede med. Måske gør hun ikke. Men det er da lidt sjovt.

De to timer var (selvfølgelig) gået fint. Øglen kom ud i skolegården med et navneskilt, en opgave, en bog om skolestart, og et smil, der gik fra øre til øre. Og efter hun havde prøvet legefaciliteterne i skolegården, og vi skulle ud og have lidt frokost, gav hun lærerne et stort kram og et 'tak for i dag'. De så overraskede, men glade, ud over krammet, og jeg elsker, at Øglen allerede føler sig tryg nok ved dem til at give dem et kram. Det skal nok blive godt.

Forældrehåndbog til skolestart. Den skal jeg vist lige have nærlæst ...

Næste gang hun skal i skole er til august, hvor SFO'en begynder en uge før skolen. Bare så børnene kan finde sig lidt til rette, før alle børnesluserne bliver åbnet. Jeg tror egentlig ikke, vi kommer til at bruge SFO'en så meget, da min arbejdsdag i reglen er fleksibel nok til, at jeg kan hente, når skoledagen slutter. Et eller andet siger mig dog, at den er god at 'tilkøbe' ud fra et rent socialt aspekt, men hvad ved jeg. Måske I andre er klogere? Så del meget gerne.

Det bliver spændende at være mor til et skolebarn. Og skræmmende. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at Øglen er helt klar. Jeg er til gengæld ret meget i tvivl om, hvorvidt jeg er. Men jeg har heldigvis hele sommeren til at blive det ...

15 kommentarer:

 1. Sikke en dejlig start for Øglen - og forældrene. Den der bog fik vi ikke. Jeg har faktisk allerede glemt, hvad vi egentlig fik. Og selvom jeg nu har prøvet det én gang, er jeg allerede spændt på næste gang.

  Mht sfo'en, så tror jeg, at du har ret i, at der er et meget stort socialt aspekt i at også være med dér. I skolen oplever vi at en stor del af lege sker under kontrollerede forhold, hvor læreren sætter rammerne og holdene en stor del af tiden, hvor de i sfo'en selv skal finde ud af relationerne og legene. JoJo har forholdvis korte dage i sfo'en, og bliver typisk hentet kl. 15.30, men ofte vil han gerne lige blive en time mere fordi han venner stadig er der.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mystisk med bogen - den er udgivet af Danske Mejerier, eller sådan noget, så det er vel dybest set en reklametryksag. Men den er nu meget god, lader det til :-)
   Det er rart at få input til SFO'en, og det du beskriver der, er også, hvad vi selv har tænkt. Det er bare rart at høre det fra en, der har set det med egne øjne :-)

   Slet
 2. Ihhhh, hvor spændende:) Sikke dejligt dagen gik godt og sikke sødt hun gav kram:) Vores ældste startede i førskole i marts (tilbage i 2011) der gik hun i sfo efter skoletid pga det sociale. Hun kendte ikke en eneste da hun startede. Hun har trods ingen behov da jeg kan hente kl 13.45 når skolen sluttede, gået i sfo indtil hun startede 3 klasse pga det sociale. Da lillebror startede i førskole i marts 2013 gik han også i sfo men da han startede i 1 klasse stoppede vi det, da han havde et godt netværk. Jeg er jo så heldig jeg kan tage legekammerater med hjem altid så vi har ikke brugt sfo det sidste års tid. Jeg henter mine børn samt et par ekstra flere gange om ugen. Eller de er med venner hjemme. Begge har et kæmpe netværk og begge klasser er super. Vi føler os heldige, at vores børn er i gode klasser med mange sociale aktiviteter udenfor skolen. Pigerne i prinsesssepigens klasse går til spring sammen og næste år skal flere på samme drama hold som prinsessepigen. Midstemandens går til spring med nogle af dreng fra hans klasse:) Ups det blev lidt en lang smøre og jeg ved ikke om det kan bruges. Glæder mig rigtig meget til at høre mere om Øglens skolestart:) Go' weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for input - det er utrolig brugbart. Jeg har jo også mulighed for at hente, når skolen slutter (i hvert fald de fleste dage), men netop fordi hun ikke kender et øje, tænker jeg, det er en god idé, at hun i det mindste har muligheden for at gå i SFO. Når hun så får dannet nogle venskaber, må vi se, om dagene bliver fyldt af SFO eller legeaftaler - eller en god blanding :-)
   Men det der med aktiviteter uden for skoletid - du skriver, der er mange i dine børns klasse, men hvordan når I det hele? Set udefra af en, der slet ikke kender skolerytmen (endnu), kan jeg ikke se, hvornår i al verden, man skal nå det :-)

   Slet
  2. Det er gymnastik og drama mine børn går til som også flere af deres kammerater går til. Det nyder de og da jeg kan, tager jeg tit et par ekstra børn med hjem inden gym eller drama. Børnenes klasser holder tit fødselsdag for hele klassen og gerne et sted (park, legeplads eller lign.) med 24 og 20 i klasserne bliver det til en del fødselsdage:) Børnene sover sammen med kammerater i weekenden en gang imellem. Der er lidt klassearrangementer så som overnatning og fællesspisning. Det er os forældre der arrangerer. Nogle gange er der mere end andre gange men man må gerne sige nej. Vi siger kun ja til det vi kan. Det skal passe ind i vores liv og dagligdag og det synes jeg det gør hos os. Vi vælger (hvis der er flere ting som der ofte er omkring jul og vinterferie) med omhu, hvad der vigtigst for børnene. Jeg stressede lidt som 'skolebarnsmor' da prinssepigen startede men de andre forældre var søde og flere var 2 og 3 gangs skolebarnsforældre:) De gav gode råd:) Vores skole er ikke voldsomt stor (370 elever) så måske det har hjulpet, ved det ikke. Du skal nok finde en rytme og skolen (tror jeg da) skal nok give gode råd. Følg din mavefornemmelse så er jeg sikker på du hurtigt finder ud af, hvad der passer bedst til jer:) Jeg var altså også meeeeeget følelsesladet op til prinsessepigens skolestart. Kunne ikke rigtig rumme hun skulle starte i skole. Tror ikke hun opdagede det (hun har aldrig sagt noget og hun skal nok lade mig vide, hvis hun mener noget. Hun ved nemlig meget bedre end sin mor nu hun er næsten 10år....???) men min mand gjorde:) Det gik nu over igen.

   Slet
 3. Åh, det er bare spændende! Min den ældste skulle også starte til august, men venter et år mere i børnehaven, da der lige er noget ift. modenhed :)

  Men jeg glæder mig til at følge med her og se hvordan det går ... Det lyder jo til hun bare tager dem alle med storm <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er SÅ spændende med skolestart. Og det bliver også smadderspændende for jer næste år. Det næste år kommer garanteret til at flyve af sted, når din ældste er en af de store i børnehaven. Det er RET sejt, og spurgte man Øglen, ville hun helt 100 vælge at blive i sin børnehave i stedet for at komme i skole! :-)

   Slet
 4. Det lyder som den helt perfekte dag! Vi er også i gang med Kongen, og bare i denne uge har der været hele to arrangementer på skolen.
  Her hedder SFO'en DUS, og Kongen skal bestemt gå der - både fordi vi arbejder til efter skoledagens afslutning klokken 14.15, men også fordi jeg ser på tætteste hold, hvad det gør ved de få af mine egne elever, der ikke går i DUS sammen med de andre. Og det er ikke noget godt! De går glip af så meget socialt, og det mærkes. Jeg overhørte en af pædagogerne spørge en forælder en dag, om vedkommendes barn kunne lade være med at blive hentet så tidligt hver dag? Og med tidligt mentes der så 15.30… men der har de jo også kun været i DUS i 5 kvarter pga. den lange skoledag. Det er åbenbart mest optimalt at blive hentet kl. 16, fordi de så når de ting, de skal… så der behøver jeg i hvert fald ikke have dårlig samvittighed over at have lærerarbejdstider ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det giver rigtig god mening, det du skriver. Tak for input! Jeg har bare været lidt i tvivl, fordi jeg strengt taget godt kan hente, når skoledagen slutter. Men det er nok mere mit eget behov, end det er min datters :-)

   Slet
 5. Lyder som en perfekt dag og en god skole! Vores skolebarn starter også til august og det blir bare SÅ spændende. Det er en helt ny epoke der starter nu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det ER det nemlig - en helt ny epoke. Glæder mig til at følge skolestarten hos jer :-)

   Slet
 6. Vi har valgt at vores søn skal blive ved med at gå I sfo (han går I 2. klasse). Vi har begge fuldtidsjob, så det ville betyde at han skulle være alene hjemme et par timer hver dag og det er jeg for det første ikke interesseret i. For det andet vil Emil meget gerne i sfo - han synes det er synd for de 3 børn fra klassen der ikke går i sfo:-) Det betyder ikke at Emil er i sfo hver dag...nogle dage tager han med legekammerater hjem, andre tager han legekammerater med hjem til os, men han er der nok 3 dage om ugen og det fortsætter vi med.
  K.h.
  Christina

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for input. Det er guld værd. Som voksen tænker jeg jo ikke som det første, at det er synd, at børn ikke skal i SFO, men set fra et børnesynspunkt, kan jeg egentlig godt følge det. Og du har jo ret i, at ungerne ikke behøver i SFO hver dag - det er nok bare meget rart at have muligheden :-)

   Slet
  2. Præcis:-) Jeg tænkte jo faktisk at de børn var heldige....at de skulle hjem efter skole, men Emil synes der er mange fede muligheder for leg i hans sfo og så længe han har det sådan, er vi selvfølgelig også glade.

   Slet
 7. Med risiko for at gentage kommentarfeltet ... mine går i SFO. Jeg gik hjemme de første år og hentede tidligt. Båge pga. mit behov for at være sammen med dem, men også fordi jeg følte mig forpligtet nu jeg havde tiden. Men det var ikke banditternes behov. Det sociale var meget vigtigt for mine - og jeg måtte give slip. Samtidig nyder jeg (og banditterne) at jeg nogle dage stadig kan hente tidligt. Der bliver dog flere og flere legeaftaler - hvilket giver Liv-tid, som jeg ikke er så ferm til at finde ud af ;)
  Det med fritidsaktiviteter ... vores går max til 2 ting hver. Selv det kan være umuligt, da vi også vægter legeaftaler, lektier (!) og fødselsdage m.m. højt. Jow jow. Ikke mindre at involvere sig i - blot senere på dagene og i weekenderne. Men de vokser sådan af det! :) I hvert fald min oplevelse.
  ps. ligesom Christinas Emil, synes yngstemand at det er synd at nogle går glip af alt det sjove i SFO. Banditpigen i 3. er dog ved at være så stor at det næsten er uncool - men så tager de bare med hinanden hjem de fleste dage. Sender en sms *jeg er taget med XX hjem. Elsker dig* Ja. Det sidste skriver hun også. Årh hva?!

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...