torsdag den 21. april 2016

Noget om koder, der knækker

Engang midt i januar var det som om, Øglen knækkede læsekoden. Lige så stille og roligt begyndte hun at kunne læse små ord og sætninger - dog stadig iblandet en del gætværk. I februar var læsningen blevet lidt mere stabil, omend stadig let tøvende, og man kunne nærmest høre de små tandhjul inde i knolden på hende dreje rundt, når hun kiggede på bogstaver og stavelser. I marts gik det yderligere fremad (omend stadig lidt hakkende. Og så hjalp det jo ikke ligefrem, at Varanen insisterede på, at "det er MOR, der skal læse, Øgle. Du læser SÅÅÅÅÅÅH langsomt!")

Nu skriver vi april. Og Øglen læser. Sådan for alvor læser. Både højt (også for Varanen, der nu selv efterspørger det) og for sig selv. Pixibøger, Totte-bøger og andre børnebøger. Og Anders And-blade. Vi er ikke på roman-niveau endnu, men der er dæleme ikke mange ord, hun ikke kan. Og hun elsker det! Det første hun gør, når hun vågner om morgenen, er at putte sig i lænestolen med sin dyne og et Anders And-blad*, og så er hun ellers ikke til at komme i kontakt med. Helt tabt for omverdenen er hun, og det minder mig i dén grad om mig selv i den alder.

Jeg har altid været glad for at læse, omend der ikke er så meget tid til det nu, som der var, da jeg var 7. Og at skrive også. Øglen læser pt. mere, end hun skriver, men hun vil det hele, og jeg er sikker på, at det kommer, før vi aner. Lige nu er en af de foretrukne aktiviteter omkring puttetid (ud over at læse Anders And), at jeg skriver ord på computeren, som hun så skal læse. Jeg plejer at blande lidt rundt i sværhedsgraderne (primært fordi Varanen også gerne vil gætte læse med), men tiden for en- og tostavelsesord er for alvor forbi nu. I hvert fald får jeg at vide, at jeg godt kan pakke sammen med mit "And", "Vand" og "Sand", for "det er jo sindssygt nemt, mor! Skriv nu noget svært!" Altså kører vi på med "Røremaskine", "Skruetrækker", "Flødeskum" og andre ord, der lige falder mig ind.

Læse læse læse - ord, der nu er alt for nemme, hvis man spørger Øglen. 

Forleden greb Øglen så selv computeren og skrev en lille historie. Den er jeg så godt nok kommet til at slette (dåååååårlig mor!), men det var et eller andet i retning af "Der går en ræv og der går en mus. De ser et hus". Eller noget. Ret kært. Så selv om det klart er læsningen, der bliver dyrket mest for tiden, kan min førstefødte nu altså både læse og skrive. Det er vist for alvor på tide at fortælle mig selv (og prøve at forstå det også), at hun ikke længere er spor lille ...

*Deraf denne morgens lille tantrum, der bestod af en Øgle, som ikke syntes, det var fair, at hun skulle lægge tegneserien og komme i tøjet. "Jeg HADER lektier", gjaldede hun. "Det er det VÆRSTE, jeg ved, og det er så URETFÆRDIGT, jeg skal lave dem!". "Nogle gange ville jeg ønske, jeg var forældreløs!"

Taget i betragtning, at de ikke får lektier for i 0. på Øglens skole, tillod jeg mig at sætte spørgsmålstegn ved udsagnet, og det viste sig da også, at Øglen ikke var heeeeeelt klar over, hvad lektier i grunden var for noget. Adspurgt måtte hun da også indrømme, at ovenstående lille flip var ord fra Rip, Rap og Rups mund. Ak ja - og således begynder tegneserie-æraen. Som jeg selv husker som så altopslugende, at jeg engang i et øjebliks koncentrations-lapse kom til at kalde min hjemby for Andeby. Derefter kom tegneserierne på ferie i et par uger, så jeg kunne få læst nogle bøger i stedet ...

10 kommentarer:

 1. Det er en ny og dejlig verden, der åbner sig, når man har lært at læse :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er fantastisk! Jeg glæder mig så meget på hendes vegne over alt det, hun skal til at opleve i bøgernes (og tegneseriernes :-)) verden.

   Slet
 2. Ha ha ha ha det var da et forsøg værd. Hvor er hun bare sej og dygtig, hende Øglen. Det er så fedt når ens unger knækker læsekoden. På vores ungers skole har de en læselog. De skal læse 10 sider mindste højt for os. Begge vores har elsket det og prinsessepigen der går i 4 klasse har nu læst (for der tælles stadig da det jo er ret så sejt, hvor mange sider der kan læses og hendes lærer vil have det) over 35.000 sider. Hun læser noveller nu og det er de der tenage nogen. Hun læser ikke højt for os mere. Jeg har Pigeliv m. flere gemt til hun bliver gammel nok:) Mindstemanden går i 2 klasse og nærmer sig 10.000 sider. Han læser helst eventyr bøger og fodboldhistorier. Jeg elsker at læse og er så glad for ungerne også elsker det.
  Hvor er det sødt Varanen gider høre hende læse:) ha' en go' bededagsferie:o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er altså også virkelig flot, så meget dine unger læser. Jeg ved ikke, om de tæller sider på Øglens skole, men det tænker jeg, at jeg finder ud af, når hun kommer op i de lidt større klasser.
   Åh, Pigeliv - fantastisk bog, jeg helt havde glemt :-) God bededagsferie til dig også!

   Slet
 3. Nåååårh hvor sødt. Og det sejeste lektie-flip. Sådan! Hahahahahaha.
  Tillykke med stor pige der kan læse og skrive. Min erfaring siger, at det går endnu hurtigere herfra. Så hold fast!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ved ikke lige, hvor det kom fra. Unoder fra Anders And-bladene, tænker jeg :-)
   Jeg forsøger at holde fast, men jeg synes GODT nok, udviklingen drøner derudaf!

   Slet
 4. Det' da megasejt at komme fra Andeby! Det kan jeg virkelig ikke forstå dine forældre mente var et problem! Altså så længe du kunne huske dit navn, og ikke blev sådan for alvor personlighedsspaltet omkring det, og f.eks. troede du var Minnie Mouse eller Bedstemor And... Se det ku' virkelig få et par forældre op af stolen, tror jeg!
  Super-fint hun kan læse den lille, tænk alle de gode oplevelser det venter derude!

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, jeg ved da virkelig heller ikke, hvad problemet var?! :-) Jeg kunne sagtens huske, hvad jeg selv hed, og jeg var kun moderat forvirret omkring, hvorvidt der var en by i nærheden, der hed Gåserød, eller ej. ;-)
   Der venter hende så mange gode læseoplevelser - jeg glæder mig allerede på hendes vegne!

   Slet
 5. Et skønt indlæg! Hvor lyder hun altså bare som en dejlig unge, hende øglen :) Måtte grine af den om de dumme lektier.

  Det er dejligt at læse med om skolebørn, når man selv har en der starter her efter sommerferien :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hun er SÅ dejlig. Helt objektivt, naturligvis :-) Spændende med skolebarn hos jer efter sommerferien. Som jo er lige om lidt! :-)

   Slet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...