lørdag den 31. december 2016

Noget om jul

December er næsten forsvundet i en duft af kanel, gran og julepynt (jo, julepynt dufter også. I mit barndomshjem havde kufferterne og kasserne med julestadset en helt særlig duft, og selv om det nok primært hang sammen med, at det blev opbevaret på et koldt og ikke-så-isoleret loft, kan jeg stadig mærke duften i næsen, når jeg pakker min egen beholdning af jule- og flitterstads ud og ned). Kun denne dag med, og så skal vi til at vænne os til at skrive 2017.

Vi holder - og har holdt - juleferie i stor stil og har nedskaleret antallet af julekomsammener meget i forhold til forgangne år. Og hvor jeg tidligere i mit voksenliv har været vant til at flintre land og rige rundt både 1. og 2. juledag, har vi de seneste år trukket stikket helt og aldeles i hvert fald 1. juledag og insisteret på at holde den hjemme. For 1. juledag er som skabt til at dappe rundt i nattøj, spise rester med fedtet hår og lege med alle de julegaver, ungerne man fik. I år var ingen undtagelse, og eftersom vi selv var værter for årets juleaften, var det ekstra nemt at blive hjemme.

Brormand og hans familie overnattede, og selv om de havde en anderledes hektisk 1. juledag end os - noget med en tur på tværs af landet til familien derovre - nåede vi at have nogle svært hyggelige timer sammen om morgenen. Også selv om alle først vågnede 9.30. Varanen inklusive! Noget godt kommer der altså af at erklære juleaften for en aften, hvor man selv bestemmer, hvornår man går i seng (Varanen klarede den til 01.30, hvor han og jeg puttede os i soveværelset. De to største holdt helt til 02.30. Ikke noget at sige til, at de trængte til at sove!)

Jule med måger

Juletræet med nogle af gaverne under ...

Juleaften forløb som var den skabelonen til Peters Jul. Agtigt. Brormand og familie kom omkring frokosttid - medbringende hele hovedretten, som bare skulle færdigmonteres - og så legede børnene ellers til de store guldmedalje, lige til vi skulle spise. Kun afbrudt af de omkring 5.000 gange, de spurgte, hvornår de skulle have gaver. Troldemor blev hentet ved 17-tiden og fragtet hjem igen (efter eget ønske) fire timer senere, så hun nåede at have nogle hyggelige timer med både børne- og oldebørn. Og ikke nok timer til, at hendes ører faldt af over det lydniveau, der opstod, da gaveuddelingen for alvor kom i gang.

Traditionen tro var der flest gaver til børnene. Mange spil og sjovt legetøj, og begejstringen var høj hos dem alle. Men Varanen tog nok prisen, hvad angår begejstring, da han pakkede gaven fra os op: Et skateboard. Seriøst - jeg tror aldrig, jeg har set nogen blive så glad for noget. Han fløj op med armene i vejret, og råbte "YEARRHHHHHHHHH!", og så blev der ellers danset sejrsdans i hele stuen - både med og uden skateboard. Og da det var blevet pakket ordentligt ud, fik det lige en dansetur mere - denne gang akkompagneret af et rungende "HA-LLE-LUJAH!" Der ramte vi vist plet ...

Udsigt fra Røsnæs

Silhuetter - også på Røsnæs

Juledagene er blevet brugt både med og uden familie, med og uden reflektion. Vi har været på legepladsen, indviet den ældstes nye løbetøj med en mor-/datter-løbetur (pyhh, det var hårdt oven på al julemaden) og været på legepladsen. Byttet et par gaver (og givet fortabt over for horderne af gavebyttere i Magasin og derfor gået hjem og bestilt det hele på nettet i stedet). Set film, spist bjerge af slik og leget med julegaver. Kort sagt: En blandet landhandel, hvor både samvær og nærvær har ligget helt i front.

Mine ønsker for det nye år er mange - og det kommer der nok et indlæg om på et tidspunkt, når jeg får taget mig sammen til at skrive sådan et - men hvis samvær og nærvær kommer til at spille hovedrollerne, tænker jeg, at det ikke kan gå helt galt.

Rigtig godt nytår, alle sammen. Må I få en dejlig aften med lige præcis de mængder champagne, blonder, glimmer og fest, som I foretrækker. Vi skrives ved på den anden side!

11 kommentarer:

 1. Rigtig godt nytår til dig og din familie!

  SvarSlet
 2. Det lyder fantastisk! Sikke en dejlig jul... ❤️
  Vi har for vores part flintret en del rundt i det ganske land (og udland), men nu skal der lidt ro på igen. Meget ufordelagtigt i den henseende, at det er hverdag i overmorgen. Who cares... Øh...
  Elsker det mågestel, by the way!
  Rigtig godt nytår fra mig!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var en dejlig dejlig jul, tak. Meget afslappende. Flintren rundt i både ind- og udland lyder hyggeligt, men også en kende stressende. Jeg husker tydeligt de år, hvor vi nærmest ikke lavede andet i ferien end at pakke os selv ind i og ud af biler. Det er slut nu! Mågestellet er skønt - og det eneste service, vi har. HDD mener, vi har nok. Jeg mener, at han ikke har ret. Overhovedet :-) Godt nytår til dig også!

   Slet
 3. Godt nytår 🎉 Det lyder som nogle perfekte juledage. Håber I kommer godt ind i det nye år. Kh Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt nytår til dig også! Håber, du er kommet godt ind i det! Kh

   Slet
 4. En jul efter mit hjerte, nemlig med masser af tid til afslapning.
  Så længe jeg kan huske tilbage - og længere, faktisk - kom min fars gren af familien til julefrokost 1. juledag. Godt nok kun hvert andet år, men jeg husker godt, hvordan vi alle (mor mest, selvfølgelige) stod i køkkenet fra klokken 08 om morgenen d. 25. december. Ikke sjovt! Da vi piger blev (meget) voksne, og mor var blevet syg, fik vi det ændret til, at julefrokosten fremover blev holdt den første lørdag i august. Nogle var meget imod; de fleste syntes i virkeligheden også, at det var en befrielse.
  Kort sagt: Hvor er det godt, at I har trukket stikket, så julen bliver mere som I selv ønsker den :-)
  Fedt med sådan en reaktion på skateboardet ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Masser af afslapning er koden til en god jul, tror jeg. Jeres 1. juledag lyder pænt travl! Selv om julefrokoster er hyggelige, ligger der jo SÅ meget arbejde bag. Jeg synes, det lyder som en fantastisk idé med julefrokost i august i stedet. Så er risikoen for, at man er mæt af julemad heller ikke så stor :-)

   Slet
 5. Godt nytår til jer:) her kunne prinsessepigen (på 11 år) næsten ikke være i sig selv da hun fik de meget ønskede Adidas sko:) skateboard er fedt. Vores dreng skater men desværre skal vi køre et stykke for at finde en skatepark. Lyder til I bare har nydt det og haft en fantastisk jul. Vi var i England i år hos familien:) det var kun nogle af gaverne der måtte efterlades til påske når vi kommer igen i bilen:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, det er så dejligt, når ungerne bliver glade for deres gaver. Det lyder hyggeligt med jul i England (og så også sådan ud på Insta - jeg har desværre ikke været så god til at læse blogs henover julen). Og det må have været en god gavehøst, hvis der ikke var plads til det hele på vej hjem :-)

   Slet
 6. Lyder som en helt fantastisk juleaften - og ikke mindst 1. juledagsmorgen! Wow, tænk at alle mand fik lov at sove så længe! Succes!
  Og tak for helt fantastisk skateboard-dans for mit indre øje. Jeg klukker endnu ;)

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...