torsdag den 5. januar 2017

Noget om pladsmangel

Dette indlæg handler ikke, som overskriften måske kunne indikere, om kvadratmeter. Selv om nogle ekstra af dem ville være velkomne (man kan vel altid bruge et rum mere til at rode i), så skal det i dag handle om plads på computeren. Som jeg er ved at løbe tør for, hvis man skal tro på de sure meddelelser, den sender mig i tide og utide (og det skal man jo nok).

Seneste sure meddelelse kom i går, da jeg naivt forsøgte at overføre mine alt for mange billeder fra min telefon. Så jeg kunne få lidt mere plads på den (den er nemlig også begyndt at brokke sig. Det gjorde den faktisk allerede, da jeg var i Marokko, men jeg vandt lidt tid på at slette en masse apps, som jeg ikke aner, hvor er kommet fra. I blame the kids). Ikke tale om, min computer gad være med til dét. "Du mangler mindst 2,6 GB, før biblioteket kan overføres", vrængede den.

Og så var gode råd jo pludselig dyre. For selv om det ville være rart med en ny computer (på en eller anden måde lykkes det altid for Apple at lave nogle opgraderinger af deres hardware, som gør, at den computer, man egentlig syntes, var lille og fiks, før de nye modeller kom på markedet, pludselig ligner et stort skrummel), er det alligevel lidt vel flot at investere i en bare for at få mere plads til billeder. Især når man også har en ekstern harddisk, men desværre har så lidt styr på billedorganiseringen, at man ikke aner, hvad der er gemt hvor. Og endnu mere især, fordi man har erklæret januar for spare-måned (Note: Jeg sparede to go-kaffen både tirsdag og i dag og agerede i stedet termokande-tøs. Det er som om den hjemmebryggede latte lige får et ekstra pift smag, når den er næsten gratis ...)

Nå. Ingen ny computer til mig, altså. Det gjorde mig kortvarigt helt opgivende, at jeg ikke skulle have sådan en, for hvad skulle jeg  gøre i forhold til at frigøre plads på computeren?

Og da skete det, at mit øje blev draget mod venstre hjørne af skrivebordet, hvor to mapper flagrede rundt og hed hhv. "Gammelt skrivebord" og "Gammel backup". Nogle mapper, jeg i desperation hev ud af vores gamle TimeMachine (også noget harddisk-noget), da min gamle computer gik til de evige hardware-marker. Men som jeg vist aldrig liiiiige kom i gang med at sortere, sådan for realz, fordi det virkede en kende uoverskueligt. Og måske også rimelig kedeligt.

"Ha HA!", tænkte jeg så i går. "Så sletter jeg da bare lidt dér, og vupti - så er der styr på dét!" - og så åbnede jeg mapperne. På samme tid, som jeg åbnede "den rigtige" billedmappe på skrivebordet.

...

. . .

... !

På plussiden bliver det ikke svært at finde 2,6 GB til billeder fra mobilen.

På minussiden kommer det til at være et detektivarbejde uden sidestykke at finde ud af, hvad der ligger hvor (for ikke at tale om hvorFOR!), og hvad det er, der mangler i den mappe, der yderst beskrivende hedder "Billeder fra spejlrefleks", når der "kun" er 7 GB billeder i den ene, men 6,2 GB i den anden. Bare for at komme med ét eksempel.

Jeg er gået i gang i det små. Og prøver at slå mig til tåls med, at jeg næppe bliver færdig i dette årtusinde. Jeg har imidlertid allerede kunnet skille med af med over 10 GB billeder alene i dubletter, og jeg er slet slet SLET! ikke færdig endnu. (Og nej. Jeg har ikke overført billederne fra mobilen endnu. Jeg synes ikke, der er grund til at forvirre begreberne yderligere).

Så inden længe har jeg masser af plads til flere billeder. Hvilket er meget rart, eftersom jeg har planer om enten at genoplive mit gamle spejlreflekskamera (i givet fald skal jeg nok døbe mapperne noget mere beskrivende fremover end "Billeder fra spejlrefleks") eller investere i et nyt, kompakt kamera med udskiftelige objektiver. Når januar er slut, forstås. Med alt det, jeg sparer i kaffe, har jeg formentlig råd til et nyt lige om lidt ...

Er jeg den eneste, der roder helt uhyrligt i min organisering af billeder? Og er der en smart måde at sætte dem op på, så man ikke føler, man farer vild i mapper og beskrivelser hele tiden? Pt. organiserer jeg på über-oldschool vis med særskilte mapper for hver måned (helt tilbage til 2009), men det er altså ved at gribe lidt om sig, sådan rent omfangsmæssigt. Er Apples 'Fotos' smart, og/eller f*cker den hele ens eksisterende opsætning op. Eller, eller, eller ... Gode råd modtages meget gerne!

Kærlig hilsen Øglemor, der elsker at fotografere, men i dén grad har behov for assistance på den digitale oprydningsfront.

17 kommentarer:

 1. Nej. Du er ikke den eneste - og det er jeg så heller ikke, kan jeg forstå :-) Der er SLET ikke styr på mine digitale billeder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er så dejligt med digitale billeder, fordi man bare kan skyde løs, men rent organiseringsmæssigt er jeg helt klart fan af papirbilleder. Det er som om, de kalder lidt mere på at blive sat i album og dermed struktureret bare en anelse. Men godt at høre, at jeg ikke er den eneste, der roder i mine (mange) digitale fotos :-)

   Slet
 2. Ja tak, jeg er med på nogle gode råd her. Pt. ligger de fleste af mine billeder på mit private drev på job-computeren (ja, det er ikke smart, I know). De er i nogle mapper med sigende overskrifter a la 'Norge 2013' og Tømt Iphone juli 2011'. Jeg burde rydde dem alle op, jo jo... Kh. Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Oh, det kender jeg godt, det der med private drev på job-computere. Det brugte jeg også, dengang jeg havde et rigtigt arbejde ;-) "Norge 2013" ville klart gå som en beskrivende titel hos mig. Mens "Tømt iPhone juli 2011" tangerer lidt til "Billeder fra spejlrefleks". Jeg er åbenbart ikke den eneste, der ikke har endeløse mængder energi (og fantasi), når billederne skal overføres :-)

   Slet
 3. Jeg er så meget med i klubben. Tro det eller lad være - men du har altså mere orden end jeg har. Jeg ooooorker ikke at gøre noget ved det, men står også i en situation, hvor der er akut brug for computeroprydning.

  Vil faktisk hellere skure bradepander end sætte mig ind i, hvordan min eksterne harddisk fungerer. Den har ventet på, at jeg skulle tage mig sammen i snart et år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan være, jeg ikke har beskrevet helt godt nok, HVOR meget rod, der rent faktisk er i mine billeder. For jeg kan næsten ikke tro, at der er nogen, der har mere rod end mig. Pt er jeg oppe på 36 GB i frigivet plads (når jeg altså får HDD til at tømme papirkurven. Har en eller anden blokering på det punkt, for TÆNK nu, hvis jeg kom til at slette noget, der ikke skulle have været slettet? Så er det bedre at kunne give nogle andre skylden ;-)), og jeg føler ikke, jeg er kommet meget længere i oprydningen, end jeg var i går. Men jeg fandt så også ud af, at nogle af billedmapperne lå på min computer ikke færre end FIRE gange. Suk!

   Jeg er med dig ift. at skure bradepander frem for at fokusere på harddiske. SÅ kedeligt, altså. Men desværre nødvendigt. På et tidspunkt.

   Slet
 4. Vi har alle vores billeder liggende online. På Facebook - privat så ingen kan se dem og i google+ eller Foto hedder det vist nu, begge dele er gratis og så kan de slettes på computer og telefon når der ikke er plads. De er ikke sorteret men ligger bare i mapper månedsvis. Vi tager mange mange billeder. Har for øvrigt fundet en app på telefonen, Kipp hedder den. Her kan bestilles fremkaldelse. Har gjort det lige inden jul med nogle instagram pics. Nemt nem nemt:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er smart med online lagring af billeder. Jeg er også begyndt at backe mine billeder op i skyen, men eftersom jeg på mange punkter er fra det forrige årtusinde, kan jeg godt lide at have dem 'hos mig' også. Så de ikke KUN ligger online, men også på min computer. Og så er jeg jo bare notorisk sur på Facebook - jeg stoler sleeeet ikke på dem, men det skyldes nok mest, at jeg synes, de ændrer kriterierne for deres privatlivsindstillinger så tit, at det nærmest er umuligt at gemme billeder sådan helt privat. (Eller også er det bare mig, der ikke fatter, hvordan man gør :-D)
   Jeg må kigge nærmere på Kipp. Nem fremkaldelse af billeder kan vi li'! Ved du, hvor de holder til? Sidst, jeg bestilte fremkaldelse af Instagram-billeder, endte de nemlig med at blive sendt fra en eller anden obskur ø og blev pålagt en milliard (mindst!) i told og moms ...

   Slet
 5. Jeg kan anbefale et program der hedder CleanMyMac, som laver ugentlige scanninger af din computer, foreslår dig gamle filer og programmer, som du kan slette og som tømmer papirkurven for dig.

  Den kan dog ikke rydde op i dine billeder for dig. Og ih, hvor jeg føler med dig. Vores billeder fra de sidste 10 år, eller hvor meget det nu er siden vi fik digital kamera, ligger spredt rundt på 5 forskellige computere, og jeg har lidt afskrevet alle de fotos, der ikke ligger på min telefon eller min nuværende macbook. Jeg magter simpelthen ikke at få startet de gamle computere op (nogle af dem skal så også have et helt nyt batteri før det kan lade sig gøre, såeh...).

  Jeg bruger Fotos på Apple, og det har sine fordele, men det er også, som de fleste af Apples produkter, så brugervenligt at de for overskuelighedens skyld kun har begrænsede redigeringsmuligheder. Der tror jeg, at f.eks. Lightroom er bedre, men det har jeg ikke selv erfaring med. Rent organiseringsmæssigt kan jeg nu godt lide Fotos, men jeg tror, at der er mange løsninger, f.eks. online, som giver noget tilsvarende.
  Mest af alt er det jo et manuelt arbejde at få sat billeder i mapper osv. men Fotos kan f.eks. spotte dubletter og spørger dig om du vil slette dem. Der kan man også søge efter billeder indenfor bestemte tidsperioder og sådan noget, som kan gøre det lettere at få dem delt ud i mapper. Og så synes jeg, at deres fotobøger er af høj kvalitet (men man betaler også for den!), omend jeg igen savner lidt mere frihed i fht. redigeringen.

  Nå, det blev en lang smøre. Håber du kan bruge noget af det. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for din lange kommentar. Det er godt at høre fra en, der har erfaring med Fotos - jeg kender det slet ikke. I forhold til redigering, så ville jeg gerne kunne sige (og mene!), at jeg fremover vil redigere løs, men jeg tager simpelthen så mange billeder, så hvis jeg overhovedet kommer til at lave noget ved dem, så er det højst en beskæring og en opretning. Så de begrænsede redigeringsmuligheder kommer vist kun til at irritere mig i teorien. Lightroom elsker jeg, men ud over det koster spidsen af en jetjager, så er det simpelthen så tidskrævende.

   Jeg må prøve CleanMyMac. Jeg er, utroligt nok, blevet færdig med at sammenligne mapper og har fået det hele samlet i én monstermappe. Og nu ligger der næsten 50 GB billeder i Papirkurven, som jeg har mere end svært ved at tage mig sammen til at slette ... :-)

   Slet
 6. Jeg har mapper med gode overskrifter: Børnebørn, England, Ferier, Den Stråtækte, Ture vi kører, osv. osv. Maaange mapper. Herunder ligger undermapper, der specificerer yderligere. Jeg er nødt til at have orden, ellers kan jeg ikke finde noget som helst, når jeg har brug for det, for jeg kan UMUligt huske, hvornår et givent billede blev taget, og jeg har over 20.000.
  Jeg kopierer alle billeder over på en ekstern harddisk hvert halve år og har altid to backupper liggende på den. Den ældste bliver så fjernet, når der kommer en ny.
  Det lyder meget morakket, men jeg har ikke haft et tæt samarbejde med en it-afdeling for ingenting, og jeg ville græde mindst en måned, hvis min computer døde eller jeg på anden måde mistede alle mine billeder.
  For at det ikke skal være løgn, har jeg også en kopi på en ekstern harddisk i Sverige, for sæt nu, et af husene brændte? Paranoia? Ja, måske ... men man har jo også hørt om indbrud.
  Jeg har også brugt at lagre i skyen, men jeg har så mange billeder, at, da jeg kom op på, at lagringen kostede 150 kroner om måneden, droppede det igen - det var for tåbeligt, synes jeg, selv om det var nemt og sikkert.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes slet ikke, det lyder morakket - jeg synes, det lyder meget meget fornuftigt! For et par år tilbage døde min computer, og jeg "havde ikke lige" fået backet up i et års tid. Så ALLE billeder for den periode forsvandt. Da græd jeg. Meget. Ikke en måned, men det var jo heldigvis også 'kun' et år, der forsvandt. Hvis alle billeder fra Ældstebarnets fødsel til nu forsvandt, ved jeg slet ikke, hvad jeg skulle gøre ...

   Slet
 7. Dropbox, måske? Det bruger vi fra to Macs derhjemme. Når jeg træder indenfor døren - eller i øvrigt møder wifi - uploades mine seneste fotos på iPhonen automatisk til en delt Dropbox-folder, hvorfra min kæreste (HALLELUJA!) snupper og sorterer dem.

  Dropbox er langt henad vejen gratis og ellers billigt at opgradere. Og man kan lave mapper til familie/venner og linke dem dertil med en unik URL, så de kun får adgang til netop den undermappe til fotosamlingen. Supersmart! Vi er begejstrede!

  (Undskyld, hvis det _er_ prøvet og jeg blot er dårlig til at læse på et detaljeret plan - det er lidt gennemgående for tiden ...)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har faktisk Dropbox - med en masse plads på - men jeg har ikke lige tænkt den som backup af billeder. Nok mest fordi jeg bliver uvenner med den hveranden dag (velsagtens fordi jeg ikke helt fatter, hvordan det fungerer). Men hvis Dropbox betød, at HDD ville sortere billederne, ville jeg helt sikkert være på ;-)

   Slet
 8. Drop sortering på computeren og køb ubegrænset lagring i skyen hos Amazon. Koster ca. 500 kr. om året, og mobile devices uploader automatisk via en app. Den sorterer selv i år og måneder, og billederne kan tilgås fra en app når som helst du har dataforbindelse. Det du allerede har på pc slipper du selvfølgelig ikke for at uploade, og det fra spejlrefleksen skal du selvfølgelig også uploade løbende. Synes det fungerer superfint. Har ca. 20.000 billeder+ videoer liggende der... Man kan også samle album derinde hvis man vil, men den måde den viser år og måneder på overflødiggør det næsten.
  (Og Amazon er yderst sikker og pålidelig ved jeg fra mit job)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jaså! Skyen hos Amazon? Det kendte jeg slet ikke til, men det lyder da fantastisk, at mobile devices uploader automatisk. (Og, formoder jeg, sørger for ikke at slette tilsvarende i skyen, når man så tømmer divers devices?) Jeg er vild med tanken om, at det hele bliver samlet og overskueliggjort, for det kan man da i dén grad tale om, at det ikke bliver her ...
   Tak for tippet!

   Slet
 9. Nope den sletter ikke - det er upload, ikke synkronisering...

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...