onsdag den 5. juli 2017

Noget om offlining

Der kan skrives mange, lange bøger om fortræffelighederne ved at trække stikket og være offline i en periode - gerne i ferien - og det er der da også ind til flere forfattere, der har gjort. Og de har da bestemt en pointe. For lige at pudse glorien lidt, kigger jeg selv jævnligt mit online-forbrug efter i sømmene, og faktisk synes jeg, det går helt ok med at være nærværende, når der er brug for det. Men bevares; der er vel altid plads til forbedring.

Det synes den tyv, der bemægtigede sig min telefon for en uge siden på en våd campingplads tæt på Amsterdam vist også. I hvert fald sørgede han godt og grundigt for, at mit onlineforbrug på ferien ikke bare blev justeret - det blev helt og aldeles nulstillet. Jeg kunne v.i.r.k.e.l.i.g godt have været foruden at få stjålet telefon, to gange iPads, en masse kontanter og en oplader til min Macbook. Og jeg kunne især godt have undværet, at det skete fra vores telt tidligt om morgenen, mens vi sov - bogstavelig talt fra lige ved siden af os. Den del skal jeg ikke tænke for meget over uden at blive lidt hys.

Campingpladsen. Som egentlig var hyggelig nok, hvis man ser bort fra tyvagtigt element. Så det prøver man at gøre ;-)

Men det var heldigvis kun ting, der forsvandt. Ting, som man relativt nemt kan generhverve sig. Og som ikke bidrog til turen som sådan. (Havde pas og betalingskort været mellem de stjålne ting, ville det først for alvor være besværligt). Og fordi Apple er en fin blanding af verdensherredømme-uhyggelige og gigasmarte, kunne vi (og her mener jeg HDD) logge ind på enhederne fra HDD's telefon og sætte dem til at blive helt og aldeles ubrugelige, hvis tyven formaster sig til at koble dem på nettet på et tidspunkt. God fornøjelse med dine nye dørstoppere, tyve-spade.

Når man er helt uden en telefon opdager man, hvor afhængig af den, man i grunden er. Og her mener jeg ikke i forhold til sociale medier, tjekning af mails, mv. (som det i parantes bemærket gik fortrinligt med at undvære). Jeg mener godt gammeldags vant til, at man altid kan finde ud af, hvor hinanden er - helt uden at anstrenge sig. Disneyland Paris (for ja - ferien fortsatte jo ufortrødent; med eller uden telefon) viste sig f.eks. at være lidt af en logistisk udfordring, når kun den ene part har en telefon, og ungerne vil prøve noget forskelligt. Så bliver aftalen nødt til at være lidt mere præcis end "Vi ses sådan cirka heromkring bagefter". Men - og hold nu fast! - det gik sør'me alligevel! Ingen blev væk, og vi overlever alle sammen på trods af alle de mange hundrede billeder, jeg ikke fik taget. Så at jeg klarede mig uden mobiltelefon, helt indtil jeg fyldte 20 (eller 21, vist), beroede åbenbart snarere på evnen til at planlægge lidt længere frem i tiden end 10 minutter, end ren tilfældighed. Hvem skulle nu have troet det?! *ironi kan forekomme*

De kan noget med fine døre og grønne planter i Amsterdam. Sådan her gad jeg f.eks. godt, at min gadedør så ud ...

Ungerne tog i øvrigt tyveriet af deres iPads med ophøjet ro. Da de først havde forvisset sig om, at vi ikke bare lavede fis (vi havde nemlig berettet, at det ikke var meningen, at ferien skulle bruges ved en skærm, så de syntes indledningsvist, at det lød lidt for belejligt, at deres iPads pludselig var væk), syntes de nærmest, at tyveriet var helt spændende. Og tak og lov for det; ingen grund til, at der er flere end os voksne, der tænker over det ubehagelige i, at der har været nogen inde og vade rundt i ens snorksovende privatsfære.

Men i børnehøjde kan jeg godt se, at det kan virke lidt spændende. Stjålne ting, generel forvirring og bandende voksne. Og et besøg på en hollandsk politistation. Så har man da prøvet det med; at afgive forklaring til hollandsk politi. Oven i købet til en meget meget venlig - og helt utrolig grundig - betjent. Hvilket afstedkom verdens mest udførlige forklaring - på hollandsk - til vores forsikringsselskab. Som i sidste ende - dog ikke uden et par krumspring - ender med at dække dele af de stjålne ting.

Fineste Amsterdam med sine fine kanaler <3

Så intet er i virkeligheden så skidt, at det ikke er godt for noget. Jovist, vores kontanter er væk, og det er der også en stak aluminium med æble-logo på, der er. Men ingen af os er kommet noget til, forsikringen dækker noget af tabet, og vi har haft en dejlig ferie, hvoraf en hel uge foregik ganz offline - fyldt med leg og badning og spillen bold og hygge. Og det er da slet ikke så ringe endda.

I dag har jeg købt mig en ny telefon, og pga. Apples uhyggelighed genialitet kunne den indstilles til at være en tro kopi af den gamle. Så ud over, at den nu er nyere, hurtigere og væsentlig mere lyserød end før, er det fuldstændig som at have den gamle tilbage. Med den lille forskel, at ejerinden nu vil tænke endnu mere over, hvornår jeg bruger den - og hvorfor. Og vide, at verden ikke stopper med at rotere, fordi telefonen ikke er lige ved hånden altid. (Serviceinfo: Hvis nogen synes, et offline-eksperiment a la mit lyder interessant, vil jeg blot meddele, at det kan lade sig gøre helt uden at involvere hollandske tyveknægte. Den version ville jeg helt klart selv have foretrukket).

iPads venter vi lidt med at genanskaffe. Det går lige så godt uden ...

7 kommentarer:

 1. Uf, for en ubehagelig oplevelse! Jeg tænker at jeg for mit eget vedkommende ville blive sat helt ud af spillet både hvad angår dtlve oplevelsen og ikke mindst manglen på telefon - jeg har virkelig også ofte tænkt på, hvad forældre gjorde uden mobiler da vi gik i fløjlssmækbukser i 70'erne?
  Men jeg overvejer lidt - inspireret af dit skriv - om man skulle fake et tyveri af ungernes iPads i løbet af ferien?.... Sorry guys....

  SvarSlet
  Svar
  1. ..hvad angår SELVE oplevelsen skulle der stå, dammit!!

   Slet
  2. Ja, jeg tænkte også bagefter, at jeg burde have fingeret et tyveri for længe siden ;-) Men ja, det var bestemt en ubehagelig oplevelse. Heldigvis var det dog bare døde ting, det gik ud over, så det lod sig gøre at ryste det af relativt hurtigt.

   Slet
 2. Ej, virkelig surt med indbrud i telt. Naivt nok troede jeg slet ikke sådan noget kunne ske :-/
  Men godt at I havde en dejlig ferie. Kh. Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Simpelthen så surt. Og megafrækt. Vores naboer på campingpladsen var garvede campister, og de havde aldrig hørt om noget lignende, så jeg tror (håber!), det sker relativt sjældent. Vi har nok bare været uheldige - og så kan det jo være, at der er et broddent kar, der har set ungerne med deres iPads, så han har vidst, at der måske var noget at komme efter.

   Slet
 3. Ih, for filan da, hvor må det have været en ubehagelig oplevelse! Jeg læste dit indlæg op for John, og han blev også helt klam i håndfladerne.
  Åh, jeg føler med jer, selv om I lader til at være kommet jer over det uden mén, og at I havde en god og oplevelsesrig ferie trods den møgknægt, der gik ind i jeres telt.
  Hvor havde manden gemt sin telefon, siden den ikke blev stjålet? Hvis du ellers tør afsløre det ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var ret ubehageligt. Som jeg skrev, så skal jeg ikke tænke for meget over, at der har været en inde og rode bogstavelig talt lige ved siden af vores ansigter! Men heldigvis var der ingen, der kom noget til, og heldigvis vågnede jeg først, da tyven havde forføjet sig. Ellers kunne der vist for alvor have været tale om en ubehagelig oplevelse. Brrrr.

   HDD's telefon lå i hans jakkelomme sammen med bilnøglerne i fodenden, mens min telefon, iPads og pung lå i en taske lige ved siden af mig. Det praktiske ved at have alting samlet går lidt fløjten, når der er en tyv på færde. Suk.

   Slet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...